ŠEF MAFIJE SE RAZOTKRIO – MALO IM ZABRANA SNIMANJA NEGO BI I DA PUCAJU PO NARODU

Dodik komentarisao novi zakon o javnim redu i miru: Jel hoćete da uvedemo američki zakon ?

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Srba u Bosni Milorad Dodik u ekskluzivnom intervjuu za Espreso odgovarao je na mnoga pitanja, jedno ticalo novog zakona te slučaja Dragičević

Ovih dana ponovo je Milorad Dodik na udaru, optužuju Vas da uvodite policijsku državu jer se donosi zakon kojim će biti zabranjeno fotografisanje policajaca i javnih ličnosti, a sve to povezuju i sa slučajem Davida Dragičevića?

– Ostavite priču oko Davida Dragičevića, ja sam već više puta sve rekao oko toga, ako trebaš neke moje odgovore na to uzmi moje citate iz ranijeg perioda, tu se nije ništa promijenilo. Što se zakona tiče, prij 6 godina bio sam u Chichagu , išao sam s nekim prijateljima do nekog restorana odjednom sam čuo sirenu policijskog auta. Počeo sam da se okrećem, a ovaj prijatelj koji me vozio kaže: “Predsedniče gore ruke i nemoj da se okrećeš”. Ja sam morao da stavim ruke na platformu ispred suvozača, a vozač je ruke stavio na volan, dok je policajac koji nam je prišao držao pištolj u ruci. On je imao ovlašćenje da puca ako proceni da mi njega ugrožavamo u vršenju dužnosti. I sad ti nama dođu ovdje i drže priču što mi donosimo takav zakon.

Pogledajte šta se na Zapadu dešava, nema, policajac u svakoj državi je država. Ti dirneš policajca dirnuo si u državu i ja sam tu školu učio. Šta treba da neko može da dođe i pljune policajca, a on samo da se obriše i da ide dalje? Ne može.

Zašto bi neko imao parvo to da radi, a policajac da ne reaguje? Zamislite apsurda, sad je ovdje tema broj jedan postala priča o tom zakonu, a ista je Evropa donijela pravila za zabranu širenja lažnih vest ii ostalo? Čekajte o čemu se tu radi? Koga vi ovde zezate? Šta vi hoćete da ja nešto odgovorim? Neću da odgovorim ništa. Evo mi ćemo uzeti američki zakon o policiji pa da ga ovde implementiramo, je l to hoćete?

Da policajac kada procijeni da ga ometate na službenoj dužnosti da ima ovlašćenje da puca u vas? Je l to to? Hoćete to da donesemo? To piše u američkom zakonu. I sad meni se ovdje pravi priča. Ne treba zloupotrebljavati zakon, ima i policajaca koji lose rade svoj posao, ima bitangi i u policiji i u državnoj upravi. Niko ne kaže da nema, ali izvinite ovdje se svašta dešava, ovo je pretjeralo svaku vrstu mjere.

Kažu da se time ugrožavaju i novinari?

– Niko neugrožava novinare i treba vratiti dostojanstvo novinarskoj profesiji. Vratiti je u analitiku, zna se šta su dnevne vest ii brze vesti. Ja sam završio Fakultet političkih nauka i znam šta je novinarska vest, da na 5 pitanja moraš da odgovoriš, a ako si u analitici imaš parvo da izneseš svoj stav, ali za taj stav moraš da odgovaraš.

Ne da kaljaš ljude, da svašta izmišljaš, da lažeš, da petljaš da si priučen za takve stvari i da si službenik službe sa Zapada, a da se to smatra vrlinom. Naravno da to ne može da se radi. Ja sam, dakle protiv zloupotrebe bilo čega, ali isto tako sam da se zaštiti i obezbijedi dostojanstvo policijskog radnika i državnog službenika. Evo ja se slažem i da novinari budu u rangu državnog službenika.

Da i oni dobiju isti status?

Jeste, pa da vidimo onda da i njih neko može da slika. Imate ovde u Banjaluci nekoliko novinara koji su postali bogataši na priči o tome kako se ovdje dešava neki kriminal. Imaju dobre stanove, kuće, često mijenjaju aute, oblače markiranu odeću, putuju, zimuju, idu tri puta na zimovanje i skijanje idu dva puta na more. Ja s druge strane ne idem na skijanje, moj najduži odmor bio je od četvrtka do ponedjeljka pre tri ili četiri godine. Nikada odmora nisam koristio. Otkud tebi privilegija da ideš na skijališta, zna se kolika je novinarska plata, kao da je to teško da se izračuna? Odakle odjednom da se može?

Znate, imam oi i svašta pitati nije to problem, ali ajde da napravimo društvo kome će se odgovarati. Ovo će neko sad reći da je napad na medije. Nije. Ja nisam nikoga napao, ja sam napao pojavu. Odjednom se pojave neki koji tri mjeseca bud una nekim studijama u Britaniji pa kad Milorad Dodik pomene imenom i prezimenom tog i pita otkud on tamo, bude: “To je kleveta”. Nije, moje pitanje kao predsednika bilo je: “Odakle vi tamo i šta to radite tamo”, ja to imam parvo da pitam. Ja ne bježim od pitanja, ali isto tako volim da pitam.

BUKA

Related posts

Leave a Comment