POLITIKA REGION 

” ZVIZDAČI ILI DELIKT MIŠLJENJA “

Predlaganje, raspravljanje, donošenje, sprovođenje i nadziranje demokratskih zakona u uslovima totalne diktature; JALOV POSAO !

 

Samo jedan primjer:

Uzbunjivač, zviždač ili duvač u pištaljku (engl. whistleblower) izraz je za hrabrog pojedinca koji iz visoko moralnih razloga odlučuje da, uz rizik po sopstvenu karijeru, javno progovori o nezakonitim ili neetičkim delima nadređenih mu pojedinaca. Individualac je zaposlen u nekoj instituciji i koji odaje određenu nelegalnu aktivnost te organizacije obično trećoj strani koja se nalazi van te organizacije i koja može da preduzme mere protiv te aktivnosti.

Postoje tri vrste uzbunjivanja: spoljašnje (odgovornim državnim organima), unutrašnje (nadređenima u okviru organizacije) i uzbunjivanje putem medija. Postoje dve vrste dokaza uzbunjivača: dokazi koji uzbunjivači poseduju i dokazi na koje ukazuju, a organ kojem se obraća tek mora da prikupi.

Uzbunjivač može da trpi određene posledice u okviru odmazde koje može preduzeti vođstvo te organizacije protiv njega. Odmazda može se sastojati od fizičkog nasrtaja, pretnje, verbalnih napada, regresija na niži položaj u organizaciji, smanjenje plate i slično. Može da utiče negativno na buduća uzbunjivanja i stvara fizičke i emocionalne posledice po uzbunjivača.

Pojam je postao naročito popularan u drugoj polovini 20. veka. Najčešće je bio upotrebljavan na Zapadu, pre svega SAD, ali je postao rasprostranjen u celom svetu početkom 21. veka, naročito posle afere sa Edvardom Snoudenom i Čelsi Meningom.

( Izvor Wikipedija ).

 

U NSRS vodi se rasprava o prijedlogu zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju i kriminal tkz. “ zvizdači “.

Svi pozitivni zakoni koji postoje ne primjenjuju se. Tako da se i ovaj zakon ako se usvoji neće primjenjivati, jer živimo u diktatorskom režimu. I zato je to jalov posao !

Kako možemo očekivati da eventualni ” uzbunjivač ” bude zaštićen ako prijavi korupciju i kriminal, kad smo maltene svakodnevno svjedoci brutalnog šikaniranja, mobinga i davanju otkaza pojedincima, zastrašivanjima, prijetnjama. Ide se do toga da se pojedinac totalno egzistencijalno i moralno kao čovjek uništi. Eto da se ” satere “.

NEMA DEMOKRATIJE DOK TRAJE DIKTATURA REŽIMA !

DA JE HILJADU NAJDEMOKRATSKIJIH ZAKONA !

 

Ne možemo ići korak naprijed, ako je onaj prethodni korak zaglavio u kaljuži diktature. Dakle ako smo danas svjedoci da se pojedinci brutalno kažnjavaju samo radi ” delikta mišljenja ” protiv režima, onda ne očekujmo da će biti zaštićeni oni koji prijavljuju konkretnu korupciju i kriminal.

Zdravo seljački rečeno: AKO JA NEKOM KAŽEM DA MI SE NE SVIĐA I ZATO BUDEM BRUTALNO KAŽNJEN, TKO ĆE MENE ZAŠTITI AKO KAŽEM DA TAJ NETKO OSIM ŠTO MI SE NE SVIĐA, UJEDNO JE KRIMINALAC I LOPOV !

I na kraju jedini zaključak koji se nameće je:

PRVO RUŠIMO DIKTATURU; PA UVODIMO DEMOKRATIJU !!!

Željko Bilić – POKRET TREĆI BLOK

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment