AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Umjesto da država radi svoj posao štite se ubice i zločinci

U Beču se održava međunarodni skup pod nazivom “Pravda za Davida i svu djecu BiH”, na kojem će slučaj ubistva Davida Dragičevića biti predstavljen kroz tri aspekta – pravni, protestni i medijski. Na skupu su Pravdaši iz BiH i raznih djelova Evrope...

 

Nakon što je zvanično otvoren međunarodni skup “Pravda za Davida i svu djecu BiH”, predstavljena je retrospektiva života i smrti Davida Dragičevića, od ranog djetinjstva, školskih dana, sve do tragične smrti, koja je okupljene još jednom podsjetila na nepravdu u našem sistemu i državi.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio i otac ubijenog Davida, Davor Dragičević, koji je poručio:

“Nisam čovjek koji kalkuliše. Nikada to neću biti. Sa mnom se niko ne mora slagati, ali znam ko su ubice mog sina. I evo šta se dešava. Ubiju ti dijete, imaš sve dokaze. I umjesto da država radi svoj posao, mi stojimo u Beču. Svako ima pravo na svoj život, ali niko nema pravo da ga otme, da siluje, zarobi i baci u kanalizaciju. To je samo primjer fašizma koji ubija one koji ne misle kao oni.”

Davor će se i u nastavku dana obratiti prisutnima, kao i drugi učesnici “Pravde za Davida”, a planirana je i panel diskusija posvećena protestima kao demokratskom sredstvu koja će, kako kažu iz udruženja, omogućiti učesnicima da se bliže informišu o značaju protesta koji su vođeni u Banjoj Luci, represiji vlasti u cilju gušenja slobode mirnog okupljanja i slobode izražavanja, a sve radi prikrivanje odgovornosti vlasti.

Grupa Pravda za Davida već 535 dana protestuje u Banjoj Luci tražeći odgovor na pitanje “Ko je ubio Davida?”. Istraga o ovom slučaju tapka u mjestu, a odgovorni do danas nisu uhapšeni.

Buka

 

Related posts

Leave a Comment