AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Neotkrivanje ubica loša poruka za policajce i građane

Danas se navršava tačno godina dana od brutalne likvidacije sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića…

Podsjetimo, Adis i Davor ubijeni su 26. oktobra 2018. u naselju Alipašino polje. Adis je preminuo na licu mjesta, dok je Davor istog dana podlegao povredama na KCUS-u.

Adisove i Davorove ubice i nalogodavci ni dan-danas nisu otkriveni, što je, prema riječima bivšeg ministra unutrašnjih poslova KS Nermina Pećanca, krajnje frustrirajuće i deprimirajuće.

Neotkrivanje i neprocesuiranje ubica, kaže Pećanac, loša je poruka kako za policajce, tako i za sve građane Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

– Frustrirajuće je da su Adisove i Davorove ubice i dalje na slobodi. Jer, svi građani se onda pitaju – pa kad se takvo što može desiti policiji, šta tek mi da očekujemo? A deprimirajuće je za sam MUP KS, Upravu policije i policajce – rekao je Pećanac u razgovoru za Vijesti.ba.

S druge strane, potcrtava naš sagovornik, neefikasnost pravosuđa ohrabrujuće djeluje na kriminalce, koji tapkanje u mjestu oko istrage Adisovog i Davorovog ubistva smatraju signalom da i dalje mogu raditi svoje prljave poslove, a da za to neće odgovarati.

– Mislim da ubistvo policajaca zaslužuje najveću moguću pažnju i istragu sa svih strana. Nije sramota ni zatražiti pomoć, nije ništa sramota uraditi u funkciji otkrivanja njihovih ubica – dodaje Pećanac.

Naglašava da je od suštinskog značaja brzina otkrivanja ubica i njihovih nalogodavaca.

– Sarađivao sam s mnogim ljudima koji su se bavili krvnim deliktima u policiji i oni su, na bazi svojih iskustava, uvijek govorili – ako ne riješite ubistvo u prva 2-3 dana, kasnije to postaje sve teže i teže. A evo vidimo to i sad na primjeru Adisovog i Davorovog ubistva – rekao je Pećanac.

Prisjetio se ubistva policajca Muhidina Pivodića od prije sedam godina, za koje je Kantonalni sud u Sarajevu Anela Ćemu osudio na 34 godine zatvora.
– Pivodić je ubijen 31. decembra 2012., a već 1. januara 2013. ubica je bio u pritvoru. Kad vi brzo djelujete, onda ujedno i ograničavate i odbacujete sve špekulacije. A kad to potraje, kao u slučaju Adisa i Davora, vjerujte mi da te špekulacije ne možete ni zaustaviti. A jedini način da ih zaustavite je da otkrijete počinioce i saznate njihov motiv – dodaje Pećanac.

Policiju je, naglašava, potrebno apsolutno depolitizirati i dozvoliti joj da radi svoj posao, a onda je moguće očekivati i vidljivije efekte njenog rada.

– Policija treba da radi svoj posao, da bude plaćena i nagrađena. Ništa ih drugo ne smije opterećivati osim pitanja bezbjednosti građana. A ako vi u zadnjih 5-6 godina imate čak pet ministara MUP-a i tri policijska komesara, sve to itekako utječe i na bezbjednost, ali i na samo stanje u policiji. A vjerujte mi da je najgore ako se policija počne baviti sama sobom – navodi Pećanac.

Bez obzira na neke propuste koji su se desili u prošlosti, dodaje bivši ministar unutrašnjih poslova KS, sarajevska policija je dobra policija.

– Ja ih ne hvalim bezveze, i u odnosu na druge institucije, vjerujte mi, daleko su ispred. Njima samo treba dopustiti da se bave svojim poslom, a da mi svi ostali – mislim na nas političare, zakonodavna tijela i izvršnu vlast – stvorimo uslove i ambijent u kojima oni mogu raditi i da ne odgovaraju za ono što rade i što se miješaju u svoj posao – poručuje Pećanac.

Potcrtava da ima veliko povjerenje u MUP KS i Upravu policije, koji, dodaje Pećanac, na adekvatan način mogu riješiti svaki bezbjedonosni izazov sa kojim se suoče.

– Mi smo napravili jedan veliki problem jer smo isparcelisali bezbjedonosni sistem. Svi su odgovorni, a niko nije odgovoran. Svi su nadležni, a kad dođe do odgovornosti onda niko nije nadležan. Mi imamo sposobnu policiju, koja zna, umije, hoće. Pustimo je da radi svoj posao, depolitizirajmo je. Dajmo joj materijalno-tehnička sredstva. Nemojmo joj se miješati u posao i ona će na najbolji mogući način odraditi ono za šta je i zadužena – zaključuje Pećanac u razgovoru za :

Vijesti.ba

Related posts

Leave a Comment