AKTUELNOSTI REGION 

Načinje li ga, baja

Ko bi se nadao da će jedna sedmica u srcu jula, takoreći usred sijeste, doneti toliko uzbuđenja…

 

Osim što smo saznali da se vitalni interes brani na Pelješcu, videli smo divne primere ingenioznosti opozicije koja je oćutala svoje razloge da legne na rudu. Orosili smo se novim zaduženjima, a obeshrabrili ocenom da nam je obrazovanje otišlo dođavola. Ipak, nada postoji. Sprema se analiza stanja, a onda i reforma sistema. Sreća pa je sve manje onih na kome će ga testirati.

Još od “Prve bračne noći” i čuvenog pitanja “Načinje li ga, striko?” nismo sa više strepnje i uzbuđenja čekali ishod pete, što bi braća Hrvati rekli, izvanredne sednice. U njoj nam je, usred bela dana, naočigled svih, Baja načinio vitalni interes.

No, kao u životu, tako i u skupštini, one stvari ne idu lako jer se uvek nađe neko ko se nećka, zateže. Tročlana opozicija je delovala na Baju kao crvena marama na bika. Stojeći za govornicom, toliko se razgoropadio da su ustuknuli i gledaoci u svojim domovima, očekujući trenutak kad će ovaj skočiti sa podijuma i početi da juri protivnike. Ipak, budući da nije u Pamploni, na olakšanje vaskolike publike, sve je dostojanstveno završeno omalovažavanjem, psovkama i uvredama, kako uostalom i dolikuje visokom domu.

Posebno se u diskusijama istakao Kostadin Vasić koji je pravi primerak hibridnog stvorenja – i leti i rovi. Uglavnom, već na prvi pogled vidite da njegova vrsta nije sa ovog sveta. Takoreći, naginje podzemlju. Budući da pleni pojavom, inteligencijom, obrazovanjem, jasno je zašto SDS ne može da se oporavi od takvog gubitka.

Znajući da onaj ko izgubi dobitak dobije gubitak, Perica Dodikov Bundalo, poznatiji kao PDP, je u najboljoj tradiciji kolege Vasića, pokazao da se za sve može naći opravdanje. Ovaj put je u tu svrhu izvukao teoriju zavere u duhu narodne izreke da za pravu svinju nema loših pomija.

Ministar Trninić je u sedmici iza nas potegao čak do Trebinja da podeli spisak razloga zbog kojih ćemo ga prepoznavati ne samo po nepotizmu nego i po rezultatima. U stvari, ne baš rezultatima, više planovima koji se zovu obećanja. Istovremeno, ministri Trivić i Rajčević, svako u svom domenu obrazovanja, najavljuju reforme. Strahujemo, poučeni dosadašnjim iskustvima, da obrazovanje reforme neće preživeti. Eto muštuluka pomenutom Vasiću kome će onda ovde biti baš sve potaman. Što se naučilo, naučilo se. Dobra vest je, ipak, da je sve manje dece, pa će šteta biti minimalna.

U prošloj nedelji smo imali još jednu izvanrednu sednicu parlamenta na kojoj smo se i zadužili, mašala. Sa 150 miliona evra kredita gradićemo koridor 5C- obilaznicu oko Doboja. Ne žalimo para da ga zaobiđemo sve dok je senka Petrović Obrena nadvijena nad njim. Niko tu boljku ne želi na svojoj koži.

Ozbiljno nam je bolesna i Elektroprivreda. Za kupovinu vremena da vidimo šta ćemo sa njom, zadužićemo se još 800 miliona. Ipak, poučeni iskustvom sa Aluminom i Glinicom, jurišaće hijene bez milosti. Taman kad odustane neki Batagon, na lešinarskom nebu se pojavi neka nova zvezda podzemlja.

A da leti ne odmara ni ministar Đokić, mogli smo da vidimo prošle nedelje kada je sa nekim novim Kinezima razgovarao o investicijama. Navodno su skoknuli i do Trebinja kako bi obišli livadu na kojoj je aerodrom trebao da bude. Uglavnom, stari poslovi, a novi saradnici, pa dokle se stigne.

I dok mu ministri planiraju, premijer se za konkretnu stvar hvata. Sa mecenom I ličnim pokroviteljem Rajkom Dukićem otvorio je fabriku hidrata u kojoj će biti zaposleno, verovali ili ne, čak 12 radnika! U narednoj epizodi premijeru Viškoviću preporučujemo da otvori fabriku hidranata. Možda će ona više zapošljavati, a ako ustreba, bar će biti lakše gasiti požare koji će da bukte.

Hit nedelje je sigurno bila aplikacija u kojoj ste mogli da proverite kako ćete izgledati kad ostarite. Ako je ko je propustio RS kroz nju mogao je da vidi samo kamenu tablu sa natpisom: “Najmračniji krugovi pakla su rezervisani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani”.

Milanka Kovačević

Related posts

Leave a Comment