AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Suđenje zbog UNIŠTAVANJA DOKAZA u slučaju “DRAGIČEVIĆ” ni na vidiku

SUD ZABORAVIO NA KRIM-TEHNIČARE…

 

Banjalučki sud nije zakazao početak suđenja krim-tehničarima Policijske uprave Banjaluka, optuženima za uništavanje materijalnih dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića, a predmet je bukvalno zaboravljen u sistemu, saznaje Srpskainfo.

Tačan datum početka prvog suđenja povezanog sa slučajem “Dragičević” trebao je biti poznat još prije 4 mjeseca.

Optuženi krim-tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak o krivici su se izjasnili prije 8, odnosno 9 mjeseci.

– Tačan datum početka suđenja trebao je biti poznat još u maju ove godine, ali ovaj predmet je i dalje na čekanju iz nepoznatih razloga – objasnio je odlično obaviješteni izvor iz banjalučkog tužilaštva.

Ne samo da je predmet na “čekanju” već je u fazi apsolutnog mirovanja, jer postupajući sudija uopšte nije uradio ništa od maja ove godine.

– Ukoliko ovaj sudija nema vremena, onda je predmet trebao biti dodijeljen drugom sudiji, ali jednostavno ništa se ne dešava mjesecima – objasnio je izvor.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra prošle godine podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak su bacili bokserice koje su 25. marta prošle godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja” – navodi se u optužnici.

Marijanac i Bošnjak su se odvojeno, i to u decembru prošle godine, odnosno januaru ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu izjasnili da nisu krivi za krivično djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marijanca i  Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije obuhvaćen optužnicom.

Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba i da se baci, nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

Kazna do 3 godine zatvora

U skladu s Krivičnim zakonikom RS, za krivično djelo koje je stavljeno na teret kriminalističkim tehničarima, odnosno “sprečavanje dokazivanja” može se izreći maksimalna kazna do tri godine zatvora.

Srpskainfo.com

Related posts

Leave a Comment