Studiranje na kafe pauzi

Odavno je javnosti poznato da se na privatnim fakultetima pod kontrolom režima i njihovih tajkuna, mogu dobiti diplome, odnosno završiti fakultet za bukvalno jedan dan…

Dobiti ih naravno mogu samo istaknuti članovi režima a ostali građani moraju i da plate za takve diplome kako bi taj novokomponovani biznis donosio i profit.
Tako kada se susretnu neki režimski vlasnici expres diploma čuju se ovakve izjave :
Sve što imam sam ukrao, samo sam vozačku dozvolu i diplomu pošteno platio”.
Ili jedna druga možda još bolja koja kaže :
“Ja sam diplomu pošteno kupio i za nju dao svoj teško zarađeni novac a nisam imao pojma da je falsifikat i da nije prava”.
Iako je formalno u javnosti izražen sukob između stranaka iz dva entiteta, što se tiče diploma tu je saradnja izuzetno dobra po sistemu – ja tebi ti meni.
U početku je naime bilo više slučajeva da se falsifikovane diplome dobavljaju iz stranih zemalja a kako je posao krenuo i ovdje, onda režimski pripadnici i običan narod iz jednog entiteta odlaze na fakultete u drugi entitet i obratno te tako završavaju fakultet za jedan dan i bukvalno sve bude gotovo dok u nekom kafeu preko puta popiju kafu.
Taj sistem je vrlo praktičan jer kako će bilo ko objasniti porijeklo diplome u svom gradu, gdje ga svi poznaju a niko ga nikad nije vidio na fakultetu u sve 4 godine studiranja.
Naprotiv, kad neko donese diplomu iz grada koji je par stotina kilometara daleko pa još u drugom entitetu, skoro ko u inostranstvu, onda je sve mnogo lakše i takvi podobni kadrovi se postavljaju na mjesta ministara, sudija, tužilaca, direktora javnih firmi, na komandna mjesta u policiji i slično.
I logično onda takve marionete, poslušno ispunjavaju sve želje šefova režima i omogućavaju im da nesmetano pljačkaju građane i budžet.
Uprkos javnom razotkrivanju takvog kriminala, niko ništa nije istraživao ni u policiji ni u tužilaštvima jer naravno i diplome mnogih od njih su kupljene ali kako je vremenom “bara novca” postajala sve manja a režimskih krokodila sve više pa se još i pojavila opasnost da neki od postavljenih poslušnika pokrene istragu protiv pripadnika samog mafijaškog vrha, odjednom su se počeli prozivati pojedini kupci diploma pa se čak desio nesvakidašnji slučaj da se diploma stečena na takav način i poništi.
Dva najizraženija primjera su slučajevi direktora obavještajne agencije i ministra u vladi od kojih je očigledno i nesporno, mnogo opasniji po šefove mafije, direktor obavještajne agencije te su po hitnom postupku nekako “ustanovili” da diploma nije regularna i požurili da je ponište kako bi po svaku cijenu zaustavili istrage protiv sebe.
Nisu ovo naravno usamljeni primjeri i po svemu sudeći mnogo je više onih na položajima koji su kupili odnosno falsifikovali diplomu nego oni koji su do nje došli na zakonit način.
Zato za sada možemo samo poželjeti najodgovornijim pripadnicima mafijaškog režima da kada ih drmne infarkt ili nešto slično opasno po život dođu na operacioni sto u ruke frizerki ili magacioneru, kome su omogućili da dobije diplomu i postavili ga na mjesto direktora klinike, kardiologa, neurologa i slično…

Related posts

Leave a Comment