SUD PROGLASIO DJEČAKA PREGAŽENOG NA PJEŠAČKOM PRELAZU KRIVIM ZA SVOJU SMRT

Ispade da je moj Hamza sam kriv za svoju smrt…

 

Nepunih šest godina nakon smrti Hamze Marevca u sarajevskom naselju Stup, desetogodišnjak koji je 6. juna 2012. žurio u školu, jedini je krivac za tragediju, epilog je svih istraga i provedenih sudskih procesa. Dječak je poginuo na putu ka školi, na obilježenom pješačkom prijelazu, na dijelu ceste na kojem je sigurnost učesnika u saobraćaju ugrožavala nelegalna pijaca, čije su tezge onemogućavale preglednost ulice.

Policijski i pravosudni sistem u ovoj zemlji ni dio krivice nisu pripisali vozaču kamiona, graditeljima tržnice, vlastima Ilidže, koja je vlasnicima pijačnih tezgi gledala kroz prste, onima koji nisu obraćali pažnju na neispravan semafor.

Izgubljena nada

Sead Marevac: Srušen svijet
Sead Marevac: Srušen svijet

Kriv je dječak, a njegova porodica sada je dužna platiti 4.800 KM sudskih troškova po izgubljenom parničnom postupku protiv osiguravajuće kuće, koji je pokrenut na osnovu police osiguranja od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima.

– Imam 48 maraka invalidnine i tačno stotinu svojih mjesečnih invalidnina moram dati za Hamzu. Ja ću se snaći, ali mi je krivo što je dijete, koje je išlo u školu, prelazilo na obilježenom pješačkom prijelazu, sto posto krivo – kaže Sead Marevac, otac dječaka.

Njegov svijet srušio se prije šest godina, a sada nestaje i posljednji tračak nade da će BiH, za koju se i sam borio, postati pravedna država, u kojoj krivica neće uvijek pasti na najslabijeg.

Sead je dva puta ranjen u ratu, a odmah po njegovom završetku vratio se u preduzeće “Veselin Masleša” i svoju knjižaru na Marindvoru u Sarajevu.

– Radio sam nekoliko godina za 300 maraka pa po nekoliko mjeseci čekao plaću, a onda mi kažu da je prodat “Veselin Masleša”, a mi da idemo kući – priča nam Sead.

Kupio je mašine na kredit i posvetio se stolarstvu. Nekoliko godina prije Hamzine smrti, uspio je vratiti kredite, a onda se desila tragedija zbog koje je izgubio motiv za život i ono malo zdravlja što mu je preostalo.

Potresna poruka

– Dragi moj sine, znaš li da si svojim nesretnim potezom zadužio svog babija za 100 invalidnina, koje moram platiti na ima troškova Suda za borbu da dokažemo da nisi bio mutavo dijete koje ne zna prijeći cestu? Tvoj babi zna šta je istina i ja ti ovu žrtvu halalim. To ti je učinila ona država za koju te babo učio da je voliš i za koju se i on borio, ne nadajući se da će nam ovako vratiti – napisao je Marevac u potresnoj poruci na društvenim mrežama.

Naveo je i kako će ići tražiti novac, da se ne obruka.

– Na kraju, ići ću u tvoj razred i tvoju školu “Behaudin Selmanović” da mi oni u jedan glas kažu kakav si bio… Ako ne sakupimo dovoljno, poći će tvoji najbolji drugovi s tvojim ruksakom i moliti narod da nam pomogne – napisao je Sead Marevac.

Kaznu ću odležati u zatvoru

Pomoć Seadu da plati 4.800 KM troškova parničnog postupka već su ponudili brojni građani i firme, ogorčeni što je sistem svu krivicu za tragediju prebacio na dijete, ali nam je očajni otac jučer kazao kako to ne želi prihvatiti.

– Odlučio sam tražiti od Suda da mi tu kaznu pretvori u dane zatvora, koje ću ja za svoga Hamzu odležati – kazao je on.

AVAZ

Related posts

Leave a Comment