STVARNOST KAO IZ NAJGORE NOĆNE MORE

Nije ništa više čudno, imajući na umu da su glavni akteri ovde krajnje slikoviti, skoro groteskni likovi. Njih kad vidite pomislite da svako, ali baš svako danas može biti ministar. Ili premijer. O predsedniku da ne govorimo…

 

Iako takvi nikakvi, čudnim sticajem okolnosti ili našom zlom sudbom, oni su kormilari na čamcu koji tone i to svakog dana za gotovo dva miliona maraka. Toliko je, naime, procena da će rasti dug RS, čime smo postigli apsolutni rekord. Ingeniozni Višković je sigurno zadovoljan jer je njegovo nepisano pravilo da se rekordima, jelte, u zube ne gleda. Uostalom, on i nije tu stavljen da dugove vraća.

Inače, ovaj optimista, erudita i veliki poštovalac floskula i opštih mesta, doživeo je udarac prošle sedmice kada mu je uskraćena viza za SAD. Ipak, nikakva šteta nam nije načinjena time što će propustiti prolećno zasedanje MMF-a. Niti bi on šta razumeo, niti bi njegove šale naišle na plodno tlo kod humoru nesklonih finansijskih predatora. Jedino čime bi se on bavio je razlika u aprilima između Beograda i Vašingtona. Na kraju bi zaključio da ni aprili nisu što su bili. A to komotno može i da ne mrda iz Milića.

Vickast je bio i Igor Radojičić koji je, komentarišući produženje radnog vremena u Banja Luci, rekao da se to ne odnosi na radnike nego na objekte. Odsustvo ljudskosti i koncentracija drskosti, je karakteristika predstavnika vlasti. Budući da ovakvo ponašanje ne nailazi na otpor, možemo očekivati da će u nedeljama koje dolaze ova praksa biti obogaćena. Radoičiću je nakon ovog rejting među tajkunima naglo porastao. Mali je krajnje upotrebljiv, iznenađeno su komentarisali.

U prilog sklonostima za transformaciju i improvizaciju i vest s’ početka sedmice. Ko bi, pre samo godinu dana, mogao i da nasluti da će Obren Petrović, ta ljudska gromada u koju se SDS kleo, biti nova SNSD uzdanica? Da je u politici prelazni rok stalna kategorija, a sportska sreća promenljive ćudi, naklonjena krupnim ljudima sa krupnim kapitalom, pokazuje i ovaj primer. Krizu će imati članovi stranke koji će, sad kad im je gazda nametnut, morati da traže novi objekat za svoju mržnju. Što krupniji, to bolje. Uostalom, SNSD je lovac na krupnu divljač, odavno su konstatovali Mićo i Cicko.

A gde je krupno, tu je Baja. Posebno mesto zauzeo je ovaj veliki čovek, otac nacije u najavi, u knjizi novinara Domagoja Margetića. On tvrdi da su tajkuni i političari, dakle, Dodik&Co. uzeli 25 milijardi evra od 90-ih naovamo. Ali, avaj. Mislio je Margetić da će nas pokolebati u bezrezervnoj podršci. Jer, mala je to cena spram zasluga za očuvanje RS. Ljubav je slepa, a mi spremni da mu damo sebe. Svestan je toga i Baja, pa kao ličnu imovinu tretira celu RS, zgrade, auta, helikoptere, voćnjake i vinograde joj. Zato i organizuje stranačku žurku u Palati predsednika.

Ako, njaknuli smo ispod samara. I tako zvrji prazna. Uostalom, Dodk je po prirodi džentlmen. Kako bi poštedeo Željku i omogućio joj regeneraciju u banji, preuzeo je i njen posao. Tome zamerku mogu da nađu samo oni razroki, koji i inače sve kritkuju. A njih ćemo uskoro po kratkom postupku. Već smo spremili zakon, smeška se i trlja ruke prosečni poslanik i natprosečni clan SNSD-a nakon instrukcija.

Istrukcije slepo sledi i Komunalna policija Banja Luke koja je, valjda po prirodi posla, fokusirana na smeće, a ravnodušna prema lepom. Pomenuta policija je ekspresno iščupala Davidovo srce zajedno sa dunjama i javnu površinu vratila u prvobitno stanje – carstvo kesa i otpada.

Ovaj potez šalje jednu univerzalnu poruku: Nulta tolerancija prema plemenitom! Isčupaćemo sve što nije korov! Neka vladaju kese i otpaci!

Kome se ne sviđa, može da ide. A oni koji ostaju nisu nasamareni. Na samar su pristali.

Milanka Kovačević

Related posts

Leave a Comment