AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

NOVA RUSKA ŠAMARČINA DODIKU

Predstavnici ruske kompanije „Zarubežnjeft“ su radnicima Rafinerije Brod i Rafinerije ulja u Modriči rekli da brodska rafinerija neće raditi do daljnjeg preradu nafte…

 

 

Ovo je za Srpskainfo rekao predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Zlatko Tanasić.

Radnici su u srijedu imali sastanak sa zamjenikom generalnog direktora “Zarubežnjefta” Igorom Šćelkunovim.

– Mi smo sa njim razgovarali nakon što je završen sastanak s ministrima iz Vlade RS-a. Rečeno nam je, dakle, da ostaje ovako kako jeste. Prerada u Brodu se neće raditi do daljnjeg, radi se na gasifaciji koja treba da bude završena do polovine naredne godine, a poslije toga slijedi rekonstrucija postrojenja, ukoliko se nađe strateški partner – kaže Tanasić.

Što se tiče Rafinerije ulja u Modriči, kako kaže, rečeno im je da će raditi stari pogon sa nešto većim kapacitetom, a novi, koja je vezan za Brod, neće raditi. Sirovina na tržištu je za poslodavca skupa.

– Aktivan je i plan otpuštanja tehnološkog viška radnika. Dakle, u Modriči će bez posla ostati 22 radnika do kraja godine, a u Brodu 70. Za narednu godinu je planirano da se u Modriči viškom proglasi još 25 radnika, a u Rafineriji Brod još 100 radnika. Da li će otpuštanje biti zaustavljeno u narednoj godini, ne znam – kaže Tanasić.

Napominje da je u trenutku privatizacije u Modriči bilo oko 540 radnika, a na kraju godine će ih biti 300. U Brodu je bilo 1.700 zaposlenih, a do kraja godine će ih ostati 700.

– Vlada treba nešto da uradi da se ovi ljudi koji ostaju bez posla zaposle. Socijalno-ekonomski program ne smije da znači samo odlazak na Biro. U malim opštinama, kao što su Brod i Modriča, svako radno mesto je dragocjeno – kazao je Tanasić za portal :

Srpskainfo

Related posts

Leave a Comment