KAKO SE DOLAZI DO DIPLOMA NA MAFIJAŠKOM BALKANSKOM TRŽIŠTU

U 2009. godini samo je u Elektroprivredi Crne Gore pronađeno 86 krivotvorenih diploma, a nakon što je više od 60 radnika iz istog razloga dobilo otkaz u Kombinatu aluminija…

U tri škole u manjim mjestima u Hrvatskoj, od kojih je jedna na dalmatinskom otoku, otkriveni su lažni učitelji stranih jezika i informatike. Krivotvorene diplome detektirane su ove sedmice tokom provjere na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Svi ravnatelji škola u Hrvatskoj dobili su od Ministarstva obrazovanja zadatak poslati na provjeru matičnim fakultetima diplome svih svojih zaposlenika, i to su dužni napraviti do kraja godine kako bi se sustav u što većoj mjeri pročistio. Zanimljivo je da je i Vlada BiH, tri dana nakon što je ministrica obrazovanja RH dala svoj naputak ravnateljima, usvojila inicijativu Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje revizije diploma svih zaposlenika ne samo u školama, nego i u federalnim tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim tijelima čiji je osnivač F BiH. Njihovom revizijom bit će obuhvaćeni svi dužnosnici, državni službenici i namještenici.

Bh. policajac s lažnom diplomom se pravdao: Nisam znao da nije prava, ja sam mu pošteno platio!

Sudeći prema dosadašnjim policijskim istragama, počinitelji kaznenih djela do lažnih su diploma dolazili na tri načina: kupnjom putem interneta, izravnim kontaktom s ponuđačima te u samostalnoj, kućnoj radinosti. U slučaju prodaje diploma od privatnih ponuđača ili tvrtki registriranih za usluge obrazovanja, cijena srednjoškolskog falsifikata kretala se od 300 do 1000 eura, a sveučilišne diplome od 3500 do 4000 eura. Biznis se svojedobno vrtio poluprikriveno u oglasnicima, uz najčešću šifru: “Pomoć u pisanju seminara, diplomskih radova, doktorata…”

Da pojava nije nova, svjedoče primjeri iz proteklih godina, kako u Hrvatskoj tako i u susjedstvu i šire.

U 2009. godini samo je u Elektroprivredi Crne Gore pronađeno 86 krivotvorenih diploma, a nakon što je više od 60 radnika iz istog razloga dobilo otkaz u Kombinatu aluminija. U Srbiji su, pak, 2012. procijenili da je deset posto njihovih diploma lažno, nakon velike afere s lažnim policajcima. Što se BiH tiče, u regionalne anale ušla je izjava jednog policajca s lažnom diplomom: “Nisam znao da nije prava. Ja sam mu pošteno platio, a on mi podvalio!”…

Depo.ba

Related posts

Leave a Comment