AKTUELNOSTI REGION 

Režim se plaši bunta građana

U Republici Srpskoj na sceni nije nikakva obojena revolucija i ljudi koji se okupljaju na Trgu Krajine u Banjaluci nemaju za cilj da smijene vlast, rečeno je u emisiji Izazovi BN TV. Međutim, aktuelna vlast se očigledno plaši revolucija i bunta građana, posebno jer je izborna godina i klimaju se fotelje.

 

O obojenim revolucijama u Srpskoj priča se duže vrijeme. Te priče dolaze iz vladajućih krugova, ali se postavlja pitanje zašto se vlast toliko plaši obojene revolucije?

„Milorad Dodik je čovjek koji je na krilima obojene revolucije došao na vlast. Obojenu revoluciju imali smo prije 20-ak godina, pod pritiscima međunarodne zajednice dolazilo je do promjene vlasti“, kaže novinar Željko Raljić i pita:

„Kako im nisu smetale pare od USAID, NDI koji ih je trenurao i obučavao za borbu protiv tada ’omraženog’ SDS-a, a sada im smeta novac koji dolazi NVO, medijima itd. A Milorad Dodik je u svom prvom mandatu dobio 10 miliona dolara.“

„Ne treba da se plaše obojene revolucije“, kaže Raljić i dodaje:

„Zašto obojena revolucija nekoliko mjeseci prije izbora poslije kojih Dodik neće biti niko i ništa i on to zna i otud strah“.

Ako postoji ozbiljan povod ili dođe do tolikog nezadovoljstva građana revolucija se može očekivati.

„Ukoliko se neko nasilje zagovara onda je to opasno i tada treba da reaguje država. Ali ovakve stvari se mogu dešavati samo u privatnim državama“, kaže analitičar Danijel Simić i dodaje:

„Ukoliko imate jednu državu gdje se čeka jedan gazda da bi odgovorio na bilo kakvu situaciju, onda se dešava nešto poput ovoga sada: da više niko ne vjeruje u institucije sistema i da osjećamo nesigurnost”.

Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Banjaluci Dragomir Jovičić kaže da je problem u tome što policija nije jedini subjekat bezbjednosti.

„Policija je ta koja raguje na razne situacije, ali kad su u pitanju istrage policija je podređena tužilaštvu – tužilac je šef policiji. Mi sada imamo deprofesionalizaciju cijelog sistema“, ističe prof. Jovičić, koji je nekada bio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Slučaj Dragičević samo je vrh ledenog brijega onoga šta se u Srpskoj dešava.

„Ono što se dešava na Trgu u Banjaluci nije problem samo jednog ubistva, Dodika ubistva prate od njegovog prvog mandata. Njegovi bodigardovi su čovjeka premlatili i ostavi u jarku da skapa, a takvih ubistava ima još 20-ak, a o trgovini narkoticima i o vlasnicima noćnih klubova tek treba da se govori“, kaže Raljić.

„Država ne može da krši zakone koje je donijela da bi riješila nepravdu. Kod nas se upravo to dešava i time budi jos veću sumnju“, kaže Simić.

„Ne može Republika Srpska da napravi idealan sistem bez konekcije sa BiH, a vidjeli ste koliko je neozbiljnosti na svim nivoima“, zaključio je prof. Jovičić.

Građani zaslužuju mnogo bolji život, vlast i institucije u Republici Srpskoj za koju su se borili, rečeno je u emisiji Izazovi.

 

BN TV

Related posts

Leave a Comment