AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

TIRANIN BI ZA SVOJ SPAS DA ŽRTVUJE NAROD

Ovdje nisu u pitanju posljedice za Dodika lično, nego šta će biti sa Republikom Srpskom…

 

Narod i Republika Srpska rizikuju da izvuku deblji kraj, a profitirao bi uzak krug onih koji su se u prošlom periodu obogatili na malverzacijama i korupciji. Dodik ne kaže kako će to provesti u distriktu Brčko koji je svojim glasovima unio u Ustav BiH. Mnogo je takvih pitanja na koje bi trebalo odgovoriti da bi se prijetnje koje je iznio sprovele u stvarnosti. Kako se niko u Republici Srpskoj ne uzbuđuje oko toga, imam osjećaj da niko ozbiljno ne očekuje da Dodik ispuni svoje prijetnje, naglašava Bosić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da su lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a vremenom izgradili jasne koncepte koji su toliko suprotstavljeni da je teško naći najmanji zajednički politički sadržilac.

“Uz to su i lideri ovih stranaka o sebi gradili mit da su beskompromisni borci protiv druge strane, pa je tu ostalo malo mjesta za bilo kakvu politiku kompromisa. Čak i da formiraju vlast, ona bi brzo došla u krizu. Ne mislim da je ANP glavni uzrok ove situacije”, navodi Bosić u razgovoru za Vijesti.ba.

Komentarišući zahtjeve srpskog člana u Predsjedništvu BiH u vezi zakazivanja vanrednih sjednica Predsjedništva iako je znao da druga dva člana neće podržati Zorana Tegeltiju ako on ne podrži ANP, Bosić kaže da Dodiku i nije ostalo ništa drugo nego da „cima“ situaciju.

“On je svojom politikom doveo do sindroma koji je imao Šešelj u Srbiji. Iako je populističkom politikom obezbjeđivao najviše glasova na izborima, druge stranke nisu htjele sa njima da formiraju većinu i tako je ostajao kratkih rukava. Mislim da iza stava Bošnjaka primarno stoji svijest da bi u tako formiranoj vlasti kolo vodila javno proklamovana koalicija SNSD – HDZ, a oni bi u takvoj konstalaciji bili u nezavidnoj poziciji. To vam je klasična priča o koalicionom potencijalu, kada na mostu dobiješ, a na ćupriji izgubiš”, kazao je Bosić.

Osvrćući se na najave da, ukoliko dogovor ne bude postignut do 5. septembra, će Dodik povući poteze poput povlačenja saglasnosti na sporazume o OS BiH i indirektnim porezima, te preispitivanje nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu BiH, Bosić navodi da iskustvo govori da se to neće dogoditi.

“Kao u priči o tri praseta, pošto nije ostvario mnoge takve prijetnje u prošlosti, sada mu niko ne vjeruje čak i da ima namjeru to da sprovede”, rekao je Bosić, dodajući da tu postoji opasnost sindroma ranjene zvjeri, kada je spreman da povuče sve u provaliju kako bi prikrio svoju odgovornost za neuspjeh.

“Ova situacija sa finansijskom pomoći iz Srbije naznačava da je u Republici Srpskoj ozbiljna kriza budžeta i priču o povlačenju iz UIO nekako povezujem sa tim. Izgleda da je došla na naplatu kriminalna politika iz prethodnog perioda Dodikove vlasti. Tu je problem i ogromna lična sujeta”,rekao je Bosić.

Na pitanje mo mogu li i u kojoj mjeri ovakvi potezi naškoditi Republici Srpskoj, ali i samom Dodiku, Bosić odgovara:

“Dodik je svjestan da bi taj čin bio prelazak neke crvene linije i da se poslije toga ne mogu predvidjeti događaji. Ovdje nisu u pitanju posljedice za Dodika lično, nego šta će biti sa Republikom Srpskom. Narod i Republika Srpska rizikuju da izvuku deblji kraj, a profitirao bi uzak krug onih koji su se u prošlom periodu obogatili na malverzacijama i korupciji.

Dodik ne kaže kako će to provesti u distriktu Brčko koji je svojim glasovima unio u Ustav BiH. Mnogo je takvih pitanja na koje bi trebalo odgovoriti da bi se prijetnje koje je iznio sprovele u stvarnosti. Kako se niko u Republici Srpskoj ne uzbuđuje oko toga, imam osjećaj da niko ozbiljno ne očekuje da Dodik ispuni svoje prijetnje”.

Prema Bosiću, posebno pitanje je motiv tih prijetnji.

“Izgleda da je sistem UIO dobar ako Dodik ima vlast. Ako je taj sistem loš po Republiku Srpsku, onda bi trebalo da ga ruši bez obzira da li je on na vlasti ili ne. Ovako ispada da sve može, samo ako moji ljudi sjednu u fotelje”.

Što se tiče uloge Vigemarka oko sporazuma SNSD-a, HDZ-a i SDA, Bosić kaže da o Vigemarkovim aktivnostima na mjestu šefa EU delegacije nema dobro mišljenje.

“Na stranu to što se uvijek pojavljivao kao medijator u trenucima kada se Dodik nađe u nekoj krizi, moja osnovna zamjerka je njegovo žestoko lobiranje za usvajanje Zakona o akcizama. I ja smatram da treba formirati vlast i da je to odgovornost onih koje je on okupio. Vigemark je želio taj sporazum koliko i Dodik, jer bi mu to bio plus u karijeri. Ovako odlazi kao neko ko će biti upamćen po neuspjehu”, objašnjava Bosić.

Kako tumači američku podršku zahtjevu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti, Bosić je rekao da Amerikanci otvoreno zagovaraju NATO put BiH i njihov stav ga ne iznenađuje.

“Vjerovatno su i zbunjeni što je SNSD sada promijenio stav za 180 stepeni u odnosu na ono šta im je ranije obećavao”, kaže Bosić.

Kada očekuje povratak u parlamentarne klupe, Bosić naglašava da se Dodik odlučio da mu čip u ovoj igri pokera bude blokada Parlamentarne skupštine BiH.

“Interesantno da to nije blokada Predsjedništva, iako bi to bilo logično. To je u skladu sa njegovim shvatanjem demokratije, gdje parlamenti služe za potkusurivanje, umjesto da su glavni demokratski stub vlasti. Tako to funkcioniše i u Narodnoj skupštini, u kojoj parlamentarna većina ne raspravlja ni oko čega nego čeka da dobije cjeduljicu šta je njihov stav. Čudi me da poslanici u Predstavničkom domu ne traže održavanje sjednice na kojoj bi formirali komisije i deblokirali rad. Ubijeđen sam da čak i poslanici SNSD-a jedva čekaju da se to desi, jer svi zajedno primamo plate ni za šta”, istakao je Bosić.

Šta je rješenje za okončanje agonije na političkoj sceni u BiH i može li to biti nova parlamentarna većina, koja bi uključila SDS i PDP, Bosić je mišljenja da tu postoje objektivni problemi zbog situacije u Domu naroda, ali u politici ne bi odbacio nijedno rješenje.

“Moguće je i da se ovakva situacija produži u nedogled, što bi svakako bilo jako loše. To bi dovelo do toga da se i nadalje ne rješavaju stvarni životni problemi, a narod doveo u još veću apatiju”, kazao je Bosić u razgovoru za portal “Vijesti”.

BN

Related posts

Leave a Comment