AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Samo pravda za ubijeno dijete

David Dragičević sahranjen u Austriji…

Sahrani su, pored porodice i prijatelja, prisustvovali Banjalučani, članovi grupe ‘Pravda za Davida’, Muriz Memić i Valentin Inzko.
Davor Dragićević u kapeli se obratio okupljenima i zahvalio se što su došli na drugu sahranu njegovog sina.

Posmrtni ostaci Davida Dragićevića, ubijenog mladića iz Banje Luke, sahranjeni su u petak u austrijskom gradiću Wiener Neustadt, u blizini Beča, gdje živi njegova majka Suzana Radanović.

“Sve je već rečeno, a ništa učinjeno nije. Dragi moj sine, dušo moja. Dragi naš Davide, dušo naša. Nadam se da ćeš danas pronaći svoj spokoj”, rekao je Davor Dragičević na drugoj sahrani svog sina Davida Dragičevića, javlja Anadolija.

Sahrani su, pored porodice i prijatelja, prisustvovali Banjalučani, članovi grupe “Pravda za Davida”.

Sahrani je prisustvovao i Muriz Memić, otac Dženana Memića, mladića koji je ubijen na Ilidži kod Sarajeva prije tri godine i čije ubistvo još nije razjašnjeno, kao i Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

‘Samo pravda za ubijeno dijete’

Pri spuštanju sanduka u grobnicu, okupljeni su uzviknuli “Pravda za Davida, pravda za svu našu djecu, pravda za Dženana, roditelji nikada neće ostati sami…”

Davor Dragićević u kapeli se obratio okupljenima i zahvalio se što su došli na drugu sahranu njegovog sina.

“Oprostiti se od njega danas ne mogu. Halaliti svoje dijete od 21 godinu, državo, neću nikada. Nadam se da će moje dijete ovdje naći bar spokoj, mir neće – ni on, ni ja, dok god ubice šetaju Banjalukom, [bh. entitetom] Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Davor Dragičević.

Naglasio je da ga ne interesira šta će ko jednog dana reći o njemu i njegovom sinu.

“Ubili ste dijete, ubili ste mu porodicu, dom, svijeću, slavu, prezime… Za mene ne postoji ništa više – samo pravda za moje ubijeno dijete”, kazao je Davor Dragičević.

Sahrana u Austriji organizirana je po želji roditelja ubijenog mladića, a tijelo je prije tri dana ekshumirano sa banjalučkog groblja.

David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije, na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca, pa pao u Crkvenu, ili je gurnut u nabujalu rijeku.

Zabranjena okupljanja građana Banje Luke

Od 26. marta roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizirali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike Ministarstvo unutrašnjih poslova RS te predstavnike institucija ovog entiteta.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je Bosnu i Hercegovinu, nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.

Od tada svake večeri u 18:00 sati građani Banje Luke se okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće.

BNTV

Related posts

Leave a Comment