AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

VEZA IZMEĐU MAFIJE I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

Velika akcija policije u Brčkom i Bijeljini protiv 12 osoba, među njima i policajac…

Akcija je usmjerena na osobe osumnjičene za organizirani kriminal, krijumčarenje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje. Ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Srbije.
Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji.

U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

“Učešće u ovoj operativnoj akciji, uz kontinuitet suradnje s drugim policijskim agencijama i borbe protiv organiziranog i svih vrsta prekograničnog kriminala, još je jedan pokazatelj spremnosti Granične policije BiH na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Nedopustivo je to što i među policajcima ima onih koji su krenuli putem korupcije, tako da borba Granične policije BiH protiv kriminala obuhvata i čišćenje vlastitih redova”, izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više od 10 lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ova organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz Srbije u BiH.
Nakon lišenja slobode i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

KLIX

Related posts

Leave a Comment