AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

ZLOČINCI MORAJU ZAVRŠITI NA ROBIJI

Očekujem da me uskoro pozove istražilac Rajnhard Pribe sa kojim ću obaviti razgovor i upoznati ga sa svim detaljima oko istrage u slučaju ubistava mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića, potvrdio je za Srpskainfo Ifet Feraget, advokat porodica ubijenih mladića…

 

Farget kaže da za sada ne može iznositi informacije o tome šta će tačno biti posao Pribea, ali se očekuje da bi to moglo konačno dati rezultate u istrazi.

– Na osnovu slučajeva Dragičević i Memić on će pokušati uočiti i probleme sa kojim se susreće pravosuđe u BiH – istakao je Feraget.

Dodao je da je svima poznato da u ovim slučajevima ima brojnih propusta u istrazi.

– Ne smijemo dozvoliti da se neki policajci ili tužioci, koji su svjesno činili teška krivična djela, izvuku bez kazne – poručio je Feragat.

Pribe je penzionisani njemački sudija i očekuje se da bi iduće sedmice trebalo da dođe u BiH.

Iako je u penziji, često ga Evropska unija uključuje u slučajeve za koje su oni zainteresovani, a uspješno je radio na reformi pravosuđa u Albaniji i Makedoniji.

Komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han juče je u Sarajevu, nakon razgovora sa majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem, saopštio da će u BiH uskoro doći nezavisni istražilac Evropske unije koji će ispitati rad bh. pravosuđa.

– Riječ je o čovjeku koji je ekspert za sistem pravosuđa i funkcionisanja pravosuđa. Gledaće na cijeli sistem pravosuđa i na osnovu njegove ocjene napraviće se izvještaj u kojem će se navesti mjere koje treba preduzeti – rekao je Han.

On je istakao da su dvije užasne tragedije, smrt Dženana i Davida, prilika da se na konkretnim primjerima utvrđuju nedostaci u pravosuđu.

BNTV

Related posts

Leave a Comment