AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Svjesna dinamika nečinjenja nadležnog tužilaštva koja je u funkciji zaštite kriminala i kriminalaca

Nesporna je činjenica da Tužilaštva, širom BiH i RS, štite one koji su počinili kriminalna djela, opljačkali državu i entitete…

Da je suprotno, mnogi od onih koji se bave politikom poodavno to ne bi činili, jer bi bili iza rešetaka.
Bezbroj je primjera, a kao ogledni za ovaj tekst uzeo sam krivičnu pijavu protiv Nenada Nešića, direktora JP “Putevi RS”, koji je iz pozicije “crkvenog miša” za samo tri godine došao do statusa “Baje Patka”, odnosno od “privrednika”, dužnog cca 1,2 miliona KM UIO i Porekoj upravi RS, do “političara” koji se razbacuje milionima; Bahatost ga je ponijela do mjere da javno šutira novac. I nikom ništa, jer tužilaštva ne rade svoj posao.
Kao ogledni primjer može poslužiti djelovanje OJT Istočno Sarajevo koje već godinu dana nije preduzelo ništa, iako je protiv Nešića podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 
Izvještaj je podnijela PU Istočno Sarajevo, jer je Nešić prinudio Dobrivoja Bratića, direktora “Ilidžaputeva”, da asfaltira dvorišta i pristupne puteve građanima na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, kako bi Nešić dobio glasove.
Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, je na pres konferenciji, 12.10.2018., rekao da se Nešić sumnjiči da je nanio štetu od 155.000 KM.
Neven Kramer, sekreter i portparol OJT Istočno Sarajevo isti dan je rekao da je Izvještaj o krivičnom djelu zaprimljen u Tužilaštvu.
“Predmet će se dati nadležnom tužiocu koji će nakon sagledavanja kompletnog materijala donijeti odluku o svim radnjama koje su potrebne”, rekao je tada Kramer.
Sve to bilo je prije godinu dana, a ja sam OJT Istočno Sarajevo prvi put uputio pitanja 01.10. ove godine i dobio odgovor da postoji krivična (što se već znalo) i ništa više od toga.
https://1.bp.blogspot.com/-ocExCFvjRFg/XbbRKZgyC2I/AAAAAAAAiBc/kIak4aaZYMsQ_DVpEU-Z4wmb73YZhv66QCLcBGAsYHQ/s1600/Kramer%2BNes%25CC%258Cic%25CC%2581.png
Poštovani, 
Na osnovu Vašeg zahtjeva od  01.10.2019. godine upućenog Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas da je protiv Nenada Nešića, v.d.direktora JP ,,Putevi RS” Banja Luka podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. godine od strane Policijske Uprave Istočno Sarajevo. 
U gore navedenom Izvještaju, imenovani se sumnja da je počinio krivično djelo ,,Prinuda” iz člana 141. stav l. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Nakon što se provedu sve mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, predmetni tužilac će donijeti odluku u ovom predmetu”, odgovorio je na moj upit Neven Kramer, sekretar Tužilaštva, 03.10.0.g..
Kako Kramer nije naveo da li je Tužilac donio Naredbu o sprovođenju istrage, uputio sam OJT Istočno Sarajevo ponovo pitanja 10.10., tražeći da mi odgovore da li je nadležni Tužilac donio Naredbu o sprovođenju istrage i kako se zove postupajući tužilac u predmetu “Prinuda – Nešić”.
Odgovor koji sam dobio potvrđuje da Tužilaštvo nije prstom mrdnulo da istraži nedjelo “teško” 155.000 KM.
Iz odgovora je jasno da nije donesena čak ni Naredba o sprovođenju istrage, a tragikomičan je dio o “dinamici rješavanja”, jer je nesporno da tu nema nikakvog rada, već da je u pitanju teški nerad, svjesno nečinjenje, koje je proizvelo nove teške pljačke budžeta RS i putarskih firmi.
“Poštovani, 
na osnovu Vašeg zahtjeva od 10.10.2019. upućenog OJT u Istočnom Sarajevu, ponovo vas obavještavam da je protiv Nenada Nešića, v.d. direktora JO Putevi RS Banjaluka podensen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. od strane PU Istočno Sarajevo.
 
U gorenavedenom Izvještaju imenovani se sumnjiči da je počinio krivično djelo Prinuda iz člana 141 stav 1 KZRS.
https://1.bp.blogspot.com/-uuiYY9N90SQ/XbbRqIIZvfI/AAAAAAAAiBk/-SGty2euHBAVjsEq_aSD61RDDVtQJpofgCLcBGAsYHQ/s1600/Kramer.png
Nakon što se provedu sve mjere i radnje koje su propisane Zakonom o KP RS predmetni tužilac će donijeti odluku u ovom predmetu.
 
Dinamika rješavanja predmeta iz nadležnosti OJT u Istočnom Sarajevu je utvrđena Opštim planom za 2019., kao i drugim planovima donesenim u skladu sa strateškim okvirom i planovima za tužilaki sistem RS, a sa kojima su upoznati RJT RS i VSTS BiH”.
 
Takođe vas obavještavamo da u skladu sa usvojenim principima kod objavljivanja informacija u otvorenim predmetima OJT u Istočnom Sarajevu nema praksu saopštavanja imena i prezimena postupajućeg tužioca dok se u predmetu ne donese tužilačka odluka”, odgovorio je Kramer 28.10.o.g..
Nema nikakve dileme, nakon ovakvog odgovora, da je “Opšti plan za 2019., kao i strateški okvir i planovi za tužilački sistem RS, a sa kojima su upoznati Republičko javno tužilaštvo RS i VSTS BiH” tek prazan skup i da je jedini cilj svih “institucija” koje je Kramer naveo da ništa ne urade kako bi spriječili dalje pljačkanje, koje ima razmjere epidemije.
To što je protiv Nešića ili nekog sličnog nešića podnesen Izvještaj praktično ne znači ništa, ako se po toj krivičnoj prijavi ne radi. Kakva je to dinamika koja dozvoljava da bilo ko napravi štetu od 155.000 KM, a da Tužilaštvo sebi dozvoli luksuz da ništa ne radi?!
To je isključivo dinamika zaštite kriminalaca, a nikako dinamika borbe protiv kriminala.
Upravo zato i nije odgovoreno na pitanje ko je postupajući tužilac, jer je pitanje da li je uopšte predmet dodijeljen bilo kom tužiocu, već se samo čeka da se zaboravi da je krivična protiv Nešića za Prinudu ikada i podnesena.
Odgovori koji stižu iz raznih tužilaštava svjedoče da ne postoji ni minimum spremnosti da se riješi bilo koje krivično djelo u koje su upetljani političari, već da se sve čini kako se ta nedjela ne bi riješila. I da u svemu tome izuzetno značajnu ulogu imaju Republičko tužilaštvo i VSTS.

Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment