AKTUELNOSTI REGION 

SMETNJE NA VEZAMA OD BISERKE DO BAJE

Škripi djeram, škripi djeram – Željka Cvijanović poručila Dodiku da ga neće predložiti za premijera RS, ako napusti Predsjedništvo BiH…

 

Između dvoje zvaničnika Republike Srpske, Cvijanovićke i Dodika, postoje ozbiljni šumovi na vezama, koje više niko ne može osporiti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nalazi se u potpunoj diplomatskoj izolaciji, međunarodni predstavnici i strane diplomate je marginalizuju jer su svjesni da ona nije adresa na kojoj mogu bilo šta bitno saznati, niti bilo koji problem riješiti.

Cvijanovićka se tokom jedne od brojnih svečanosti u Beogradu na koje je zadnjih mjeseci odlazila, a na kojim je prisustvovao i Dodik (Milorad), požalila domaćinima na nepriličan status i nedovoljnu pažnju koja joj je ukazana. “Dodik ovdje predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a ja Republiku Srpsku, odnos prema meni pokazuje i poštovanje prema Republici Srpskoj čija sam predsjednica”, navodno je, kako prenose pojedini mediji, ljutito prigovorila povrijeđena Cvijanovićka domaćinima u Beogradu.

Dalje se navodi, da za upućene u političke prilike u Banjaluci nisu nikakva tajna tenzije i zahlađenje odnosa koje postoji na relaciji Cvijanovićka-Dodik. Oni otkrivaju da je predsjednica Republike Srpske postala na neki način simbol tihog otpora apsolutističkom, čvrstorukaškom, Dodikovom modelu vladanja i da se oko nje okupljaju drugi nezadovoljnici.

Među njima izdvajaju Zorana Tegeltiju, nesuđenog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, potom Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS. Diskretnu podršku, ili barem razumijevanje, oni imaju i od gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, a bez simpatija za Cvijanovićku nije ni Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH.

Nakon što je Radmanović nedavno izabran za člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne Skupšine BiH, pobunili su se pojedini poslanici iz SNSD-a, optužujući Radmanovića da on nije dovoljno lojalan Miloradu Dodiku. Navodno najglasnijeg i među njima, Stašu Košarca, Dodik je umirio obećanjem da će biti ministar u budućem Savjetu ministara BiH.

Željku Cvijanović, predsjednicu RS, marginaliziraju i mediji koje kontroliše  Dodik i njegovi poslovni parneri. JS RTRS još donekle zadovoljava formu i programske obaveze izvještavajući o, rijetkim i irelevantnim, aktivnostima Cvijanovićke, dok Alternativna televizija u vlasništvu Dodikovog biznismena Slobodana Stankovića predsjednicu Republike Srpske uredno ignorira. “Više na Alternativnoj televiziji ima Marinka Čavare, predsjednika Federacije, nego Željke Cvijanović”, kaže u šali za portal SB jedan poznavalac medijskih prilika u Srpskoj.

Neki od sugovornika tog portala pokušavaju povući paralelu između netrpeljivosti između Željke Cvijanović i Milorada Dodika i sve to uporediti sa sukobom koje je prije dvadeset godina tadašnja presjednica Republike Srpske Biljana Plavšić otvorila protiv rukovodstva svoje bivše stranke, SDS-a.

Takva se poređenja ne mogu smatrati ozbiljnim, jer se vrijeme Plavšićkine “antibirokratske revolucije” u kojoj joj je nakon međunarodne zajednice najviše pomogla podrška Milorada Dodika, ne može se porediti sa ovim današnjim.

Sve je danas drugačije, unutrašnji politički raspored, kao i globalni međunarodni odnosi. Plavšićku je podržao Zapad i NATO savez, Cvijanovićka je , kao i Dodik, zavisna o uticaju Rusije. Međutim, da između dvoje zvaničnika Republike Srpske, Cvijanovićke i Dodika, postoje ozbiljni šumovi na vezama, to niko ne može osporiti.

Kao ilustracija za to neka posluži svjedočenje jednog ozbiljnog insajdera iz Banjaluke. Nedavno se Dodik revoltiran (ne)uspjehom koje je dobio tokom osmomjesečnog predsjedavanja Predsjedništvom BiH, povjerio Cvijanovićki: “Dođe mi da napustim Predsjedništvo BiH i vratim se u Banjaluku da preuzmem Vladu RS”. “A ko će te predložiti za premijera? Ja, budi siguran, neću “, uzvratila mu je Željka Cvijanović.

Infomediabalkan

Related posts

Leave a Comment