AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

PRIPADNICI MAFIJE SE I DALJE MEĐUSOBNO ŠTITE

Milan Tegeltija nastavlja da štiti Dalibora Vreću, sada “međunarodnom pravnom razmjenom”…

 

Lukačeva razularena Hunta, Nešićevi Gangsteri i brojni drugi nesmetano nastavljaju da komadaju zemlju i uništavaju svaki njen dio i svakog onog ko im se na bilo koji način suprotstavi.

1.
Visoki sudski i tužilački savjet BiH, na čijem čelu je Milan Tegeltija, nastavlja da štiti Dalibora Vreću, postupajućeg tužioca u slučaju zločina teškog ubistva Davida Dragičevića, iako je poodavno morao da ga ukloni iz tužilačkih redova; Primarno zbog toga što opstruiše istragu oko ubistva Davida Dragičevića, ali i zbog brojnih drugih nedjela koje je Vrećo počinio.
2.
Među njima je najzanimljivi, svakako, “Slučaj Naerac” (vidi dodatak) o kojem sam pisao u nekoliko navrata; Ukratko, Vrećo je, u bukvalnom smislu te riječi, lažirao Dragana Naerca u sudnici u Gradišci, dovodeći umjesto njega NN lice koje se predstavilo kao Naerac, nakon čega je uslijedila sudska nagodba. Za to vrijeme, stvarni Naerac bio je u ekstradicionom pritvoru u francuskom gradu Versaju, te je nakon nagodbe pušten na slobodu.
3.
Naerac nije mogao biti istovremeno na dva različita mjesta – i u Versaju (u pritvorskoj jedinici) i pred sudom u Gradišci, o čemu svjedoče i dokumenti organa Republike Francuske, BiH i RS.
4.
Uprkos objavi svih tih dokumenata i činjenice da je Vrećo počinio krivično djelo, on i dalje obavlja posao tužioca, jer ga štiti Teegeltija, koji Alenu Kurspahić, Glavnog disciplinskog tužioca, ima “u džepu”; Preciznije, Tegeltija ucjenjuje Kurspahićevu i ona mora da djeluje kako joj se naredi; Svaka, iole ozbiljnija istraga, dokazala bi navedeno, a ucjene sežu od “saobraćajnih do francuskih”.
5.
Uputio sam pitanja Kurspahićevoj u vezi sa slučajem Vrećo i dobio maliciozan odgovor koji glasi:
“UDT je, po službenoj dužnosti, a osnovom medijskih objava, otvorio predmet u vezi sa navodima iz Vašeg upita.
Kako je u toku istraga pred ovim Uredom, a koja obuhvata i radnje međunarodnu pravnu pomoć, što znatno utiče na dinamiku postupanja, u skladu sa članom 70. i 71. Zakona o VSTV- BiH, Ured za sada  ne može dati više informacija”.
6.
Šta, praktično, znači odgovor Kurspahićeve – da čekaju dokumente iz Francuske, koji se već nalaze u BiH u državnim institucijama.
7.
Nije li bilo sasvim logično da od državnih institucija, koje raspolažu kompletnom dokumentacijom u “slučaju Naerac”, ona bude zatražena i da se na osnovu nje sprovede postupak; Bar suspenzije, ako pravila VSTS nalažu da se, u takvim situacijama, mora čekati međunarodna pravna pomoć?!
8.
Bilo je logično, ali to nije učinjeno, jer bi u tom slučaju Vrećo morao biti sklonjen iz slučaja zločina teškog ubistva Davida Dragičevića, što bi direktno ugrozilo Dragana Lukača, koji stoji iza naredbe da se taj slučaj ne riješi. Potvrdio je to javno Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac i, nakon tog istupa, nastavio da djeluje po Lukačevoj naredbi.
9.
Dalje, pitanje je zbog čega VSTS ne vjeruje državnim organima BiH koji posjeduju sve dokaze, pa i tražene iz Francuske, već je ta institucija i u ovom slučaju iznad države te se njoj moraju dostaviti dokumenti iz Francuske?!
10.
Jasno je kao dan da je riječ o opstrukciji rješavanja slučaja Vrećo, kako bi se nesmetano moglo nastaviti sa opstrukcijom istrage ubistva Davida Dragičevića.
11.
Jasno je i da su razrješenja tužioca Saše Labotića i Huseina Delalića, pomoćnog sudije, zbog prikrivanja kriminalne prošlosti, samo kozmetika i da VSTS nema namjeru da radi svoj posao, ali itekako ima namjeru da nastavi svoju značajnu ulogu u funkciji zločinačkih organizacija.
12.
Tegeltija nastavlja sa uništenjem pravosuđa BiH, što i jeste njegov osnovni cilj u kojem je snažno podržan od političkopodzemnih struktura iz cijele BiH i neće se zaustaviti dok taj cilj i ne ispuni.
Za to vrijeme raznorazne bande, kao što su “Tito i Dino”, Lukačeva razularena Hunta, Nešićevi Gangsteri i brojni drugi nesmetano nastavljaju da komadaju zemlju i uništavaju svaki njen dio i svakog onog ko im se na bilo koji način suprotstavi; Ako su sebi mogli dozvoliti da ubiju nekažnjeno, potom da nekažnjeno javno opravdavaju ubistvo koje su počinili, onda ne postoji ništa na šta taj najotrovniji ljudski talog nije spreman. A kako se stvari odvijaju, novo ubistvo nekog nevinog samo što se, nažalost, nije desilo!!!
 
13.
Pitanja Aleni Kurspahić, Glavnom disciplinskom tužiocu, 26.09.2019.
Poštovana,
Dalibor Vrećo, tužilac OJT Banjaluka falsifikovao je suđenje u Gradišci na način da je lažirao prisustvo optuženog Dragana Naerca u sudnici, iako se Naerac tada nalazio u ekstradicionom pritvoru u Versaju (Francuska), te nije mogao biti istovremeno i u Gradišci i u Versaju.
Suđenje sa lažiranim Naercem, kojem je prisustvovao i Vrećo održano je 28.04.2017. godine, a lažni Naerac presuđen na simboličnu zatvorsku kaznu.
Iako Naerca nema, Vrećo učestvuje u postupku  kao da je tu, a u presudi, napisanoj 03.05.2017. godine, čak se navodi i izjava “prisutnog” Naerca, što nije moguće.
Molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
-Zašto UDT do sada nije hitno reagovao u vezi sa ovim sramnim i nezakonitim ponašanjem tužioca Vreće, iako je Vaša kancelarija upoznata sa tim slučajem?
-Da li UDT ima uopšte namjeru da reaguje na način da Vreću kazni tako što će ga zauvijek udaljiti iz pravosuđa, jer se usudio lažirati suđenje tako što je lažirao optuženog, odnosno umjesto optuženog, koji se tada nalazio u pritvoru u Versaju (Francuska), na suđenje je doveo NN lice?
-Da li će UDT zahtijevati od nadležnih organa sprovođenje krivičnog postupka protiv Vreće i ostalih odgovornih, jer je nesporno da je riječ o teškom i svjesnom krivičnom djelu, kojim je počinjeno i drugo krivično djelo – omogućeno da se opasni kriminalac Dragan Naerac pusti na slobodu iz ekstradicionog pritvora u Versaju?
-Da li i zbog čega štitt Dalibora Vreću, uprkos činjenici da imate sve dokaze o tome da je nezakonito postupao, teško obrukao instituciju tužioca i stavio je u funkciju kriminala?
-Da li je zaštitu Vreće od Vas tražio predsjednik VSTS Milan Tegeltija ili bilo koji drugi član VSTS?
Odgovor Alene Kurspahić, 27.09.2019.
Poštovani g. Vaskoviću,
u vezi Vašeg upita, imajući u vidu da tražite hitnost u postupanju, dostavljamo Vam odgovor Ureda disciplinskog tužioca (Ured/UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u formi e-maila, a ne rješenja, kako to predviđa Zakon o slobodi pristupa informacija BiH:
UDT je, po službenoj dužnosti, a osnovom medijskih objava, otvorio predmet u vezi sa navodima iz Vašeg upita.
Kako je u toku istraga pred ovim Uredom, a koja obuhvata i radnje međunarodnu pravnu pomoć, što znatno utiče na dinamiku postupanja, u skladu sa članom 70. i 71. Zakona o VSTV- BiH, Ured za sada  ne može dati više informacija.
Zahvaljujemo na upitu.
S poštovanjem,
Ured disciplinskog tužioca
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment