AKTUELNOSTI REGION 

Politika je centar i leglo kriminala

Bosna i Hercegovina je država postavljena naglavačke, gdje su vrijednosti prošlosti i dalje aktuelni, a nema vrijednosti sadašnjosti, a kamoli budućnosti, istakli su sagovornici u emisiji “Izazovi” BN TV…

 

Ocjenjuju da je politika u BiH postala leglo kriminala i nemorala, da su političari gurnuli građane u siromaštvo, a njihovom voljom trguju za vreću brašna.

Moralni principi su pali. Političari mijenjaju stranačke dresove, grabe iz državnih kasa, a građani slijepo glasaju za iste te koji ih pljačkaju. Da li je narod postao slijep za nemoral u politici ili su godinama trpeći svakakve pritiske zarad kore hljeba izgubili osjećaj za moral i pravdu za sebe i svoju djecu, pitanje je koje se često postavlja u ovoj zemlji.

-To je postalo normalno, ali izgleda da smo svi mi postali nenormalni. Makijaveli je u svom djelu napisao da je najgori vladar onaj koji je smiješan, a da je umjereno loš vladar onaj koji je manit, a da je relativno dobar vladar onaj koji je beskrupulozan. Čini mi se da većina naših političara od lokala pa do republičkog nivoa imaju sve ove vrline. Smiješni su i svojom pojavom i ponašanjem, ponekad njihove odluke odišu ludošću i manitošću, a koliko su beskrupulozni to svi mi vidimo na svojoj koži tako da sticaju svih tih njihovih makijavelističkih vrlina, mi klimamo glavom i govorimo – da, normalno je da živimo u ovakvom vremenu gdje moral i politika ne mogu biti u istoj rečenici, a treba da budu- ocijenio je doc. dr Dimitrije Ćeranić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Postoji ona stara izreka – narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.

– Vrlo uspješno smo vraćeni nekoliko stotina godina unazad, iscjepkana svijest je proizvela situaciju tih raskomadanih i iscjepkanih vrijednosti. Mi ne možemo govoriti o konstituciji morala i moralnih vrijednosti, jer jednostavno te opšte vrijednosti ne postoje, istakao je prof. dr Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

On je podsjetio da su naši gradovi posljednjih 15-tak godina postali utočište za najveće kriminalce balkanskih prostora.

– Moral se toliko nisko srozao, da roditelji daju glas onoj vlasti koja njihovu djecu tjera iz ove zemlje, što još jednom potvrđuje da je ovo drustvo duboko potonulo u nemoral i nebrigu. Građani se švercuju sa svojom sudbinom, ukazuje prof. Aleksa Milojević i podsjeća na to kako je sve počelo:

“Te godine kada su Milorada Dodika doveli nasilnim putem, na bazi izdaje, on je imao dva poslanika i bio je na samoj ivici da ne bude u politici. Onog momenta kada mu je Zapad dao zadatak da on napravi privatizaciju, prodaju, da uništi privredu, onda se odmah otegao dugi red onih kojima je počela da curi pljuvačka da se od politike može obogatiti prodajući narodnu imovinu. I on je za kratko vrijeme postao vodeća politička stranka. On je na bazi takve političke strukture i danas na vlasti”.

Adam Šukalo, bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je ta garnitura izabrala jedan lagodniji model koji podrazumijeva da je praktično promjena vlasti na ovim prostorima, udar na sistem, udar na temelje državnosti, što je u potpunosti neistina.

– U politici nema morala, i to pokazuje i sadašnja vlast koja ne brine kako će pomoći građanima, nego samo ko će koju fotelju prigrabiti – rekao je Šukalo.

BNTV

Related posts

Leave a Comment