AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Ko je očekivao nešto od tužilaštva, on je lud

Mektić je istakao da je afera “Selefije” ekspresno riješena u Tužilaštvu BiH jer su po srijedi rođaci Gordane Tadić. S druge strane predmeti teškog kriminala i korupcije ne mogu da ugledaju svjetlo dana…

Nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, Ivana Bandića i Mate Đakovića, Dragan Mektić, ministar sigursnosti BiH komentirao je za Faktor ovakvu odluku i dodao da je on i ranije rekao da je uloga Tužilaštva BiH u ovom slučaju bila da ih “opere”  u cijelom ovom slučaju.

– Otkud tako eskpresno da se to radi? Dan nako što sam govorio o tome bio sam pozvan u Tužilaštvo BiH da dam izjavu. Vi imate predmete korupcije, teškog kriminala, koji čekaju godinama i ne mogu da ugledaju svjetlost dana, a ovo je tužiteljica, pošto se radi o njenim rođacima,  ekspresno riješila i pokušala na taj način da čitav ovaj slučaj relativizira i da skrenu pažnju javnosti kao da se ništa od toga nije dogodilo. To je bila njihova namjera, to je opće poznato, ja sam unaprijed govorio da od Tužilaštva BiH kao i u mnogim drugim slučajevima nema ništa. Ko je očekivao da će oni nešto da urade, on je lud – kazao je Mektić za Faktor.

Danas je iz Tužilaštva BiH saopćeno da su u predmetu  “Selefije” saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom. 

Nakon saslušanja, kažu iz Tužilaštva BiH, niko od saslušanih svjedoka osim Avde Avdića, koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima.

Podsjetimo, Avdić je na portalu Žurnal objavio nekoliko tekstova u kojima je naveo kako je hrvatska obavještajna agencija SOA vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da podmetnu oružje u mesdžide, a kako bi se Bosna i Hercegovina kompromitirala kao uporište ekstremista.

Afera je podigla veliku prašinu u regionu, a iz SOA-e su priznali kako su kontaktirali pojedine bh. državljane koji su za njih bili sigurnosno “zanimljivi”, ali ne i da su preko njih namjeravali podmetnuti oružje.

Faktor

Related posts

Leave a Comment