Živimo pervertiranu logiku po kojoj su novinari krivi za afere koje razotkrivaju

“Ukoliko se jedna takva logika upostavi,  onda je moguće sve, i da se sve izrekne i da se sve kaže. Onda je i potpuno logično da možeš da izjaviš da nasilnik ne napada novinara, nego da napada njegovu kameru.”…

 

Huso Ćesir, predsjednik Opštinskog odbora SDA Novi Grad, proteklog vikenda fizički je napao fotografa magazina Žurnal. I umjesto da se pažnja javnosti usmjeri ka osudi takvog čina i da se Ćesir pozove na odgovornost, dešava se upravo suprotno. Krivičnu prijavu dobio je fotoreporter, jer je “neovlašteno snimao” prostor firme čiji je Ćesir direktor.

Ali ovo nije prvi slučaj u kojem su novinari Žurnala okrivljeni zbog svog rada. Prošlo je nekoliko mjeseci od afere “kupovina diploma”, a epilog je saslušanje novinarke ovog magazina. Posljednja afera o “vrbovanju” građana BiH od strane hrvatske obavještajne službe ima sličan slijed događaja – u Tužilaštvu BiH saslušan je novinar magazina Žurnal Avdo Avdić.

Za danas je najavljena i vanredna konferencija za medije Žurnala ispred firme Huse Ćesira, u znak protesta zbog cijele situacije.

O tome kako su  novinari odjednom postali krivci za sve što se događa u našoj državi, o tome zašto se saslušavaju novinari Žurnala i ko je odgovoran za ovakvo stanje, razgovaramo sa Selvedinom Avdićem, glavnim i odgovornim urednikom Žurnala.

Selvedine, nekoliko afera izdešavalo se u posljednja dva ili tri mjeseca, a koje je razotkrio Žurnal, ali nekako se čini da je sve pošlo naopačke, umjesto da se procesuiraju odgovorni za počinjena djela, trenutno ste vi u Žurnalu glavne mete? Je li moj utisak pogrešan?

Pa nije. To je jedna pervertirana logika u kojoj je kriva žrtva, a ne nasilnik. Ukoliko se jedna takva logika upostavi,  onda je moguće sve, i da se sve izrekne i da se sve kaže. Onda je i potpuno logično da možeš da izjaviš da nasilnik ne napada novinara, nego da napada njegovu kameru.

Ali evo i to se desilo, napadnut je vaš fotoreporter i šta se dogodi, jedan od vodećih bh. političara Bakir Izetbegović izjavi kako nije napadnut kamerman već kamera. To zaista zvuči zastrašujuće za sve koji se bave novinarstvom u BiH.

Da , mi smo to predvidjeli da će tako nešto da se desi, jer taj Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi grad, je ustvari ideal pravog SDA političara. Radi se o čovjeku koji je već godinama nakačen na javna preduzeća, koji je u protekle tri godine dobio skoro milion i po maraka iz firmi u kojima su isključivo SDA direktori. To je čovjek za kojeg je nemoguće da ne prođe na javnim nabavkama. Nemoguće je da se to ne uradi bez apsolutne podrške SDA. Mi zaista nismo ni očekivali da će on na bilo koji način biti kažnjen i da će on na bilo koji način da odgovara. Ali ipak nisam očekivao da će Bakir Izetbegović ovako nešto da izjavi.

Da li se ovdje uopšte može postaviti pitanje – imaju li oni stida da izjave tako nešto?

Kod nas nema stida, to nije prva izjava u kojoj oni pokazuju svoju besramnost, ali da se razumijemo, ovo nije bila poruka samo našem fotografu Adiju Kebi, to je bila poruka svim novinarima. Ako se dobro sjećate, on je u svojoj izjavi rekao da su ustvari novinari napravili haos u glavama, da su novinari iskrivili istinu, oni su društvo doveli u jadnu poziciju.

To samo govori da Bakir Izetbegović ne osjeća apsolutno nikakvu odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi država. U ovom momentu meni ne pada na pamet nijedna osoba koja bi bila odgovornija za situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Znate, SDA je ovdje oduvijek na vlasti. Oni su u vrhu vlasti, najjača stranka. Ja ne poznajem niti jednog čovjeka koji je odgovorniji od Bakira Izetbegovića za nedostatak države.

Istovremeno, kada si spomenuo da je istina koju plasiraju novinari, prema tumačenju političara, iskrivljena, to znači da je poruka ljudima jedna, a to je – samo istina koju mi političari imamo je prava i jedina. Nije li to preopasno?

Naravno da jeste. Ali i ovo da bude jasno, poruka je upućena malom broju novinara i medija kojima se Bakir obraća na ovaj način, jer ne zaboravimo da su oni otvorili veliki broj medija da ih iskontrolišu i koji služe kao njihov PR. Sve stranke to rade. Pa javni servisi su nam pretvoreni u PR. Ako im je i to malo, onda imaju i nekoliko svojih medija, što štampanih, što online, koji služe isključivo za obračune sa neistomišljenicima. Upravo ti mediji zaista izazivaju haos u glavama čitalaca.

Vratimo se na pisanje Žurnala – vijest o ekspresnoj kupovini diploma odjeknula je poput bombe, nema medija u regionu koji to nije prenio, ali opet se ispostavilo da su novinari za sve krivi. Koje su konkretno posljedice po novinare Žurnala koji su to objavili, a koje su posljedice po čojeka koji je prodavao diplome? Ne zabrinjava li vas činjenica da sve što vi objavite može biti upotrebljeno protiv vas?

Ponovo se vraćam na pojam pervertirane logike. Ta afera je počela tako što smo mi saznali da određene regije u Njemačkoj apsolutno odbijaju sve diplome sa pečatom Širokog Brijega. Mi smo tada odlučili da idemo u tu akciju. Jasno nam je bilo da ništa nećemo učiniti ako ponovo napravimo tekst u stilu kolumne ili nešto slično. Htjeli smo to uraditi direktnijim i jasnijim načinom, kako bismo pokazali kako se to uopšte kupuju diplome. Ta osoba koju smo mi snimili, mi smo pronašli nekoliko tekstova u kojima se pominje njegovo ime, ali sud BiH je smatrao da on nema nikakve veze sa prodajom diploma. Mi smo ipak pokušali, telefonirali smo mu, malo se nećkao, pitao nas je otkud vam moj broj telefona, ali odmah je pristao na razgovor.

Naša novinarka je bila na samo par sastanaka i odmah nakon toga je dobila diplomu. Mi smo ovu akciju jako dobro pripremili, znali smo šta može da nam se dogodi. Pazili smo dobro da mu novinarka niti u jednom momentu ne ponudi nikakav novac. Mi smo namjeru redakcijskog kolegija kovertirali i objasnili da ta diploma stečena na taj način neće biti korištena, već da se radi samo o informisanju javnosti, ali kažem ponovo nismo očekivali ovakvu reakciju. Dio javnosti nas je optužio da ugrožavamo ljude i sirotinju koja više ne može da radi u Njemačkoj. Tužilaštvo je čitavu aferu iskoristilo da vrši pritisak na našu novinarku, ona je prošla kroz višesatno isljeđivanje u kojem je od nje traženo isključivo da otkrije izvore do kojih je ona došla. U jednom momentu joj je tužilac rekao: jako ste se potrudili, niste pronašli ništa protiv Širokog Brijega. Dakle, kao da se radi o advokatu te ustanove.

Šta se desilo sa osobom koja je “sredila” diplomu?

Pravosuđe pokušava da pronađe našu krivicu u svemu tome. Ali evo bizarne situacije, naša novinarka je za dvadesetak dana dobila diplomu, a državi je trebalo tri mjeseca da tu diplomu poništi. Naša novinarka je isljeđivana, a glavni junak našeg klipa i dalje radi u opštini kao referent i dalje prima platu iz našeg budžeta.

Druga velika afera bilo je vrbovanje hrvatske obavještajne agencije (SOA) , opet vaši novinari u Tužilaštvu BiH na saslušanju, čak se i neke kolege pitaju otkud vama izvori  ovih priča, da li sarađujete sa obavještajnim agencijama i slično…

To je taj haos u društvu za koji Bakir Izetbegović optužuje novinare, a on sam ga je napravio, uključujući pravosuđe i dio medija i sve ostalo. Mi smo cijelo vrijeme pokušavali da insistiramo na tome da strana obavještajna služba vrši pristiak na naše građane koji rade u Hrvatskoj, prijeti im na razne načine. Pokušali smo da skrenemo pažnju da država zaštiti te ljude, da su ti ljudi zbog apsolutno nezakonitih postupaka hrvatske obavještajne službe, da se njima krše njihova prava, da su oni odvojeni od svojih porodica, da im ovdje sljeduje minimalno deset godina zatvora zbog saradnje sa stranom obavještajnom službom. Pravosuđe se ponovo ponaša nelogično. Kod tužioca, a radio se o istom tužiocu, on radi i diplome, ali istovremeno radi i ovu aferu za koju smo svi mislili da se treba zvati SOA, a prozvana je aferom “selefije”. Kada je naš novinar otišao na informativni razgovor, niti jedno pitanje koje mu je bilo upućeno nije bilo u vezi sa tom aferom hrvatskih obavještajnih službi.

Da, i prema izjavi koju je kolega Avdo Avdić dao za BUKU, pitanja su se odnosila na ruski uticaj. Šta vi možete, pitanje za kraj, očekivati od čitave situacije?

Ja ne sumnjam da ćemo dobiti tužbu. Mi smo dobili tužbu i zbog pisanja o njegovom poslovanju. Tužbu su pregledali naši pravnici i utvrdili da je ona bizarna. Mi smo samo pisali o javnim nabavkama. Samo smo otišli na portal javnih nabavki i sabrali smo sumu koju su dobile njegove firme, tu se čak ne radi ni o kakvom istraživačkom novinarstvu, samo smo pažljivije čitali. On nas je zbog toga tužio. A mi nastavljamo sa istraživanjem, uskoro ćemo objaviti još jednu veliku aferu u koju je gospodin uključen i skupljamo sve dokaze, jer će nas vjerovatno opet tužiti.

BUKA

Related posts

Leave a Comment