AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Nesporno učešće pojedinih pripadnika policije kao saradnika u zločinu

Ubistvo Vasiljevića planirano duže od dva mjeseca. Prvobitna namjera je bila da ga likvidiraju u Bratuncu…

 

Ubisvo Slobodana Vasiljevića planirano je mjesecima: Prema podacima iz istrage organizovana zočinačka grupa prvobitno je imala namjeru da Vasiljevića likvidira u Bratnucu, 06.04. ove godine.

“Vasiljevića su namjeravali likvidirati nakon Lovačke večeri u Bratuncu; Čekali su ga ispred ugostiteljskog objekta Koloseum, ali ih je spriječilo to što su se u blizini pojavila dva policijska automobila, pa je napad odgođen”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, u napadu, kada je pokušana likvidacija Vasiljevića, 01/02.06.o.g.,(nakon Lovačke večeri, održane u Parohijskom domu u Šekovićima)  učestvovalo je ukupno 15 kriminalaca, kojima je komandovao Slaviša Jurošević, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj.

Očekuje se da uskoro bude izručen BiH.

Ubica Slaviša Jurošević

Juroševića je grčka granična policija uhapsila početkom jula, na osnovu Interpolove potjernice, kada se sa porodicom vraćao sa odmora u toj zemlji. Juroševića su, u noći napada na Vasiljevića, snimile neke od nadzornih kamera u Šekovićima, kao i još nekolicinu napadača.

Navedeno ukazuje da je Vasiljević praćen duže od dva mjeseca i da je njegovo ubistvo bilo pomno planirano.

Istragom je još, kako mi je rečeno, utvrđeno da su napadači imali zadatak od Naručioca likvidacije  da metalnim šipkama zatuku Vasiljevića “do smrti” – Takav način ubistva, surov i podmukao, odabran je da bi žrtva što duže patila. I da bude “ponižen u smrti”!

Srećom, Vasiljević je preživio napad u kojem je zadobio preko trideset teških udaraca, bio je danima u komi, ali je, zahvaljujući ljekarima u UKC Tuzla, uspio da se u dobroj mjeri oporavi, iako mu je lijeva noga, smrvljena od udaraca, još uvijek u prilično teškom stanju.

Dok se čeka izručenje Juroševića, saslušavaju se osumnjičeni za pokušaj likvidacije, kao i njihovi saradnici, među kojima su i pojedini pripadnici policije.

Zoran Radivojević

Saslušan je već Zoran Radivojević, komandir PS Vlasenica, zbog ranijih pritisaka na Vasiljevića. Radivojević je, prema mojim saznanjima, prinao pristiske na vasiljevića, čak rekao po čijem nalogu je to radio, braneći se da je to činio “sa dobrim namjerama”.

Koliko su te namjere bile “dobre” ukazuje činjenica da ga je nakon pokušaja likvidacije, tokom te noći, 02.06., pozvao jedan od egzkutor Stevan Garić.

Pitane je zbog čega je Radivojević još uvijek komandir PS Vlasenica?! Da li zbog “dobrih namjera”?!

Po nalogu tužilaštva Istočno Novo Sarajevo saslučani su i Goran Lazarević, lokalni trgovac, zbog sumnje da je učestvovao u skrivanju Juroševića, kao i Đorđe Tojčić, pripadnik OS BiH.

Đorđe Tojčić
Tojčić je saslušan, jer je, kako se tvrdi, u noći napada na Vasiljevića bio u stalnoj komunikaciji sa napadačima Stevanom Garićem i Miljanom Milićem.

Tokom saslušanja obojici su predočeni nedvosmisleni dokazi o njihovoj umiješanosti, iako je Lazarević prvo lagao da nije ništa učinio, ali je, pritisnut dokazima, priznao.

Goran Lazarević
Pripadnici Uprave krim policije MUP RS saslušali su i i Nikolu Milakovića, pripadnika PS Šekovići.
Nikola Milaković

Milaković je saslušan zbog komunikacije sa Juroševićem, u noći kada je pokušana likvidacija Vasiljevića. Pokušao je to prikriti tako što je napisao Službenu zabilješku 12.06., deset dana nakon napada, u kojoj je navedeno “da je imao poziv od Juroševića”, kako bi opravdao svoje ušešće u zločinu, ali postoje dokazi da laže.

Važno je navesti da su pripadnici PS Šekovići i PS Milići prvobitno pokušali minimizirati zločin, ističući da je “došlo do tuče”, ali je nadležni tužilac odbio takvu kvalifikaciju kada je saznao da je Vasiljević pretučen metalnim šipkama i istraga se vodi o pokušaju likvidacije na posebno surov i podmukao način. Nema dileme da je pokušano zataškavanje namjere da Vasiljević bude ubijen.

U tom pokušaju zataškavanja učestvovali su, kakoo se tvrdi, pojedini pripadnici PS Šekovići i PS Milići.

Saslušani u trebali biti i  policijski inspektor Predrag Krstić, uposlen u PS Milići, čiji je komandir Slavko Bošković.

Predrag Krstić
I Bošković je na spisku za saslušanje.
Slavko Bošković

Bošković je, prema relevantnim saznanjima, pomogao Slaviši Juroševiću, organizatoru zločinačke grupe koja je pokušala likvidirati Vasiljevića, da pobjegne iz BiH.

Po istom osnovu trebalo je da bude saslušan i inspektor Predrag Krstić, koji je, prilikom hapšenja Milutina Kandića, pripadnicima Jedinice za podršku, koja je hapsila napadače, prećutao da se pred Kandićevom kućom nalazi Juroševićev Golf 7. Nema dileme da je u tom trenutku i Jurošević bio u blizini.

Krstić je i ranije pomagao Juroševiću u zločinima, ali je, urpkos tome, opstao pripadnik MUP RS, čak napredovao od pozicije pozornika do inspektora.

Jurošević je, 15.04.2015., u Domu zdravlja u Milićima pucao u Ljubišu Pantića i teško ga ranio. Do pokušaja ubistva Pantića došlo je nakon njegovog fizičkog sukoba sa Juroševićem, nakon čega su obojica odvedeni u Dom zdravlja. Jurošević je hicem pogodio Pantića u nogu, a metak je završio u zidu ordinacije.
Rupa od metka
Na ulasku u Dom zdravlja oduzet je pištolj Juroševiću, ali mu ga je ponovo dao upravo Krstić, nakon čega je teški zločinac Jurošević pucao u Pantića.
Umjesto da bude procesuiran, Krstić je napredovao i postao inspektor, a Jurošević je zbog pokušaja ubistva Pantića kažnjen samo sa 800 KM. Toliko je tada koštao život u RS, sada je cijena još i manja.
Sramna odluka Suda
Vasiljevića su pokušali likvidirati 01/02.06. (u ponoć) ove godine; bio u komi danima, ali je uspio da preživi, što je, kako ljekari smatraju, ravno čudu.
Vasiljevića je organizavovana kriminalna grupa napala ispred Parohijskog doma u Šekovićima i zadala mu preko trideset udaraca metalnim šipkama. Prvo je snažno, sa leđa, udaren u glavu, nakon čega su nastavili da ga masakriraju bez milosti. 
 
Polomljena mu je, od udaraca, lobanja i lijeva noga na nekoliko mjesta. Upravo zbog toga operisan je dva puta, a pred njim je još nekoliko operativnih zahvata, kako bi se sanirale sve teške povrede.
 
Niko od prisutnih, prilikom pokušaja likvidacije Vasiljevića, nije ni pokušao da spriječi ovaj zločin.
 
ubicama nije pošlo za  za rukom da likvidiraju vasiljevića, a nikako se ne smije dozvoliti da prođu sa blagim kaznama, jer bi to bila nagrada za pokušaj ubistva, a ne sankcija. 
 
Poznat je i Naručilac ovog ubistva, ali policija, a ni tužilaštvo još uvijek ga nisu priveli. Režim nastavlja na taj način da štiti svoje članove koji sebe doživljavaju kao “bogove” i odlučuju o životu i smrti.

Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment