AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

ZEMLJA U KOJOJ SE ZA 10 MINUTA UZ KAFU ZAVRŠI I FAKULTET

Osmica na diplomi…

 

Obrazovanje je rak rana u Srpskoj, pa i BiH. To se iz dana u dan potvrđuje, a sve je to nedavno konstatovao i sam Milorad Dodik za govornicom u NSRS.

Osman Mehmedagić je samo jedan u nizu onih koji su do visoke funkcije došli uz pomoć diplome stečene na privatnom fakultetu i na sumnjiv način. Ruku na srce, ima i onih fakulteta i studenata koji do diplome dođu zahvaljujući svom radu i nadamo se da su oni u većini. Kako je Osman došao do diplome u ”omraženoj Republici Srpskoj i Banjaluci” to zna on i oni koji su mu, valjda, pisali oc,ene i izdali diplomu. Nije mi jasno zašto željeno zvanje Osman nije stekao, recimo, u Travniku; bilo bi mu mnogo bliže. Ko zna, možda je Banjaluka bila prava destinacija da se neke stvari nikad ne otkriju.

Sad je jasno zašto se ne može riješiti slučaj napada na Vučića u Srebrenici prije četiri godine, jer takav ”megastručnjak” na mjestu direktora OBA kakav je Osman to ne može završiti.

 

 

Ovdje više nije tajna da svaka diploma ima svoju cijenu, trguje se javno, a sankcija nema. Srpska i BiH su vjerovatno jedino mjesto na svijetu gdje komad papira ima veću vrijednost od znanja. E, upravo ovakav pristup stimuliše mešetarenje u visokom obrazovanju. Ovakvih slučajeva sigurno ima i na državnim univerzitetima.

Samo u ovoj i ovakvoj zemlji vozači preko noći s diplomama, uglavnom privatnih fakulteta, u ogromnoj većini stečenim bez mnogo odricanja, postaju šefovi kabineta, savjetnici ministara i direktori, s druge strane čistačice i konobarice oblače odijela savjetnika. Nije mi jasno i ne znam ko može da trpi te i takve saradnike.

Pametni u ovoj zemlji ćute i čekaju pred stranim ambasadama, a budaletine koje misle da su jednim komadom papira na kojem piše “diploma” pokupile svu pamet ovog svijeta, vode glavnu riječ. Tako danas možete i konja postaviti za nekog funkcionera u bilo kom dijelu BiH, samo je potrebno da on ima ime i prezime koje bi odgovaralo popunjavanju nacionalne kvote. Stručnost i znanje nisu bitni.

Najavljene reforme u obrazovanju neće nam pomoći ukoliko ne riješimo problem s trgovinom diplomama. Za početak treba provjeriti sve diplome, a istraga će sama da pokaže ko nam u državi sjedi na ključnim mjestima.

Srpskainfo.com

Related posts

Leave a Comment