AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Režim u najvećoj pljački ovog vijeka želi oteti Aluminu

Sav taj kriminal počela je UKIO grupa u sadejstvu sa domaćima koje je doveo Dodik, kaže Cenić, dok Stanić napominje da priča o Alumini nema direktne veze s Tegeltijom…

Pljačka stoljeća, kako je nazivaju dobri poznavaoci prilika, koja je prije više od deset godina počela u tvornici glinice Birač, nastavljena je i u njenoj kćerki firmi Alumina. Situacija u toj firmi ovih dana je kulminirala nakon što su smijenjena tri člana Uprave Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani su Milan Baštinac, Danijel Dragičević i Željko Đurić.

Lični interesi

Nezvanično, smjene članova Uprave lično je zatražio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, od stečajnog upravnika Birča Laze Đurđevića. Špekulisalo se da su ove promjene imale za cilj da se Zoranu Tegeltiji, visokom dužnosniku SNSD-a, osiguraju mjesto generalnog direktora ako mu izmakne pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Međutim, Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a, kaže za Oslobođenje da ova priča nema veze sa Tegeltijinim imenovanjem, već da tu firmu, kako kaže, godinama pljačka rukovodstvo SNSD-a kojem je cilj da je privatizuje sam vrh stranke.

– Tegeltija se ne imenuje zato što se ne mogu dogovoriti SDA i SNSD. I taj stečajni upravnik je samo Dodikov sluga. I on je ogromne pare digao u toj firmi, rekao je Stanić.

​Podsjetimo, prošle godine je u okviru istrage o kriminalu u Alumini, još u vrijeme kada je bila u rukama Litvanaca, na ispitivanje u MUP RS-a privedeno šest osoba, među kojima i bivša pravnica ove firme Sonja Rubež. Ispitani su i njen suprug Nenad Rubež, te Gordan Vuković, Cvjetko Marinković, Pajo Petković i Čedomir Zelenović. Osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

​Nakon kriminalističke obrade, Tužilaštvu BiH je dostavljena dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Iz MUP-a RS-a je ovaj izvještaj Tužilaštvu BiH dostavljen u junu prošle godine i to protiv 15 osoba zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa pranjem novca. Pored pomenute šestorke, junskim izvještajem je obuhvaćeno još devet Litvanaca: Vladimir Romanov, Mindaugas Kazakevičius, Rimantas Balsis, Martinas Ugianskis, Virginijus Vajega, Oksana Kovtun, Elena Moskaleva, Giedrius Grigalius i Arvidas Skanas. Svi su osumnjičeni da su duže vrijeme činili udruženje formirano radi činjenja navedenih krivičnih djela sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi Romanovu, koji je većinski vlasnik Ukio banke.

Romanov je osumnjičen da je posredstvom više privrednih društava iz Litvanije i sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, protivpravnu imovinsku korist koju je stekao čineći krivična djela zajedno sa suosumnjičenima ubacio u legalne novčane tokove u inostranstvu, čime je prikrio njeno nezakonito porijeklo.

​Prema podacima iz policije, sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih djela kriminalno udruženje oštetilo privredna društva iz Zvornika FG Birač, Aluminu, Mehanika Alusil, Birač Energo, te Rudnik boksita Srebrenica a.d. Srebrenica za najmanje 188.000.000 KM.

– Upit koji ste poslali je u radu. Međutim, postupajući tužitelj će biti tu tek u ponedjeljak, rekao je za Oslobođenje Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

​Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak, među prvima je još 2005. godine javno govorila o kriminalu u Birču, za koji je kazala da je to kriminal stoljeća.

Ostali dugovi

– Tada mi je i Romanov pretio. Sav taj kriminal započela je UKIO grupa u sadejstvu sa domaćima, koje je doveo Dodik. Ovo su samo posledice kriminala koji se i dalje dešava oko tvornice Birač i povezanim firmama. Duga je to priča oko UKIO grupe, banke koja je izgubila dozvolu za rad, propale Balkan Investment Banke… U tu priču su upetljani od Dodika, SNSD-a, PDP-a, a Boga mi ima i esdeesovaca. Tu nema ko nije uzimao novac. Kapital se dugo iznosio a dugovi ostavljali, pojašnjava Cenić.

Prema njenim riječima, svi treba da odgovaraju, kako kaže, “za kriminal stoleća u BiH”.

– Ja više ništa ne očekujem, posebno nikakvu pravdu sa ovakvim VSTV-om. Svu dokumentaciju sam predala MUP-u, ali to je gurnuto u stranu, kaže Cenić.

Infomediabalkan

Related posts

Leave a Comment