AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Prikrivanje zločina, potraga za istinom i pravdom

Muriz Memić i dalje traži odgovor na pitanje kako je njegov sin Dženan povrijeđen 8. februara 2016. te podlegao povredama nekoliko dana kasnije. Podsjećamo na glavne elemente ovog slučaja…

 

Sarajlija Dženan Memić se 8. februara 2016. kretao Velikom alejom kad je stradao pod nikad razjašnjenim okolnostima. Bio je u društvu djevojke Alise Mutap, koja je kasnije tvrdila da ima amneziju i da se ne sjeća događaja te večeri. Samo krivično djelo je dosad tri puta prekvalifikovano pred kantonalnim sudom: prvo kao saobraćajna nesreća, potom kao ubistvo, a onda teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći. Za potonje krivično djelo teretili su se sin i otac Ljubo i Bekrija Seferović. Svi dokazi o saobraćajnoj nesreći su polovinom jula ove godine pali u vodu – Seferovići su prvostepenom presudom oslobođeni svih navoda optužnice. A Memići očekuju da se slučaj prebaci s kantonalnog na državni nivo.
To su najnovije informacije slučaja kojem se još ne nazire kraj. Ali, vratimo se unatrag. Od samog početka Muriz i Arijana Memić, otac i sestra stradalog Dženana, izražavaju sumnje u tok istrage, smatrajući da Tužilaštvo KS krije pravog ubicu, te organiziraju proteste koji imaju samo jedan cilj: otkriti istinu. Njihovo insistiranje nagnalo je i institucije na djelovanje. Predsjednik Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo Elvedin Okerić podnio je krajem januara 2017. Skupštini Kantona Sarajevo Izvještaj o slučaju Dženan Memić, koji je sačinilo ad hoc tijelo ove komisije. Okerić je kazao kako želi ukazati na nezakonito djelovanje Tužilaštva KS, kao i da se na članove Komisije vrši neviđeni pritisak.

Krivica Dalide Burzić

Kazao je kako je Kriminalistička policija MUP-a KS došla u Skupštinu KS sa zahtjevom da izuzmu izvještaj ad hoc tijela o slučaju Dženana Memića. Nakon što je Okerić obavijestio predsjedavajuću Skupštine KS Anu Babić da je izvještaj kod njega, policija mu je došla na kućna vrata. “Došli su bez odobrenja i kazali su mi da će, ako im ne dam dokument, zatražiti pretres objekta. Tražio sam sudski nalog koji nisu imali i tada su me pokušali prepasti. Kontaktirali su i dežurnu sutkinju Velidu Katicu, koja je odbila dati usmeni nalog i tražila od njih da podnesu zahtjev redovnom procedurom. Ovo je udar na Skupštinu KS”, istakao je Okerić, navodeći tužiteljicu Dalidu Burzić kao glavnog krivca.
Uvidom u spise utvrđen je niz propusta i nepravilnosti koje su počinili službenici MUP-a KS, a što je dovelo do vođenja istrage u krivom smjeru, nanošenja boli porodici i štete ugledu MUP-a KS, kao i uznemirenja javnosti. Okerić je rekao kako su u postupcima M.M. službenika utvrđeni propusti u ponašanju koji su otežali istragu koju je provodilo Tužilaštvo KS sa sektorom Kriminalističke policije MUP-a KS. “Službenici Jedinice za saobraćaj koji su izvršili uviđaj 8. i 9. februara 2016. godine naveli su kako je bila noć, ali da je kolovoz bio suh, mjesto osvijetljeno rasvjetom, te da su nakon prvobitnog uviđaja vršili detaljan pregled užeg i šireg lokaliteta kako bi pronašli tragove za pomoć u daljoj istrazi. Napravili su službenu zabilješku u kojoj se navodi kako su pronašli ostatke stakla, ali ta bilješka nije protokolisana. Naknadni tragovi nisu dokumentovani ni fotografisani prema pravilima. Nije evidentirano da li je obaviješten postupajući tužilac, niti da li su napravljene službene zabilješke ili zapisnik o prikupljenim dokazima”, pročitao je Okerić.
Također, policijski službenik B.J. koji je obavio razgovor s Alisom Mutap naveo je dva različita saznanja. Okerić je kazao da je B.J., kao ovlašteno službeno lice, opisao dijametralne sadržaje razgovora s Alisom Mutap, što je odvelo istragu u krivom smjeru. Zastupnici Skupštine KS dali su podršku ad hoc tijelu Komisije za sigurnost KS koja je vršila nadzor nad radom Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije kazavši kako su uspjeli za dva mjeseca uraditi nešto što nadležni organi nisu mjesecima.
Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić tokom cijelog slučaja nije se izlagala medijskoj pažnji, izuzimajući jedno od rijetkih TV gostovanja, u oktobru 2016., na televiziji N1, u emisiji Pressing. “Istraga je od početka bila ugrožena curenjem informacija, razglabanjem o dokazima van institucija. Ja sam u tom smislu zatražila od komesara da utvrdi odgovornost jedne ovlaštene službene osobe. Tada sam rekla da bi istraga možda i prije bila okončana da nije bilo ometanja”, kazala je tad, dodavši kako istraga u predmetima mora biti tajna te kvalificirajući krivično djelo u slučaju “Memić” na sljedeći način: “Ovdje se ne radi o krivičnom djelu ubistvo. Ovdje se radi o krivičnom djelu iz saobraćaja.”
U međuvremenu je buru u javnosti izazvao tekst Nedžada Latića na portalu The Bosnia Times: ALIJIN SIN JE UBICA?! Latić: Ako cijeli Grad zna, zašto niko ne smije reći ko je i kako ubio mladića DŽENANA MEMIĆA! Autor je ispričao priču iz druge ruke. “Tek kad me je nazvao jedan poznanik i zamolio kako bismo se hitno trebali vidjeti jer ima ‘ekskluzivnu informaciju’ za mene, i ja pristao da zbog toga popijem kahvu s njim, ovaj tragični događaj sam počeo shvatati ozbiljno. Jer taj poznanik tvrdi da je jedan od aktera ubistva Dženana Memića sin Alije Budnje, jednog od najopskurnijih SDA-ovih tajkuna koji posjeduje enormno bogatstvo i nekoliko kultnih hotela na Ilidži.”

Spominjanje imena Muamera Budnje

Latić je opisao i kako je poznanikovu storiju ispričao nekolicini ljudi i došao do rezultata koji su ga zapanjili: “Svi ‘anketirani’ su znali i tačno definirali da iza zataškavanja slučaja ubistva Dženana Memića stoji Alija Budnjo. Dakle, otkrio sam da cijeli grad zna ono što niti jedan medij u Sarajevu ne smije objaviti!”
Priča je podigla prašinu, a uslijedio je demanti, objavljen također na portalu The Bosnia Times, a koji je potpisao Muamer Budnjo, obraćajući se sestri stradalog Dženana, Arijani Memić: “Niti sam poznavao rahmetli Dženana niti Alisu Mutap. Ja skoro dva mjeseca zovem tvog oca (Muriza Memića) da sjednemo kao komšije i prijatelji i ako ima bilo kakav upitnik za moje ime da se riješi to”, napisao je Muamer Budnjo, te dodao: “Gospodina Latića ću tužiti za klevetu i podnijeti krivičnu prijavu protiv njega. Ako je tako Veliki čovjek što nije otišao u koju nadležnu instituciju i dao te dokaze, a ne njemu nekakav poznanik ispričao. Kaže došao do saznanja, pa kad je došao, što nije proslijedio recimo FMUP ili SIPA, ili već nekoj instituciji.”
Muriz Memić, otac Dženana Memića, nastavio je s traženjem istine i pravde za stradalog sina, optužujući kantonalno tužilaštvo za nemar i nerad, poimenice tužiteljicu Dalidu Burzić. U maju 2017., na mirnim protestima ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva, kazao je: “Ovo nije greška pojedinca, ovo je greška sistema. Ja imam nove dokaze. Tužilaštvo je skrivalo dokaze. Dalida Burzić je u martu meni pisala da je bilo ubistvo, da je bilo naguravanje koje je eskaliralo. Ona je tada znala o čemu se radi. Imali su izjavu očevica koju su uništili. U martu 2017. godine pojavio se novi očevidac. Imaju prijavu na stolu”, kazao je Memić, nakon čega su učesnici mirne šetnje ispred Kantonalnog tužilaštva počeli uvikivati “Uhvatite ubicu!”.
Memić je tada ispričao kako Tužilaštvo ne želi uzeti njegovu izjavu jer im to, kako je kazao, ne odgovara. “Imam saznanja ko je tukao Alisu u Aleji tu noć. Alisa zna, ona nema amneziju. Ovo je bila klopka, ona je Dženana dovela u Aleju. Alisina cijela priča je od početka laž. Došlo je vrijeme da se Alisa sasluša kao saučesnik”, poručio je Muriz Memić, te dodao: “Pozivam Dalidu Burzić da kaže ime, ja ću reći prezime – i slučaj završen. Ja ću istrajati u ovom, pokazat ću da sam jači. Pobijedit ćemo sistem. Tužilaštvo laže, korumpirano je. Ovo je organizovana kriminalna grupa.”

Dokazi Tužilaštva

Oglasilo se 21. jula 2017. i Tužilaštvo KS – u saopćenju je navedeno kako je Muamer Budnjo od 7. do 10. februara 2016. godine boravio van BiH. To potvrđuje dokument Granične policije BiH i pasoš Muamera Budnje o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske, te Hrvatske i Slovenije, kako u odlasku tako i u povratku. “Dakle, 07. februara 2016. godine napustio je BiH, a u BiH ušao 10. februara 2016. godine. Državnu granicu između BiH i Hrvatske prešao je 07.02.2016. godine, u 12:34 sati preko graničnog prelaza Brod, a 10.02.2016. godine u 02:18 sati vratio se u BiH preko istog graničnog prelaza. Dana 07.02. i 09.02.2016. godine, u odlasku i povratku, koristio je granične prelaze Bregana – Obrežje prilikom ulaska iz Hrvatske u Sloveniju i obratno”, stoji u saopćenju u kojem je navedeno i kako je iz izvoda po tekućem računu Muamera Budnje utvrđeno da je 7., 9. i 10. februara koristio svoju visa kreditnu karticu za plaćanje autocesta u EU. Iz izvoda po business master kartici utvrđeno je da je 7. februara 2016. godine platio hotelske usluge Hotela Ramada u Münchenu, a iz sadržaja elektronske kopije računa hotela vidljiv je datum dolaska Muamera Budnje u hotel, kao i trajanje rezervacije.
Potom je novi ugao ovog slučaja dao i Vlado Adamović, advokat Muamera Budnje, u intervjuu za Oslobođenje. “Sumnjaju zbog atmosfere koja se stvorila oko ovog predmeta i zbog, po meni, neprimjerenog odnosa prema Tužilaštvu. Oštećeni ima pravo izražavati sumnju, pretjerivati, nestručno opservirati postupak, ali kad je javnost počela nekritički podržavati izjavu da je “tužilaštvo plaćeno i slično”, onda je to krenulo u potpuno pogrešnom pravcu. Bez obzira na teorije zavjere, sve ono što je pomenuto kao dio dokaznog postupka predstavlja logičan slijed jedne ozbiljne istrage, a mjesto prikupljanja dokaza, različitost osoba i institucija od koje su dokazi pribavljani, te raznolikost dokaza, ukazuju da teorije zavjere nemaju nikakvo uporište. Bez obzira na to koliko je ko moćan, sa dobrim vezama i novcem, ne možete iskreirati toliki broj dokaza”, poručio je Adamović.
U međuvremenu je na kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Seferovićima 29. januara ove godine i to saslušanjem tri svjedoka, uposlenika MUP-a KS Elvedina Boje, Senada Mešića i Nermina Halilovića. Oni su, kao svjedoci odbrane optuženih, govorili o onome što su zatekli na mjestu nesreće, s obzirom na to da su učestvovali u uviđajnim radnjama nakon dojave o saobraćajnoj nesreći u kojoj su povrijeđene dvije osobe.
Boja je ispričao kako je s kolegom Veliborom Ristivojevićem otišao na mjesto događaja. Kada su stigli tamo, desetak minuta nakon poziva, zatekli su dvojicu kolega iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. “Gepek njihovog auta je bio otvoren i u njemu je sjedila djevojka. Kolega je otišao do njih i razgovarao je sa njima, a ja sam otišao do drugog povrijeđenog. Ležao je na leđima i iz usta mu je izlazila krv. Ja sam mu glavu okrenuo kako ga krv ne bi ugušila i onda sam se posvetio obezbjeđenju mjesta nesreće. Kolegi sam rekao da požuri dolazak Hitne pomoći”, ispričao je Boja i dodao da je Dženan davao znakove života jer je trzao nogama iako nije bio komunikativan.
Inače, tokom dokaznog postupka Tužilaštva KS, u sudnici je predočena slika tada teško povrijeđenog Dženana Memića koji leži na cesti, ali na boku odnosno potrbuške, a ne na leđima kako je posvjedočio Boja. Na upit advokata optuženih Rusmira Karkina, Boja je u nekoliko navrata naglasio da tijelo Dženana niko nije dirao nakon njegovog dolaska te da se on pobrinuo da do dolaska uviđajne ekipe mjesto nesreće bude dobro obezbijeđeno.
Senad Mešić, penzionisani kriminalistički tehničar MUP-a KS, ispričao je kako je u Veliku Aleju stigao pola sata poslije ponoći te da je obilježio tragove na mjestu događaja, napravio skicu, fotografisao tragove te ih spakovao. Na mjestu nesreće je zatekao manje i veće tragove krvi, tragove stakla i plastike. Na kraju, sačinio je Izvještaj o kriminalističkoj pretrazi lica mjesta. Zanimljivo je da je na izvještaju koji je prezentiran u sudnici pisalo kako je izvještaj o ubistvu iako se u vrijeme kada je obavljen uviđaj govorilo isključivo o saobraćajnoj nesreći. “Radi se o tome da je naknadno izvršena obdukcija 16. 02. kada smo dobili informacije da se ipak radi o ubistvu. To smo dodali u izvještaj koji je naknadno završen. Na njemu zbog početka njegovog pisanja ipak stoji datum kada je obavljen uviđaj”, pojasnio je Mešić. On je negirao da je uviđaj sniman videokamerom, kako stoji u zapisniku o obavljenom uviđaju.

Svjedočenje vještaka

Mnogo je nedoumica u priči, a novo svjetlo na slučaj bacili su u martu 2018. dvojica vještaka odbrane optuženih Seferovića. Prema svjedočenju Mirsada Kulovića, vještaka saobraćajne struke, i Jasmina Bijedića, vještaka mašinske struke, Dženan Memić nije nastradao u saobraćajnoj nesreći. Vještak Kulović je zaključio da na osnovu svega analiziranog postoji velika vjerovatnoća da se ne radi o sudaru tipa nalet vozila na pješaka. “Od devet analiziranih elemenata, sedam elemenata u cijelosti ne podržavaju tezu da se radi o saobraćajnoj nesreći. Nemamo mjesto udara vozila i pješaka. Prvi kontakt je morao biti ostvaren sa branikom i tako bi pješak morao pasti na haubu i dio vjetrobranskog stakla te bi bio vožen na njoj, a tek onda odbačen. Nemamo takvih elemenata ni oštećenja na automobilu koja bi na to upućivala. Nema elemenata da je bilo reakcije vozača i pješaka. Opisani način je nelogičan i u teoriji i praksi. Nema pokušaja izbjegavanja vozila”, istaknuo je Kulović te dodao i da je analizirao povrede pješaka te da ni one u ovom slučaju nisu uobičajene za nesreću ovog tipa. Kako je pojasnio, najčešće prvo stradaju noge, grudni koš pa onda glava. Kulović je utvrdio da se ne dešava da pješak, čim padne, tu i ostane, već da tijelo obično ima svoju putanju kretanja prije konačnog zaustavljanja.
Nakon oslobađajuće presude Seferovićima, Muriz Memić je zatražio od tužiteljice Dalide Burzić da primi na razgovor njega i advokata Ifeta Ferageta, što se ipak nije desilo. “Praksa se nastavlja. Dalida Burzić me maltretira dvije godine i to je očigledno odlučila nastaviti raditi i u budućnosti. Međutim, ja ću biti još istrajniji u otkrivanju istine i neko će morati odgovarati – a to će biti ona. Od ovog momenta ja sam glavni tužitelj, a Dalida Burzić je kriminalac”, rekao je novinarima Muriz Memić nakon neuspjelog sastanka. Kako je najavio, ubrzo će uslijediti i krivične prijave, a upravo će prvu podnijeti protiv tužiteljice Burzić, a onda i protiv ostalih tužitelja koji su vodili istragu, policajaca i svih uključenih u istragu o smrti njegovog sina.
U međuvremenu je na trgu ispred Narodnog pozorišta 21. jula u Sarajevu održan veliki protest Pravda za Dženana Memića na kojem je nekoliko hiljada Sarajlija zatražilo da se konačno otkrije istina o ovom slučaju. Ništa još nije završeno…

Related posts

Leave a Comment