SABOTIRA LI ISTRAGU UBISTVA, TUŽILAŠTVO ILI POLICIJA

SLUČAJ UBISTVA BOJANA KOPRENE: Otkrivene kosti, a istraga tapka…

 

Skandalozan “rat” tužilaštva i policije RS u slučaju ubistva Bojana Koprene (26) u junu 2014. godine. Veštačenje potvrdilo da ostaci tela, pronađeni na Manjači, pripadaju nestalom mladiću.

 Otac Milenko Koprena  Bojan Koprena

RASVETLjAVANjE ubistva Bojana Koprene (26), koji je 7. jula 2014. godine nestao na Manjači, ozbiljno je dovedeno u pitanje zbog nesporazuma i “rata” koji se vodi na relaciji MUP RS – Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, iako su nedavna veštačenja potvrdila da kosti, koje su pronađene na Manjači, pripadaju Kopreni.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS za ubistvo je osumnjičila braću Boška (59) i Bogdana Diljevića (54) iz Bukvaleka kod Banjaluke koje su u junu prošle godine i uhapsili, ali je tužilaštvo odbilo da ih primi na saslušanje i obojicu je isti dan pustilo na slobodu. Takva odluka je donesena jer tada još nije bilo pronađeno Koprenino telo, što se, kako saznaju “Novosti”, ubrzo promenilo.

Naime, policija je još krajem jula prošle godine u jami, koja se nalazi u blizini imanja osumnjičenih Diljevića na Manjači, pronašla kosti, za koje je veštačenjem potvrđeno da pripadaju Bojanu Kopreni. Osim kostiju pronađena je i puška, kao i odevni predmeti, koji se takođe dovode u vezu sa zločinom.

I bez tela, u policiji su tvrdili da imaju čvrst predmet, zasnovan na iskazu svedoka, direktnog očevica ubistva. Međutim, predmetnom tužiocu Tatjani Ninković to nije bilo dovoljan osnov sumnje, iako je šest meseci ranije i bez tela izdata naredba o sprovođenju istrage, gde je slučaj kvalifikovan kao ubistvo. Nakon odbijanja Ninkovićeve da sasluša osumnjičene Diljeviće, policija je pokušala da urgira preko zamenika glavnog tužioca Zorana Bulatovića, ali je on zauzeo isti stav kao i Ninkovićeva. Zbog svega toga direktor Policije RS Darko Ćulum je protiv Ninkovićeve podneo prijavu dispciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH. U toj prijavi se navodi da je posebno čudno to što je Ninkovićeva, nakon puštanja Diljevića, telefonom kontaktirala sa očevicem ubistva i “uticala na njega da eventualno ne svedoči plašeći ga pričom da će morati da svedoči pred osumnjičenima, koje lično poznaje jer žive u istom mestu”.

U međuvremenu su se osumnjičeni Diljevići požalili da su ih inspektori tokom saslušanja maltretirali. Zbog toga je OJT Banjaluka protiv inspektora Uprave pokrenula istragu, tereteći ih za iznuđivanje iskaza od Diljevića. Od tada, i pored desetine novih dokaza, istraga o ubistvu Koprene tapka u mestu.

NESTANAK

BOJAN Koprena nestao je 7. jula 2014. u večernjim časovima. Poslednji put je viđen oko 21 čas u “Krčmi kod Roze”, u kojoj je radio. Tu se kratko zadržao, popio pola piva, a potom seo u “opel vektru” i otišao. Od tada mu se gubi trag, a nestanak je prijavljen 9. jula. Istog dana njegova “vektra” je pronađena zapaljena.

Novosti.rs

Related posts

Leave a Comment