AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Tražimo istinu o ubistvu Dženana Memića

Na platou ispred Narodnog pozorišta okupilo se nekoliko hiljada građana Sarajeva, ali i drugih gradova na protestima za Dženana Memića.

 

Porodica Memić bila je prinuđena deveti put organizirati proteste kako bi ukazali da ni nakon više od dvije i po godine i sudskog procesa nije otkriveno kako je ubijen njihov sin i brat.

Porodica Memić zahtijeva da istragu pokrenu Tužilaštvo BiH i SIPA.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget u nekoliko navrata je isticao da je neprihvatljivo da pored živog svjedoka od te noći 8. februara 2016. godine Alise Mutap još nije otkrivena istina.

Na skup je stigla i grupa Banjalučana okupljena oko grupe Pravda za Davida. Podršku su dali i demobilisani borci iz Kampa boraca.


Muriz Memić, Dženanov otac, kazao je za N1 da mu ovaj skup posebno teško pada.

”Ovo mi je najteže, palo, najviše sam se umorio. Oni su u ćošku, ja nazad neću. Poruka je da opet ponovim javnosti koliko su u ovo upetljani policajci, tužioci. Kako će me zastupani Federalno tužilaštvo kad su oni ovo napravili? Neka Dalida Burzić kaže ko je njen nalogodavac. Ovo je sunovrat države, oni su ugasili pravo, to je firma jedna privatna koja je ugašena”, poručio je on.

”Mi smo svi napravljeni budalama u ovoj državi zbog nekoliko lokalnih moćnika”, nalgasio je Memić.

Kratko je govorio i o susretu s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

‘Inzko je obećaoi da će poslije izbora biti urađena reforma pravosuđa”,rekao je on.

”Pozvao sam Dalidu (Burzić) da je odvedem na adresu, ne mogu ja uhapsiti. Ubica se zna. Mislili su da istina neće saznati, pogriješili su”, poručio je Muriz Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je za N1 niko ne zna kroz kakav stres Muriz Memić prolazi prilikom organizacije okupljanja.

‘Savjetovao sam mu da odustane od protesta, niko ne zna kroz kakav stres on prolazi. Ovdje imamo i jedan veliki problem, dobio sam pitanje od jednog tužioca koji me pitao kako sam prije 2.5 godine bez ijednog dokumenta mogao znati. Rekao sam mu – na osnovu činjenica. Ja sam nakon prvog sastanka gospodinu Memiću rekao ono što govorim i danas”, kazao je Feraget.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu 16. jula izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću navodeći da nema dokaza da se dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Memiću ne odgovaraju onim koje bi zadobio prilikom naleta vozila na pješaka. Porodica Memić zahtjeva novu istragu koja će otkriti šta se Memiću dogodilo u noći 8. februara 2016. godine.

NAP/N1

Related posts

Leave a Comment