AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Umiremo zbog nezakonitog vraćanja tuđih kredita

U Bosni i Hercegovini do sada je 35 žiranata umrlo od posljedica stresa, jer su nezakonitim sudskim presudama obavezani da vraćaju tuđe kredite…

 

Ovo tvrde u Udruženju za zaštitu žiranata BiH, iz kojeg poručuju da je, prema procjenama, svaki sudija za minulih 10 godina u prosjeku izrekao najmanje po 1.000 nezakonitih presuda protiv žiranata, bilo da su izrečene u parničnom postupku ili na osnovu mjenice bez pokrića.

– Preko deceniju traje borba žiranata i stranih banaka. Do sada nijedan bankar nije krivično gonjen zato što je, suprotno Zakonu o bankama, dao kredit kreditno nesposobnim fizičkim ili pravnim licima u stanju bankrota.

Zato sudovi u BiH nemilosrdno izriču presude protiv žiranata, iako su banke te koje su, kršeći pravila bankarskog poslovanja i ne vodeći računa o sopstvenom kreditnom riziku, davale novac pravnim i fizičkim licima bez ikakvih dugoročnih izvora, kao uslova za servisiranje istih. Kao rezultat davanja kredita bez pokrića, suprotno bankarskoj legislativi, propale su mnoge banke – kaže član Upravnog odbora Udruženja za zaštitu žiranata BiH Miak Nikić.

Dodaje da su do sada izrečene presude hiljadama žiranata, te da je prevareno ukupno oko 200.000 njih.

– Istovremeno, kao javna tajna, utvrđeno je i poznato da su krediti davani kreditno već prezaduženim klijentima, pojedincima sa biroa, pravnim licima u bankrotu – naglašava Nikić i dodaje da pomenuto udruženje od Narodne skupštine RS traži da bude sprovedena stručna ekspertiza presuda, piše :

Srpskainfo

Related posts

Leave a Comment