AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Tegeltija, zbog predmeta „Dragičević“, spašava svoga partnera i šefa Milorada Dodika

I dok pravosuđe BiH od kriminala i korupcije gori, zbog predmeta „Dragičević“ i „Memić“ inertnost Milana Tegeltije na ove ključne probleme na zavidnom je nivou…

 

Iako je uspostava VSTV-a BiH, na čijem čelu se Milan Tegeltija nalazi, neizostavno trebala podrazumijevati vraćanje povjerenja javnosti u nositelje sudačkih i tužiteljskih funkcija, u konkretnom slučaju VSTV BiH to nije osigurao, a za nereagiranje VSTV-a na kriminal u pravosuđu smo imali za posljedicu, da je predstavnik najviše upravno-zakonodavne vlasti u državi Valentin Inzko spomenuo u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti slučaj „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika u tim predmetima, a da je i nakon toga izostala reakcija VSTV-a BiH i UDT-a.

 

VSTV BiH i UDT, kao pravosudne institucije su zakazale i pokazale potpuno nepoštovanje zakona time što su se više puta oglušivali na kriminal u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo i Tužiteljstvu RS-a, te spregu politike i pravosuđa, i time prekršili sve važeće zakone i propise, jer se upravo velika doza neodgovornosti u VSTV-u BiH, UDT-u, Federalnom tužiteljstvu i drugim tužiteljstvima i sudovima diljem BiH pojavila onoga trenutka, kada je politika u pravosuđe ušla, odnosno, kada su čelni ljudi u tim institucijama pristali da budu na „daljinskom upravljaču“ političkih dužnosnika i goruće probleme godinama pod tepih gurali.

Milan Tegeltija je pokazao potpunu inertnost na katastrofalno stanje u bh. pravosuđu, kojije šutio dok se žrtve ubijenih teroriziraju, koji je tako hladno promatrao, kad imamo na sceni brutalno gaženje zakonitosti u svrhu uništenja onih, koji opravdano, argumentirano i objektivno ukazuju na kriminal u pravosudnim strukturama, koji je sjedio skrštenih ruku i šutnjom blagoslivljao kriminalne istrage, dok se procesi nedužnima montiraju, jer to i ne čudi, a imajući u vidu rečenicu suca Suda BiH Branka Perića u TV duelu s Milanom Tegeltijom, kada mu sudac Suda BiH reče: „Milane bolan, briga tebe za pravosuđe, tvoj život su žene, pare, harmonika i kafane“.

Nema sumnje, da „riba od glave smrdi“, a glava pravosuđa je VSTV BiH, dok nas i Sv. Pismo uči, da, „ako je glava tijela (VSTV) uredu, onda su i udovi tog tijela uredu (tužiteljstva i sudovi), ako pak glava nije uredu, nisu ni udovi tijela uredu“.

Pravosudna zajednica je složna, da je VSTV BiH i UDT, odnosno Milan Tegeltija adekvatno i blagovremeno reagirao i u odnosu na kriminal Dalide Burzić, ne bismo imali slučaj „Dragičević“ i slučaj tužitelja u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka, koji svjesno vode istragu u krivom smjeru, a niti bi Dodik imao sada problema. Tegeltija je tri godine vješto izbjegavao govoriti o slučaju „Dženan Memić“, što je imalo za posljedicu, da pravosuđe u BiH, kojim rukovodi, dospije u žižu svjetske javnosti, i postane predmetom rasprave Europske unije i Vijeća sigurnosti, zbog kriminala i korupcije. Od samoga početka otkako se pojavio predmet „Dženan Memić“ i očigledni nesrazmjerni kriminal pravosudno-policijskih djelatnika u tom predmetu, za to vrijeme, Milan Tegeltija bavio se svojim dnevnicama, skakao po Maldivima i medenim mjesecima, jer imajući u vidu nadležnosti VSTV-a BiH utvrđene Zakonom o VSTV-u BiH, isto ovo regulatorno pravosudno tijelo najviše je odgovorno za katastrofalno stanje u bh. pravosuđu.

No, Tegeltija je u jednom trenutku vidio, da je vrag odnio šalu, i to onoga momenta, kada je zbog predmeta „Dragičević“ i korumpiranosti Tužiteljstva u RS-u, vlast njegova partnerai šefa Milorada Dodika poljuljana.

Milan Tegeltija, lider tzv. “Srpskog lobija” u VSTV-u BiH i entitetskom pravosuđu u Republici Srpskoj, za kojeg se vežu brojne kriminalne afere, druženje sa pripadnicima kriminalnog miljea u entitetu RS-a i R. Srbiji, te zastupnika interesa Milorada Dodika u BiH pravosuđu, najveću moć i kontrolu nad radom VSTV-a BiH i državnom i entitetskom pravosuđu, odlučio je, ali i pokazao, da sudove i tužiteljstva može, da stavi pod svoju dirigentsku palicu.

Pokazuje to njegov „super odlazak“ u Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka povodom slučaja „Dragičević“. Iako je prethodno na predmetu „Memić“ tvrdio, kako se navodno VSTV BiH ne može miješati u istrage ili sudske postupke, pokazao je, da to i nije baš tako. Iako Muriz Memić već tri godine ukazuje na kriminal i korupciju Dalide Burzić, Milan Tegeltija je za svo to vrijeme šutio pod krinkom i izgovorom, da se „VSTV BiH miješati u istrage ne može, a probleme pod tepih gurao“, a sada kada je njegovom partneru Miloradu Dodiku zbog slučaja Dragičević vlast u RS-u na klimavim nogama, hitno je i bespogovorno u spašavanje Dodika pošao.

Da je Milan Tegeltija dovoljno moćan, da donese bilo kakvu odluku, pokazuje i njegov ishod boravka u Okružnom javnom tužiteljstvu BL, da je suprotno svojim ovlaštenjima najavio, da predmet „David Dragičević“ prelazi u Tužiteljstvo BiH, i bez da je tražio odobrenje odnosno potvrdu od Glavne državne tužiteljice BiH Gordane Tadić, da li će ili ne Tužiteljstvo BiH prihvatiti navedeni predmet, a sve sa ciljem i namjerom kako bi težište problema u Banja Luci na Sarajevo prebacio, a time i Dodika spasio, što u konačnici govori, da je Milan Tegeltija i predsjednik VSTV-a BiH i Glavni tužitelj BiH.

Da li će nakon svoga „hodočašća“ u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka, Milan Tegeltija „hodočastiti“ i u Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, kod svoje nekadašnje intimne prijateljice Dalide Burzić, s kojom je zajedno s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e BiH, po restoranima sarajevskim ručao, da spasi obraz VSTV-a BiH, ostaje da čekamo.

Josip Šimić

Related posts

Leave a Comment