AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Zašto policija štiti narkomafiju

Prošlo je više od 20-ak dana od brutalnog ubojstva dva pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su smrtno stradali prilikom obavljanja svojih redovnih policijskih aktivnosti na Alipašinom polju u C fazi u Sarajevu.

 

Kako je jedini „pomak“ u istrazi to, što Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu samo može dane brojati, istraga je ipak obavijena velom tajne, nakon što se utvrdilo, da automafija nije mogla ubiti dvojicu nesretnih sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a što je naposljetku i istragom pravosudno-policijskih organa i utvrđeno: svi automafijaši i „potencijalne“ ubojice dvojice sarajevskih policajaca imaju alibi. Privedeno je i ispitano oko 90-ak osoba, no bez bilo kakvih pomaka ili konkretnih rezultata.

Nakon što su pripadnici MUP-a KS utvrdili, da svi automafijaši imaju na nesumnjiv način alibi za kritično vrijeme, kada se dogodilo dvostruko ubojstvo sarajevskih policajaca, pripadnici MUP-a KS po nalogu komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića, u kasnim noćnim do jutarnjim satima brutalno su mučili i prebijali privedene iznuđivavši preko batina od istih iskaz, a sve sa ciljem i namjerom, kako bi pripadnici MUP-a KS „riješili“ slučaj, i to na isti način i u istoj onoj mjeri, kako su te aktivnosti i radnje ostvarivali u predmetu „Dženan Memić“, s ciljem i namjerom, da pomognu učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela i da spriječe dokazivanje tog kaznenog djela.

Iako sam o ovome slučaju mnogo toga putem portala pisao, a nema medija koji moje objave nije prenio, te slijedom toga MUP KS vidno u svakom pogledu sam raskrinkao i na neviđeni stup srama, bruke i sramote u svojim člancima uzdigao, jer sam javnosti dokazao i pokazao, da se u MUP-u KS, kojim rukovodi Mevludin Halilović, svi privedeni na strašne muke uzdignu, batinaju i po vjerskoj i nacionalnoj osnovi zlostavljaju i vrijeđaju, MUP KS prestao je sa „ekskluzivnim“ uhićenjima i kojekakvim paušalnim saopćenjima. Neoborivim dokazima javnosti i profesionalnoj zajednici do znanja sam dao, da su pripadnici MUP-a KS „pošto poto“, pokušali „riješiti“ slučaj ubijenih sarajevskih policajaca, batinama, prijetnjama, uvredama i mučenjima.

Neću se previše zadržavati na grupu bezosjećajnih i korumpiranih trolova, koji sjede u MUP-u KS, čije je najveće „dostignuće“, da su u predmetu „Dženan Memić“ pronašli dva Roma i amneziju, meni valja dalje, a svatko će od znas za sebe Bogu dati račun, jer „ništa nije tajno, što se ne bi doznalo i skriveno što se ne bi otkrilo. Što je god nekome šapnuto na uho, odjekivat će po trgovima“ – kaže Sv. Pismo.

Dana 08. 11. 2018. godine gostovao sam u emsiji „Zabranjeni forum“ u kojem se glavna tema vodila oko ubojstva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. U svome gostovanju bio sam čvrst i nepokolebljiv, ostavši pri svojim ranije iznesenim tvrdnjama, da „automafija nema veze sa ubojstvom sarajevskih policajaca, te da je ovo ubojstvo dobro organizirano i sa predumišljajem isplanirano“. Decidno i jasno sam u svome gostovanju kazao, da „imam informacije, da je policija RS-a savjetovala komesaru MUP-a KS Mevludinu Haliloviću, da usmjeri istragu prema nekim njima dobro znanim sklonim kriminalnim, vrlo opasnim krugovima, te da je ovo dvostruko ubojstvo netipično i nekarakteristično za automafiju, kao i to, da su pripadnici MUP-a KS brutalno mučili i zlostavljali privedene, kako bi batinama došli do iznuđenog priznanja“, komesar Halilović trenutno bez bilo kakvih komentara, a niti je usmjerio istragu prema nekim njemu dobro znanim i sklonim kriminalnim krugovima, što posebno zabrinjava.

Upravo prethodno što sam iznio u emisiji „Zabranjeni forum“ nisam ni slutio, da su te moje riječi imale toliku snagui moć, da su kod komesara Mevludina Halilovića i drugih stvorile opće stanje nespokoja i uznemirenja, čak dotle, da preko ministra Vedrana Mulabdića (SBB) putem Avaza plasiraju takve i tragikomične u ovom tragičnom slučaju članke u koje ne bi povjerovao ni 12-ogodišnjak.

Iako odgovorno tvrdim, da iza ubojstva sarajevskih policajaca stoji narkomafija sa kojom surađuju i pojedini inspektori u MUP-u KS, a što sam decidno i razantno kazao u svome gostovanju u „Zabranjenom forumu“, mogli smo čitati jučer u Dnevnom avazu, kako ova novina doznaje od izvora iz MUP-a KS, da „tobože postoji neki sateliti, koji su snimili ubojice, da postoje snimci kretanja automafijaša“, što je u sferi fantastike, jer da Amerika i FBI ili CIA imaju takve kapacitete ili takvo što (vjerojatno imaju, ne mogu reći da nemaju) riješili bi onda svako ubojstvo na teritoriji SAD-a. „Utvrdio“ je satelit, da su „zaista“ bili automafijaši?! Da nije žalosno, bilo bi smiješno!

I nastavlja Avaz dalje, kako „kako nezvanično saznajemo, prema dosadašnjim rezultatima istrage, isljednici su analizirali tragove sa mjesta zločina i moguće motive ubistava te su sa sigurnošću utvrdili da se radi o pripadnicima automafije. Prema našem izvoru, druge kriminalne grupe, poput dilerskih i razbojničkih, isključuju se iz istrage kao mogući izvršioci, jer svi dosadašnji tragovi ukazuju na to. Sve istražiteljske snage usmjerene su ka automafiji“ – to tvrdi Avaz, koji je do prije pet dana pisao članak da svi putevi vode prema narkomafiji i policiji za ubojstvo sarajevskih policajaca.

Tvrdi Avaz pozivajući se na svoj izvor iz MUP-a KS, kako su „dosadašnjim rezultatima istrage, isljednici analizirali tragove sa mjesta zločina i moguće motive ubistava te su sa sigurnošću utvrdili da se radi o pripadnicima automafije, a da se druge grupe poput dilerskih i razbojničkih isključuju“ – to tvrde, iako je automafija provučena kroz „sito i rešeto“, i svi imaju alibi, a neki od njih su brutalno od strane pripadnika MUP-a KS mučeni i prebijani i k tomu iskaz batinama iznuđivali, o čemu smo pisali. Iole svakome razumnom čovjeku para uši i toliko zveči, rečenica i tvrdnja objavljena u Avazu „advokatsko-zaštitnički“ nastrojena, da „grupe poput dilerskih, razbojničkih i dr., se isključuju“. Nije jasno na osnovu čega se to tvrdi, kad je istraga premanentno i kontinuirano, jedino i samo bila usmjerena prema automafiji, gdje svi imaju alibi, a nikako prema narkomafiji?!

Nismo čak niti u medijima mogli ni čuti, niti pročitati, da je bilo ‘ko, osim potencijalnih automafijaša, bio privođen i neostaljinističkim metodama u MUP-u KS podvrgnut bio. „Ustvrdio“ je MUP KS, bez istrage i provjera, ma neobjašnjiv način, da narkomafija nema veze sa ovim, iako postoje snimci OSA-e BiH, koje pripadnike MUP-a KS dovode u sigurnu vezu sa narkomafijom ičak što više, jer je policija RS-a savjetovala komesaru Haliloviću, da je „ovo dvostruko ubojstvo netipično i nekarakteristično za automafiju, te da okrenu istragu prema nekim svojim krugovima“!

Snadovezali su se istražitelji kantonalnog MUP-a Sarajevo teze oko automafije, da je ona ubila sarajevske policajce, ‘ko pašče kosti nakon što vlasnik oglođe sa kosti meso i baci ga svome kućnom ljubimcu psu, on žulja, žulja, al’ nema mesa. Tako je i sa tezom oko automafije: nema mesa na toj tezi, jer svi imaju alibi!

Ovakav plasirani tekst od strane MUP-a KS preko ministra Vedrana Mulabdića (SBB) putem Avaza nije slučajan, stiže tek pet dana nakon moga gostovanja u emisiji „Zabranjeni forum“, u kojoj sam optužio narkomafiju i pripadnike MUP-a KS, da stoje iza likvidacije svojih kolega. Naručeni tekst nije odmah plasiran, trebalo je pripadnicima MUP-a KS i nesretnom komesaru Haliloviću, da se od malja kojeg su u glavu sa moje strane dobili u emisiji „Zabranjeni forum“ dotjeraju, saberu, počešljaju pa ponovno po koju dezinformaciju plasiraju, pa ko se „upeca upeca“!

„Ma svako vidi, da nešto kriju, nije niko glup“ – tvrdi jedna novinarska Agencija!

Jasno je i „Bogu i narodu“, da je na sceni bio pokušaj od strane pripadnika MUP-a KS, da se i za ovo dvostruko ubojstvo pronađene još pokoji Ljubo Seferović i da obiteljima stradalih prirede iste one reprize i epizode u režiji režiserke Dalide Burzić i producenta MUP-a KS, a svršetak tih epizoda sami znate.

No tu nije kraj, u cijeli slučaj uključila se i potpredsjednica VSTV-a BiH Jadranka Lokmič – Misirača, koja je komentirajući istupe suca Suda BiH Branka Perića, poručila, kako „vjeruje kolegama iz Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, da će pronaći ubojice sarajevskih policajaca“, i to takvim kolegama poručuje, da im vjeruje, koji su za svo to vrijeme odigrali nečasnu, sramnu i kriminalnu ulogu u predmetu „Dženan Memić“ u tom skandaloznom tužiteljsko-policijskom slučaju bez presedana, u prikrivanju i skrivanju pravih ubojica Dženana Memića za koje prikrivanje se isti i sumnjiče.

U slijedećem tekstu čitajte, kako je MUP KS uklanjao tragove važne za krivični postupak! Do tada uživajte u Avazovim, u ovom tragičnom slučaju, u tragikomičnim natpisima. Očekujem, da bih ovih dana trebao doći i James Bond ili ljudi iz CSI Majamia i glavni lik Horatio, možda riješe slučaj, i uvjere se, da nije automafija, već MUP-ovska narkomafija!

Josip Šimić

Related posts

Leave a Comment