AKTUELNOSTI REGION 

Ronhil mile provocira

Ministar bezbjednosti BiH (SDS) Dragan Mektić tvrdi da je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik postao najveći problem za srpski narod i Republiku Srpsku te da Dodikovi, kako ih naziva, “iracionalni” postupci” provociraju međunarodni intervencionizam koji Srpskoj, ne može donijeti ništa dobro…

 

Komentarišući za Insajder neuspjeh pregovora između lidera SNSD-a SDA i HDZ-a o formiranju vlasti na nivou BiH, čije je glavni uzrok neslaganje oko potrebe slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO u Briselu, Mektić tvrdi da je Dodik “jedno čisto tehničko pitanje bez ikakve potrebe digao na nivo pitanja života ili smrti”.

Umjesto da pitanje ANP-a, kao jednog čisto tehičkog pitanja koje ni na koji način ne opredjeljuje dalji put BiH prema NATO, pokuša da riješi na racionalan način, Dodik je uspio da od toga napravi priču oko koje su se uplele i velike sile. U takvoj situaciji Republika Srpska jedino može da izvuče deblji kraj. Dodik i njegova politika su postali najgori problem za Republiku Srpsku. On svojim postupcima provocira intervenciju međunarodne zajednice, što bi za budućnost Srpske moglo da bude pogubno – smatra Mektić.

On, takođe, tvrdi da nije bilo iznenađujuće to što članovi Predsjedništva BiH na nedavnoj sjednici nisu uspjeli da postignu dogovor ni oko imenovanja mandatara za sastavljanje novog Savjeta ministara.

– Između SNSD-a, SDA i HDZ-a ne postoji nijedna tačka, nijedan stav ili politika oko koje se mogu dogovoriti, tako da je bilo očekivano da pregovori propadnu. Ne vjerujem da će do dogovora između te tri stranke uskoro ni doći – smatra Mektić.

Na optužbe i prozivke iz SNSD-a da ministri iz SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara BiH nisu legitimni srpski predstavnici, Mektić odgovara da takve izjave predstavljaju “najbezobzirniji spin”.

– Po čemu to mi nismo legitimni predstavnici? Bilo je legitimno to kad su Dodik i SNSD sa dva poslanika u Narodnoj skupštini RS, uz pomoć međunarodne zajednice i na tenkovima SFOR-a dolazili na vlast, a nije legitimno to što se izabrani predstavnici SDS-a i PDP-a nalaze u Savjetu ministara?! Ko SNSD-u brani da napravi novu vlast? Mi im to sigurno ne branimo. Izvolite, gospodo, formirajte novi Savjet ministara. Niko iz SDS-a vas u tome neće niti može spriječiti. Najnevjerovatnije je to kad o legitimitetu priča Staša Košarac, jedan potpuno bezličan lik, čovjek bez ikakvog identiteta, koji odmah nakon bilo koje Dodikove izjave osjeti potrebu da ponavlja ono što je njegov šef rekao. Košarčeva jedina želja je da postane ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara, jer se nada da tu ima nekih para koje bi mogao da iskoristi za vlastiti interes – kaže Mektić u izjavi Insajderu.

BN

Related posts

Leave a Comment