AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

VSTS je sam sebe srušio

Sudija Suda BiH Branko Perić tvrdi da se sva neozbiljnost i nekompetentnost čelnih ljudi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH može vidjeti i kroz njihove javne nastupe, u kojima, kako kaže, iznose teorije zavjere, paranoju i fantazije…

 

Komentarišući za Insajder tvrdnje potpredsjednice Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Jukić da se “sprema scenario za rušenje VSTS-a”, te da iza toga, kako je rekla, stoje pojedine ambasade, Perić, koji inače važi za jednog od nažešćih kritičara stanja u domaćem pravosuđu, kaže da se u VSTS-u već dugo svaka vrsta kritike doživljava kao zavjera.

– Tvrdnje Ružice Jukić nisu ništa novo. Toliko neozbiljnosti u radu VSTS-a i njihovim komentarima predstavlja jasan dokaz da je to institucija koja nije u stanju da upravlja sistemom, da je to nešto što je samo sebe srušilo i da samo treba naći pravni model na koji način izaći iz toga. Inače, ako se ova agonija s pravosuđem produži, posebno sa krivičnim pravosuđem, stvar je zavrešena. Ono gotovo da više i ne postoji – ističe Perić.

Prognozu potpredsjednice VSTS-a kako će očekivani izvještaj Rajnharda Pribea o stanju u bh. pravosuđu biti loš, te da će na osnovu toga Ambasada SAD u BiH tražiti od Valentina Incka da upotrijebi Bonska ovlaštenja i raspusti članove VSTS-a, Perić je ocjenio kao krajnje neozbiljnu.

– Ona očigledno zna da će izvještaj biti loš, a sa druge strane tvrdi da VSTS dobro radi svoj posao?! Dakle, vi imate ljude koji nemaju elementarna znanja i razumijevanja za stanje, procese i perspektive, tako da je to potpuno neozbiljno i prosto nije moguće komentarisati takve stvari. Kad vidite šta javno govori predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, kakvu on pažnju posvećuje pravosuđu i čime se bavi u javnom diskursu, kad vidite Ružicu Jukić koja neke svoje paranoje i fantazije podvodi pod neke stavove institucije, vidite da to ide u lošem pravcu i da to na neki način treba završiti. Ne znam kakva će biti Pribeova analiza i šta će predložiti relevantnim institucijama BiH. Iskreno, sumnjam da će iz toga nešto biti jer niko ne zna na koji način izaći iz ove paradoksalne situacije – kaže Perić.

Na tvrdnje Jukićeve da bi se “u slučaju raspada VSTS-a raspale i ostale institucije BiH”, Perić odgovara da to predstavlja sliku na koji način sadašnji čelnici VSTS-a doživljavaju sebe i instituciju koju predstavljaju.

– Oni misle da su centar svijeta i ako njih nema da će se sve ostalo raspasti, a ne vide da su oni dio uzroka opšteg raspada svega u ovom društvu – zaključuje Perić.

Infomediabalkan

Related posts

Leave a Comment