Tužioci u strahu od policije

Lukač već mjesecima ne dozvoljava Lepiru i tužilaštvu saslušanje pripadnika MUP RS, osumnjičenih za iznuđivanje dokaza…

 

MUP RS ni nakon dva mjeseca nije postupio po Naredbi tužioca Tanje Ninković da se saslušaju, dovedu na prepoznavanje, inspektori za koje se sumnja da su “iznuđivali dokaze” od braće Diljević (Bogdana i Boška), kako bi ih optužili za ubistvo Bojana Koprene, koji je nestao 07.07.2014. godine.
Naredba o obustavi istrage protiv Diljevića donesena je 10.06.2019., nakon čega je uslijedila nova – o sprovođenju istrage protiv pojedinih pripadnika MUP RS.
Na scenu je tada stupio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i odbio da se sprovede Naredba tužioca. Odbijanje traje još uvijek, jer inspektori nisu saslušani niti privedeni na prepoznavanje, tako da je i dalje na snazi Lukačeva samovolja i potpuno poništenje ingerencija Tužilaštva.
U Okružnom tužilaštvu Banjaluka se plaše Lukača i njegove odmazde; Da nije tako već bi pokrenuli mehanizme za kažnjavanje odgovornih zbog nepostupanja po Naredbi. Međutim, svi o tome ćute, a cijeli ovaj slučaj pokušava se zataškati.
Ponašanje Lukača, ali i tužilaštva, prije svega Želimira Lepira, Glavnog tužioca, samo doprinosi daljoj nesigurnosti svih građana, ali ukazuje i na činjenicu da MUP RS djeluje kao zaseban entitet, izvan sistema, koji je Lukač stavio iznad zakona. 
Na djelu je potpuna anarhija, samovlašće i otvorena privatizacija institucija: Ko uopšte može da vjeruje u pravosuđe ili u MUP RS, kada je njegovim pripadnicima dozvoljeno da rade šta hoće, jer su, Lukačevom odlukom, izuzeti od bilo kakvih istraga u slučajevima kada postoji osnovana sumnja da su prekoračili svoja ovlaštenja.
Zato ne treba da čudi da pripadnici MUP RS otvoreno prijete, pucaju, prebijaju, ali, pojedini, i ubijaju/učestvuju u pripremi ubistava; Čine to sasvim slobodno, svjesni da će ih Lukač i vrh MUP RS zaštititi od bilo kakvog progona.
Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment