AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Ubija se na ulicama, svi smo meta, niko nije bezbjedan

Stupce crne hronike u proteklom periodu punile su vijesti o ubistvima u Banjaluci i njenoj okolini…

 

Prekjuče su u pucnjavi u laktaškoj opštini Glamočani ubijeni banjalučki biznismen Slaviša Krunić, njegov pratilac Žarko Pavlović i napadač Željko Kovačević. Trostruko ubistvo, koje je šokiralo javnost, posljednja je u nizu likvidacija u RS, čiji nalogodavci ni danas nisu poznati.

Nekoliko dana ranije prilikom vršenja dužnosti u Gornjoj Resavskoj kod Prijedora ubijen je policajac Slađenko Tubina.

David Dragičević, Damir Ostojić, Nebojša Čubrilović, Jasmin Imširović, Ruško Pajić, Milan Vukelić… žrtve su još nerasvijetljenih ubistava.

Da li je RS sigurno mjesto za život? Mogu li policija, sudovi i tužilaštva dobiti prolaznu ocjenu kada su u pitanju istrage i sankcionisanje krivičnih djela?

Preduzimaju li se adekvatne preventivne mjere? Pitanja su ovo na koja predstavnici vlasti i opozicije u RS daju dijametralno suprotne odgovore.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Kostadin Vasić u razgovoru za Vijesti.ba ocjenjuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS preduzima sve potrebne aktivnosti, ali da su sudovi i tužilaštva slabe karike u lancu odgovornosti i rak rana BiH.

“U slučaju ubistva u Glamočanima, policija je za 15 sati pronašla ubice i predala ih tužilaštvu. MUP RS dokazao je da je efikasan. Radi se na tome da sudovi i tužilaštva nađu nalogodavce i time je ovaj slučaj riješen”, ističe naš sagovornik.

On tvrdi da je sigurnosna situacija u RS na zadovoljavajućem nivou, te da policija dobro radi svoj posao. Prema njegovim riječima, sudovi i tužilaštva trebalo bi da rade većim intenzitetom, te da primjenjuju postojeće zakona i drakonski kažnjavaju povratnike u krivična djela, posebno ako je riječ o teškim ubistvima.

“Napravljena je bespotrebna ‘dževa’ opozicije u RS o tome kako MUP RS ništa ne radi, kako je kriminal dostigao vrhunac, kako se praktično ubija na ulicama. Međutim, to nije istina”, tvrdi Vasić.

Što se tiče ostalih ubistava, naglašava da u svakoj državi postoje kriminalne grupe “koje rade svoj posao”, te dodaje da je “ubistava uvijek bilo”.

“Potrebno je da se zajedno sa građanima, policijskim agencijama, sudovima i tužilaštvima zajedno borimo protiv pošasti koje postoje u društvu, kako bi sigurnosna situacija bila na što većem nivou”, smatra Vasić.

Na pitanje da li se kao građanin i kao politički zvaničnik u RS osjeća sigurno, on poručuje: “Osjećam se sigurno i ne bih dizao tenzije”.

Na isto pitanje sasvim suprotan odgovor dobili smo od Vasićevog kolege iz skupštinskih klupa Miladina Stanića, šefa Kluba poslanika SDS-a.

“Apsolutno ne! Ne osjećam se sigurno iz više razloga, počev od toga da sam političar koji se najglasnije bori protiv kriminala i korupcije, do toga da sam vlasnik preduzeća. Gotovo svi možemo biti meta kriminalaca”, kaže Stanić za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, korupcija u policiji i tužilaštvima velika je barijera za utvrđivanje činjenica u vezi sa ubistvima i likvidacijama.

“Nažalost, sve institucije u RS imaju više politička, nego profesionalna obilježja. Suština ubistava je da jedna glava vrijedi koliko i jedan metak. Žalosno je što vlast ne razumije da sljedeći može biti bilo ko od nas”, smatra ovaj opozicioni političar.

Uvrijeđeno i poniženo se osjeća zbog odnosa institucija vlasti prema tragičnim događajima, kojima svjedočimo.

“Onaj ko hoće da se rasvijetli ubistvo njegovog najbližeg, bude progonjen i krivično gonjen. Policija ne zna šta radi. Recimo, ako je utemeljena njihova krivična prijava protiv Davora Dragičevića (otac ubijenog banjalučkog studenta Davida, op.a), zašto ju je tužilaštvo oborilo i poništilo”, pita Stanić.

On potcrtava da policija mora raditi profesionalno, te da mora imati bolje materijalno-tehničke uslove.

Vijesti.ba

Related posts

Leave a Comment