Stranka koja funkcioniše kao sekta

Kad razmišljam o tome kako je moguće da neko toliko nesposoban, nehuman, nemoralan, lažljiv i neharizmatičan, kao što je jedan precednik, tako dugo uništava državu, ne mogu a da ne primjetim da to nije samo zasluga njegove slijepe pokornosti stranim centrima moći već, poveliku zaslugu za taj njegov opstanak na tronu iskovanom od izdaje, krađe i tiranije, imaju njegovi najbliži saradnici.

A, potom, kada razmišljam o njihovoj poslušnosti, sve mi se čini da su,u nekom ranijem periodu, znali i da “olabave uzda” u izvršavanju sumanutih gazdinih naloga ali vremenom, što je dublja rupa kriminala, korupcije i tiranije u koju se ukopavaju, to su, čini mi se, revnosniji, beskrupulozniji i agresivniji u očuvanju vođine pozicije.

Jer, da se razumijemo, oni su, zvanično kao neki političari ali, šta ih realno veže?
Ideologija i nacionalna strategija sigurno ne, zato što pripadaju stranci koja funkcioniše kao sekta čije je obilježje slijepa poslušnost u izvršavanju naloga a ljestvica nagrađivanja je rezultat stepena jačine privrženosti vođi a, strategija se svela na temeljno sprovođenje zadataka dobijenih od onih koji su zacrtali trajni nestanak naroda.

Istina je da oni, da nije nekoga kao što je precednik, nikada ne bi ni imali priliku da se tako visoko popnu na hijerahijskoj ljestvici, prvenstveno zato što su nestručni, mentalno ograničeni, neobrazovani, primitivni i skloni kriminalu i korupciji i niko od njih ne bi ni približno stekao i ni približno tako luksuzno živio da im, baš precednik, nije omogućio da profitiraju na svojoj pokvarenosti i tuđoj nevolji.

I oni su, sa jedne strane svjesni dobijene šanse a, sa druge strane svjesni sankcija koje ih čekaju ako im gazda padne i, iako ograničeni, ipak ne i toliko glupi da ne shvataju da su činili i još čine zlo, pa su sakupili sve svoje destruktivne snage da sačuvaju vođu.

Računaju vjerovatno da, što je vođi dupe ugroženije to se njihova glava više klati na vjetrometini opstanka, pa zbrajaju imanja, stanove, račune u bankama koje su stekli služenjem zlu, izdajom pravde i maltretiranjem sunarodnika i, shvataju da imaju jake razloge da štite vođu sve do poslednjeg živog čovjeka.

Ali, iskreno, mene zanima, kada bi im neko sutra ponudio zaštitu i izuzeće od progona, šta bi uradili???

Ne znam šta vi mislite ali, ja nekako jedva čekam da pročitam vijest da je vođa otišao u deveti krug pakla i baš me zanima panika i haos u kome će se naći njegovi saradnici.

Mada bih, da sam na njihovom mjestu razmišljao i o mogućnosti da, možda, vođi može pasti na um da produži svoj sumanuti ples i zaštiti pokvarenu rodbinu, baš izdajom saradnika, jednog po jednog…

A ako izdate izdajnika to i nije izdaja već se računa kao dobro djelo.
Pa, da vidimo, ko će prvi povući nogu…

Misho Marko Shikman

Related posts

Leave a Comment