AKTUELNOSTI REGION 

ZAVRŠNICA REŽIMSKOG UDARA NA INSTITUCIJE

Mi više nećemo s njima pod isti krov, imamo plan…

 

Mi više ne želimo biti saučesnici u ovom postupku jer bi naše učešće u radu NSRS značilo da svojim činjenjem ili nečinjenjem ostajemo zajedno raditi s onima koji su saučesnici u prikrivanju zločina. Mi više s njima nećemo raditi pod istim krovom i ovo je za nas završetak rada u redovnoj proceduri – dodaje Šukalo.

Poslanici opozicije više neće učestvovati u radu NSRS sve dok institucije RS-a ne budu oslobođene od predstavnika režima koji su ih na najbrutalniji način zloupotrijebili i pokušali da prikriju jedan zločin, izjavio je  poslanik PDP-a u NSRS Adam Šukalo.
Komentarišući današnje zasjedanje entitetskog parlamenta, na kojem nisu prihvaćeni zaključci Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića, Šukalo ističe kako se radi o “završnici jednog režimskog udara na institucije RS uz pomoć MUP-a RS, koji je svojom nečasnom ulogom slučaj Dragičević uveo u vanrednu situaciju”.
Šukalo naglašava kako su predstavnici MUP-a potpuno neovlašteno i protivzakonito provodili istragu, iako za to nisu imali ni odobrenje ni naredbu postupajućeg tužioca i sudije za prethodni postupak.
– To je potvrda da su institucije RS zloupotrijebljene od strane nekolicine ljudi iz režima da bi pravosudne institucije i javnost RS, a posebno porodicu Dragičević doveli u zabludu, a istragu, koja je trebala biti započeta davno, usmjeri u krivom pravcu – ističe Šukalo.
Za zaključke Anketnog odbora glasalo je 27 poslanika, 37 ih je bilo suzdržano, bez glasova protiv. Odmah nakon glasanja, poslanici opozicije napustili su zasjedanje.
– Mi više ne želimo biti saučesnici u ovom postupku jer bi naše učešće u radu NSRS značilo da svojim činjenjem ili nečinjenjem ostajemo zajedno raditi s onima koji su saučesnici u prikrivanju zločina. Mi više s njima nećemo raditi pod istim krovom i ovo je za nas završetak rada u redovnoj proceduri – dodaje Šukalo.
Podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prije više od dva mjeseca podnio izvještaj u kojem je naveo da u slučaju Dragičević nema elemenata krivičnog djela. To je, kako navodi, u potpunoj koliziji sa stavom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, čiji je glavni tužilac Želimir Lepir danas potvrdio da je donesena naredba o provođenju istrage protiv nepoznate osobe.
– U tom kontekstu je jasno da je ovo potvrda i dokaz da se režim na najgrublji mogući način umiješao da zataška ovaj slučaj – naglašava Šukalo.
Prema njegovim riječima, poslanici vladajuće većine, koji su danas tokom glasanja o zaključcima Anketnog odbora bili suzdržani, poslali su poruku da su saučesnici u prikrivanju ovog krivičnog djela.
– Glasali su suzdržano jer se prosto plaše svog partijskog šefa pa rade samo ono što im on kaže, bez obzira da li je to istina, pravedno i zakonito – zaključuje Šukalo.
 

SB

Related posts

Leave a Comment