AKTUELNOSTI REGION 

REŽIM U PANICI ZBOG NARODNIH PROTESTA

U emisiji “Most” Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li masovni građanski protesti mogu ugroziti vlast Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Sagovornici u Banjaluci bili su politička analitičarka Tanja Topić i socijalni psiholog Srđan Puhalo.

 
“Mislim da je vlast ozbiljno zabrinuta jačanjem ovih protesta. Ranije su svi pokušaji da se organizuje bilo kakva vrsta protesta bili ugušeni u samom startu. Koristio se onaj oprobani recept: govorilo se da su protesti organizovani izvana, uz pomoć centara moći – da li iz inostranstva, da li iz Federacije BiH, a često je optuživan i Soroš”, navodi Topićeva.
Prema njenim riječima vlast je koristila brojne spinove.

“Bili smo svedoci proizvodnje bezbroj različitih revolucija, vrućih jeseni, uzavrelih proleća i slično.
To su sve bili spinovi koje je vlast koristila kako bi sprečila bilo kakvo javno iskazivanje nezadovoljstva. U slučaju protesta povodom ubistva Davida Dragičevića to im očito nije pošlo za rukom – i moj je utisak da ih to čini prilično nervoznim”, ističe Topićeva.
Puhalo podseća na proteste povodom uništavanja gradskog parka u Banjaluci 2012. godine, uoči lokalnih izbora.
“Posledica je bila – veliki gubitak glasova vladajuće stranke u Banjaluci. U odnosu na te proteste “Pravda za Davida” je mnogo ozbiljniji protest, jer slučaj Davida Dragičevića ima mnogo veću težinu nego odbrana gradskog parka”, kaže Puhalo.
On ukazuje i da je ekonomsko stanje razlog nezadovoljstva.

“Ekonomska situacija je mnogo gora nego pre šest godina. Sve to plaši vlast u Republici Srpskoj. Na kraju krajeva, nikada ne znate u kojem pravcu to može otići, odnosno koliko će ti protesti uticati na javno mnienje u Republici Srpskoj”, dodaje Puhalo.
On ukazuje i da je traženje pravde ujedinilo Banjaluku i Sarajevo.
Postoji još jedna stvar o kojoj se ne priča mnogo, a to je da povodom ovih protesta imamo potpuno novi odnos između Sarajeva i Banjaluke. Dva oca, Darko Dragičević iz Banjaluke i Muriz Memić iz Sarajeva, čiji je sin takođe ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, ujedinili su se u traženju pravde za svoje ubijene sinove. Oni su više učinili na približavanju Sarajeva i Banjaluke nego sve nevladine organizacije. I ta činjenica plaši ovdašnju vlast”, dodaje Puhalo.
B92/RSE

Related posts

Leave a Comment