AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Već tri godine te samo gledam na slikama, umjesto da te zagrlim

Novi protesti 16. februara, još malo ću čekati pravosuđe…

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića nakon današnje promocije pjesme „Voljeni odlaze Voljenom“ koja je svojevrsna dova oca i majke za izgubljeno dijete, najavio je nove proteste u Sarajevu za 16. februar.

Ako bude trebalo napravit ću i šatorsko naselje, jer imam informacije da spremaju mjesto glavnoj tužiteljici Dalidi Burzić. Ja ga spremam u zatvoru, oni ga spremaju u Sudu. Odmah ide šatorsko naselje ako se to desi – kazao je Memić.

Na pitanje novinara za koga misli da ima takvu snagu i moć da zataška ubistvo, Memić je kazao da to može „sami vrh države“.

– Najviše zla je meni nanijelo Tužilaštvo KS, MUP KS to od početka govorim. Dalida Burzić je na čelu organizirane mafije. Tri godine šta mi rade nakon svih dokaza, nekoliko hiljada dokaza preko noći je prešlo u optužnicu za saobraćajnu nesreću koja je pala na sudu. Sud je donio oslobađajuću presudu, sve je jasno, ne znam šta se čeka, šta radi VSTV. Evo Državno tužilaštvo, ja već nekoliko puta dajem izjavu, ali i to se razvlači – kazao je Memić.

Memić je istakao da će sačekati da pravosuđe uradi svoj dio, ako ne uradi on će uzeti pravdu u svoje ruke.

– Ja halaliti Dženana ne mogu, pa vidjet ćemo hoće li država završiti ili ja. Ja sam spreman i na to. U pjesmi jedva čekam da se ruke naše sastave. Ja nemam šta izgubiti ili živio 55 ili 75 godina meni svejedno, ja žurim prema Dženanu. Stati nikad neću, samo da izdržim. Moraju svi odgovarati koji su doveli do ovoga, zbog svih drugih generacija koje dolaze. Ne može ovako pravosuđe funkcionisati ako hoćemo da smo pravna država – kazao je Memić.

On je kazao da je već čuo komentare: Vrijedi li Dženan Bosne i Hercegovine?

– Nije zbog Dženana ovo je zbog druge djece, svima nam je loše u ovoj državi – kazao je Memić.

Advokat Ifet Feraget kazao je da se dešava „parodija u pravosuđu i cirkus“.

– Dalida Burzić mora odgovarati zbog zataškavanja ubistva – kazao je Feraget dodajući i da drugi tužioci moraju odgovarati zbog disciplinskih prekršaja.

– Mi samo čekamo da odvažni tužioci preuzmu istragu ubistva Dženana Memića jer to ne može raditi KT barem ne u ovom sastavu i da preuzmu istragu u odnosu na sve tužioce, komesare i policajce koji su zataškavali jedno čisto ubistvo – kazao je Feraget.

On je kazao da se treba provesti istraga, kao i u slučaju ubistva Davida Dragičevića u Banja Luci u martu prošle godine.

– Kada se podigne jedna optužnica to ne znači da je stala istraga. Kad vi nove okolnosti ne istražujete onda ste suučestvujete u zataškavanju ubistva. Krade se vrijeme i olakšava se ubicama i oni koji im pomažu. Ovdje nema nikakvih pravnih zapreka da se hapse ubice, i pomagači i tužioci. Ako nešto nije saobraćajna nesreća, a što je potvrdila presuda onda se pokreće istraga – kazao je Feraget.

On je početkom oktobra 2018. godine podnio 45 krivičnih prijava Tužilaštvu BiH vezano za slučaj Dženan Memića, ali do danas nije bilo reakcije.

Članovi porodice, prijatelji i brojni građani okupili su se u sarajevskom hotelu da se na ovaj način podsjete i odaju počast svom Dženanu.

Umjesto taksativnog nabrajanja Dženanovih osobina, okupljenim je prikazan kratki video s njegovim forografija od rane mladosti, pa sve do zadnjih dana njegovog života.

“Uvijek smo se šalili da si ti glavni moj Dženane, pa evo dokazao si i stihove su ti napisali. Znaš, braco moj, već tri godine te gledam na slikama, umjesto da te zagrlim. Umjesto da se radujemo da će i tvoja i moja djeca inati što smo imali ti i ja. Umjesto da te gledam dok otvaraš vrata. Mi te, evo, braco moj, gledamo na slikama, na video ekranu sanjamo ruke, ruke od svile. Zamišljam kakve su slike još mogle nastati u ove tri godine” kazala je Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana.

Arijana je dodala da ga gledamo samo na slikama i da ga se ne može nagledati.

“Gledam te, braco, na slikama samo, jer te se u životu nagledala
nisam. I dalje vrijediš braco od sviju njih, jer si još uvijek oko nas, a
i kad nas ne bude bit ćeš i tada tu”, kazala je Arijana.

“Ljepotane moja, gazijo moj, nedostaješ mi”, zaključila je Arijana i zahvalila se svima.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana rekao je da zna samo ko bi od njega imao više snage da ne zaplačem.

“Munevera me zamolila da ne pričam puno. Čitav život mu je bio smijeh, ništa zla nije bilo u njemu” rekao je Muriz.

Asad Fočo, efendija iz Kovača, rekao je da je ovo prvi put kada bi šutio i dodao je da mu nije nestalo riječi nego šta reči nakon Arijane.

Prisjetio se je Fočo stvari po kojim će se on uvijek sjećati Dženana.

“Puno je situacija kada sa Murizom htio da šutim, ali nemam pravo. Nemam pravo jer hoću da docevedemo stvar do kraja. Dali smo sebi danas emotivnog oduška”, rekao je Fočo.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, rekao je da oni nemaju pravo da šute, jer ako stanu istina će početi da se guši.

“Mi znamo ko je ubio Dženana, imamo dokaze, ali nemamo sistem, zato ne možemo da šutimo” rekao je Feraget.

Danas je i predstavljena pjesma u čast Dženana Memića koju su uradili Mehmed Bajraktarević, Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija i grupa umjetnika.

Muriz Memić je najavio i nove proteste koji bi se trebali održati 16. februara, a mjesto će biti naknadno objavljeno.

Related posts

Leave a Comment