AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Visoki sudski i tužilački savjet i treba da se sruši

Takav VSTS i treba da se sruši. Kakav je to Visoki sudski i tužilački savjet? Koje ambasade rade na rušenju? Ima li Jukićeva bilo kakav dokaz za takve tvrdnje i odakle joj informacije? Ona treba da odgovara za takve izjave…

 

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da Evropska unija neće zaboraviti slučaj ubistva banjalučkog studenta Davida Dragičevića, te da će se i kroz izveštaj njemačkog pravnog stručnjaka Rajnharda Pribea ukazati ne neminovnost drastičnih promjena u pravosudnom sistemu BiH.

– Slučaj nekažnjenog ubistva Davida Dragičevića moraće da se riješi, a ubice i odgovorni za taj zločin moraju da odgovaraju. To je, između ostalog, nedavno poručio i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han. Ubistvo ne zastarjeva, a Evropa sigurno neće zaboraviti ni oprostiti taj slučaj – kaže Trifunović za Insajder.

Komentarišući tvrdnje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružice Jukić kako ima saznanja da pojedine strane ambasade, uključujući američku, navodno rade na rušenju VSTS-a, Trifunović kaže da bi Jukićeva zbog takvih izjava u svakoj normalnoj državi morala da odgovara.

– Takav VSTS i treba da se sruši. Kakav je to Visoki sudski i tužilački savjet? Koje ambasade rade na rušenju? Ima li Jukićeva bilo kakav dokaz za takve tvrdnje i odakle joj informacije? Ona treba da odgovara za takve izjave. Jukićeva bi, prije svega, trebalo da odgovori za gomilu neriješenih ubistava, za nekažnjavanje teškog privrednog kriminala. Zašto tužioci ne rade svoj posao u slučaju Bobar banke, Pavlović banke, u slučaju Rafinerije Brod? Zašto niko nije odgovarao za milionske pljačke budžeta i narodnog novca – pita Trifunović.

Na pitanje šta očekuje od predstojećeg izvještaja Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH, Trifunović odgovara da taj izvještaj sigurno neće biti dobar po nadležne u pravosudnom i političkom sistemu.

– Po tom izvještaju moraće da se ravnaju i mnogi drugi, jer se kreira slika o izuzetno lošoj situaciji u BiH i Republici Srpskoj. Biće posljedica, ali to se neće dogoditi odmah. Naši ljudi su inače nesrpljivi i očekuju da neko nešto odmah uradi. Zapad kad nešto radi to dugo lomi, a onda kad konačno prelomi ne postoji mehanizam da se vrati nazad. Takav je bio slučaj sa Gadafijem, kao i sa brojnim drugim – kaže Trifunović u izjavi Insajderu.

BN

Related posts

Leave a Comment