AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Zbog podrške, ostaju bez posla

Građanima Republike Srpske uskraćena su prava i zabranjena je sloboda mišljenja i djelovanja.

 

Najbolji primjeri za to su pojedini članovi grupe ili oni koji prisustvuju skupu “Pravda za Davida” u Banjaluci premješteni na radno mjesto u druge gradove u Srpskoj. Tome se mora stati u kraj, poručeno je u emisiji „Izazovi“ BN televizije.

Prozivanje, praćenje, prijetnje i na kraju premještaj. Podrška grupi „Pravda za Davida“, Vladinku Tomičić je skupo koštala. Tomičićeva živi u Banjaluci i od 2005. godine radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ali, njoj kao samohranoj majci, nedavno joj je iznenada stiglo rješenje o “hitnom” premještaju u Prijedor.

„U Upravi za pravne i kadrovske poslove u kojem ja radim 15 godina ovo je prvi slučaj gdje je došlo do takvog premještaja. Osim mene premještena je i koleginica Dragana Kljajić, takođe samohrana majka”, navodi Tomičićeva.

Ista sudbina zadesila je i službenicu Ministarstva prosvjete i kulture RS Aleksandru Vranješ.

„Ono u šta sam ja duboko uvjerena i čvrsto stojim iza toga jeste da je ovo klasična odmazda i kažnjavanje nas koji smo stali uz porodicu Dragičević koja je doživjela tragediju. Više od 15 slučajeva koji su nama u grupu dostavili rješenja, i mnogobrojni koji su trpjeli pritiske govori da je to sistemsko i ukazuje na više od problema u jednoj organizacionoj jedinici ili jednom ministarstvu”, navodi Vranješ.

Ovi službenici su, kažu, kažnjene za ustavom zagarantovano pravo, slobodno mišljenje i izražavanje.

„U momentu kada sam dobila rješenje dolazi do konfuzije u glavi, dijete, kredit. Birate između posla i djeteta. Dolazite u situaciju da date otkaz. Ovo znači – ili ćeš ići, ili dobrovoljno daj otkaz“, dodaje Tomičićeva.

Ovo je klasično kršenje ljudskih prava, ističu stručnjaci.

„Potpuno je nezakoniti i nedopustivo povezivanje nečijeg radnog odnosa sa javno iskazanim stavom u slobodno vrijeme”, naglašava Dragan Todorović iz banjalučkog Centra za ljudska prava.

Društvo bez empatije nema napretka, i zato se ovakve situacije moraju spriječiti.

„Ovo je prema mom mišljenju jedan vid urušavanja Republike Srpske iznutra. Mi to ne smijemo dozvoliti. Ovo je početak, bojim se da se ne otvara pandorina kutija“, ističe advokat Smiljana Moravac – Babić.

Poruka je jasna – građani ne smiju da ćute.

„Idemo se svi uključiti, svi koji su dobili tu vrstu odmazde ili oni kojima se sprema, jer je ključna poruka – oni koji ćute danas, sutra će biti Aleksandra, prekosutra Vladinka, ili Draško pa će biti uhapšen, a ne daj Bože da neko dođe u situaciju da bude Davor”, zaključio je Draško Stanivuković, novoizabrani poslanik u NS Republike Srpske.

“Desetine javnih službenika i radnika dobili su premještaje, suočavali se i suočavaju se sa prijetnjama i raznim poniženjima”, istaknuto je u emisiji „Izazovi“ BN televizije. Pozadina kod svih je ista, podrška istini i pravdi. postavlja se pitanje – gdje je tu logika, ako već nema empatije?

BN

Related posts

Leave a Comment