AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Protiv etno mangupa se mora ustati kolektivno

Imati otvoren javni i kritički stav o tome gdje živite i kako živite u ovoj zemlji nije baš najugodniji osjećaj, kazao je filozof, sociolog, psiholog i politički analitičar prof. dr. Esad Bajtal gostujući u emisiji U škripcu na TV Alfa…

 

To, kako je istaknuo, nisu boljševička proganjanja „ali imate neku drugu vrstu odmazde koja vas proganja, koja je vrlo uvjerljiva i egzistencijalno osjetljiva. I ja to osjetim.“, kazao je Bajtal.

Mi nemamo politiku, mi imamo politike u množini, a ni to nisu politike, jer je politika umjeće mogućeg, ovdje se upravo odvijaju nemoguće stvari, naglasio je Bajtal, istaknuvši kako je u BiH na sceni zapravo politikanstvo.

– Nemate ljude koji gledaju naprijed, nego imate ljude koji vode ovu zemlju, osvrćući se stalno nazad. Time se izdaje osnovni životni stav, stav prirode. Da je priroda htjela da mi gledamo nazad, naše oči ne bi bile tu gdje jesu, nego bi bile tamo negdje na potiljku. Ta neprirodnost ovdašnjih politikanskih struktura, dovela nas je ovdje gdje nas je dovela, kazao je Bajtal.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

On je istaknuo da je BiH u ovom trenutku druga najbjednija zemlja na planeti, te da je ispod naše zemlje samo Venecuela zapitavši se da li je to rezultat politike ili politikanstva, da li je to politika dovesti zemlju i narod u zemlji na taj nivo?

– Tim prije što ova zemlja, logički gledano i logički čitano, sa stanovišta njene planetarne pozicije ima sve što joj treba da bi se u njoj dobro živjelo i daleko od planetarnog dna. Mi nismo u pustinji, mi nismo u kamenjaru. Mi smo zemlja koja ima šume, rijeke, more, rudnike…To je problem i paradoks činjenice da smo mi bogata zemlja, a siromašna država. Bogata zemlja, siromašnih građana. To govori da je naše siromaštvo proizvedeno, nije proizvedeno politikom nego bhs politikanstvima, ocijenio je Bajtal.

Građani toga moraju biti svjesni i imaju pravo da se odupiru toj činjenici, poručio je Bajtal. On napomenuo i da Dejtonski sporazum koristi samo onima koji su ovako bogatu zemlju učinili siromašnom državom i koji su na scenu izveli gladne, siromašne, isprepadane građane, koji šutke podnose svoju bijedu nevolju i glad.

Građanska volja želi promjene

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i odnosima stranaka na vlasti i opozicije, Bajtal je kazao zemlju vode „etno mangupi koji su dobro udruženi i koji nas svojim tobože javnim svađama zavaravaju, protiv njih se mora ustati kolektivno, jer građanska volja želi promjene“.

– Nećemo više da budemo gladni, hoćemo promjenu. Za tu promjenu hoćemo se boriti političkim, demokratskim, ustavnim, zakonskim, civilizacijskim, svim ljudskim sredstvima, boriti se istrajno. Da bi neko mogao udružiti svu građansku energiju onih koji se nalaze u potlačenom, podaničkom položaju, mora stati ispred njih. A, da bi stao ispred njih, mora se sam ujediniti. Dakle, sve lijeve strukture, sve lijeve opcije ili one koje tendiraju ka tome ili one koje su po nazivu nešto drugo, ali shvataju vrijednost historijskog trenutka i moralnog poziva da se stane ispred gladnih, poniženih i uvrijeđenih, oni se moraju udružiti i tako pokazati da su sposobni za jednu vrstu zajedništva i na taj način ujediniti i same građane. Ovako građani postoje kao razjedinjeni etno podanici, poručio je Bajtal.

Bošnjačke stranke prećutno prihvataju podjelu BiH

On je ocijenio i da etno strukture teže ka raspadu BiH, „neke otvoreno napadajući ovu državu, druge lažno je braneći, to je očito na sceni”. Prema riječima Bajtala, faktički, trenutno svako ima svoj dio teritorija, a država je samo na papiru.

– Onaj ko je pristao da tako stvari funkcionišu, ko ne pritiska svijet da se to spriječi, on je prihvatio logiku podjele, prećutnu logiku podjele i on ne radi svoj posao. Bošnjačke stranke, onoliko koliko ih ima i onakve kakve su, ja nisam vidio da nešto prema svijetu izlaze agresivnije, kao što vidim da izlaze oni koji ovu zemlju hoće da potope i to ne kriju. Jedni to rade otvoreno, a jedni to radE sofisticirano, ali dovoljno vidljivo, treći šute dovoljno vidljivo, kazao je Bajtal.

Bajtal je naglasio i da su ¾ građana ove zemlje gladni i bosi, a jedna četvrtina živi na evropskom nivou.

– Narod gladuje i kopa po kontejnerima. U drobro uređenim zemljama, kopanje kontejnera nije više ni pasiji posao. Psi i mačke imaju svoje azile u kojima imaju svoje obroke, ovdje smo spušteni ispod pasijeg nivoa, ocijenio je Bajtal.

Primitivizam iza bijelih košulja i kravata

Bajtal je kazao i da stalne tenzije, izazovi i nesigurnosti svake vrste, stalna mogućnost da budete uvrijeđeni i poniženi, tjera građane iz ove zemlje. On je istaknuo i da stalno slušanje nadmenih retorika, psovačkih, izražavaju jedan primitivizam koji se ne može sakriti iza kravata i bijelih košulja.

– Imate takve vođe koji su u zavadi sa svima, sa narodima, sa religijama sa svim onim koji nisu oni, sa vlastitom opozicijom, sa vlastitim građanima. Imate tako radikalno nesposobne, neobrazovane, netalentovane, neinteligentne vođe i šta onda očekujete. Naravno da mlađi svijet, koji počinje kritički čitati našu stvarnost, koji se počinje moralno kritički odnositi prema njoj, ne želi da živi u ambijentu takve vrste. Ne želi da svaki dan sluša enormne gluposti i da ih uzima kao istinu koja mu se servira sa političkih podija, sa političkih etno obojenih medija, poručio je Bajtal.

Mladi svijet želi da ide u normalnu sredinu, da tamo organizuje svoj život i porodicu jer to ovdje ne može, poručio je profesor Bajtal, kazavši da su u BiH i oni koji rade nedovoljno plaćeni. Alternativa takvom stanju se zove pravna država koju niko neće.

– Neće je niko, svi bježe od nje jer svi imaju dovoljno aferima za koje bi u pravnoj državi morali odgovarati. Mladi ljudi neće da žive u takvom društvu. Neće da ih se laže, da ih se obmanjuje, idu na vrijeme, da se spase, osnuju porodicu i normalno žive. I gdje idu? Idu u zemlje gdje niko ne štiti njihov vitani nacionalni interes i kako je moguće da im je bolje kad ih „niko ne čuva“ tamo na kraj svijeta, da bolje žive nego ovdje, gdje su svi oko njih čuvari vitalnog nacionalnog interesa?! Mi smo gotovi upravo s njima, prestanite nas štititi, poručio je Bjatal.

Kompletnu emisiju U škripcu, u kojoj je gostovao profesor Bajtal, pogledajte u videu. Politički magazin U škripcu, možete gledati ponedjeljkom od 21:00h u programu TV Alfa.

Alfa.avaz.ba

Related posts

Leave a Comment