AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Sunovrat morala u zemlji – čovjek je postao ništa

U društvenom sistemu vrijednosti čovjek je postao veliko “ništa”, a to dokazuje i ubistvo Slaviše Krunića u Banjaluci – rekao je profesor sociologije Ivan Šijaković, gostujući u “Pulsu” BN televizije. Šijaković je podvukao da smo dospjeli u moralnu katastrofu i da je stanje u društvu alarmantno…

 

Ubistvo Slaviše Krunića zatamnilo je bezbjednosnu sliku u Republici Srpskoj. Sociolog Ivan Šijaković ističe da je taj događaj dokaz vrlo niskog moralnog i etičkog nivoa društva.

„Pogubljeni su svi kriterijumi i čovjek je postao ništa, a to znači da može vrlo lako da postane predmet likvidacije bez obzira ko je on, šta je on postigao… Stanje je alarmantno jer je počelo obračunavanje među ljudima, što je najveća moralna katastrofa i jedna bezizlana situacija”.

Ostatak svijeta takođe ne može da se pohvali visokom moralnom gramatikom. Međutim, iako danas svijetom caruje nemoral, profesor Šijaković objašnjava da prvo pokleknu slabe države, a među njima i BiH koju Šijaković pozicionira na samo dno etičke ljestvice.

„BiH spada u onu grupu država koja ništa posebno ne znače i koja imaju vrlo nizak stepen individualne, moralne gramatike. Da je drugačije ne bismo ušli u haos devedesetih, u rasulo i ratove. Ne bismo se tako podijelili. Uspjeli bi da se približimo i shvatimo da je život modernog čovjeka nešto drugo osim nacionalističkih, vjerskih, ideoloških i drugih podjela”.

BiH je i dalje društvo podjela. Zasluge za to idu na adrese šefova političkih partija.

“Zato što je to njihov najbolji teren za uspjeh. Oni političari koji stalno drže podjele podgrijane, oni uspjevaju jer tako ljudi prihvataju”, kaže Šijaković.

To ne znači da su građani oslobođeni odgovornosti, jer kako ističe profesor Šijaković, demokratija je omogućila većini da proizvede korumpiranu manjinu na vlasti.

„90% onih koji izlaze na birališta bi isto to radilo kao i svi korumpirani političari…To rade I time što prodaju svoje glasove. Ne možemo da kažemo građani su dobri, političari ne valjaju”.

A to je put ka potpunom društvenom zaostajanju, opštem tavorenju poput onog u Somaliji, ili Etiopiji, kaže Šijaković i podvlači da u propadanju, kao i u uspjehu – nema granica.

Infomediabalkan

Related posts

Leave a Comment