AKTUELNOSTI REGION 

PREKRŠAJNA PRIJAVA PROTIV MURIZA MEMIĆA KAO POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA I OSVETA ODGOVORNIH ZA PRIKRIVANJE ZLOČINA

RUŽICA JUKIĆ ZA DNEVNO.BA: Iznenađena sam zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka protiv Muriza Memića…

 

I baš kao što je svojevremno pred Atenjanima Sokrat svoje stavove obrazlagao činjenicama, tako je i iskusna dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić ipak odlučila progovoriti o zahtjevu PU Centar Sarajevo za pokretanje prekršajne prijave protiv Muriza Memića. Iako je pravosuđe branila od sve češćeg uplitanja politike, također činjenicama, ipak danas je sve manje onih, koji su spremni argumentirano i bez straha progovoriti u kakvoj se dubiozi bh. pravosuđe nalazi i ukazati na konkretne probleme, zbog kojih građani imaju sve manje povjerenja u pravosudne institucije. Dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić dokazala je i pokazala, da ne može zažmiriti na sve ono što se događa u bh. pravosuđu i svu nepravdu koja se građanima BiH nanosi.

 

Svjesna da će biti kritizirana zbog svoje otvorenosti, Ružica Jukić je nedvosmisleno kritizirala (ne)rad i ponašanje pojedinih tužitelja za koje je kazala da, iako ih je malo, blate bh. pravosuđe, svojim zalaganjem podržala i uputila apel za hitno rješevanje gorućih problema u bh. pravosuđu, poput predmeta „Dženan Memić“ i drugih, koja je tom prigodom tri puta u svome Uredu u VSTV-u BiH primila Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića i njegova odvjetnika Ifeta Ferageta, obećavši istima, da će „u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima i ovlastima učiniti sve, da oštećeni Muriz Memić i njegova obitelj ostvare sva zakonom i Ustavom zagarantirana prava, da će kao dopredsjednica VSTV-a BiH učiniti sve, u cilju jačanja povjerenja javnosti u pravosudne strukture i afirmiranja toga povjerenja, a koje je nažalost, na predmetu Dženana Memića, očito svjesnim opstrukcijama pojedinih tužitelja i pripadnika MUP-a KS, takvo povjerenje suspendirano i narušeno“.

Sviđalo se to nekome ili ne, Jukić je zbog svega izrečenog pokazala da „nema oraha u džepu“ i da je rijetki i svijetli primjer bh. pravosuđa, a strah njezin najmanji problem.

Za Dnevno.ba govori dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH sutkinja Ružica Jukić, komentirajući zahtjev sarajevske policije za pokretanje prekršajnog postupka protiv Muriza Memića, komentirajući stanje u pravosuđu, postupke pojedinaca za aktualne predmete vezane za ubojstva mladića, koji su potresli regiju, susrete s Murizom Memićem…

DNEVNO.ba: Vrlopoštovana dopredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH gospođo Jukić, više ste puta u svome Uredu u prostorijama VSTV-a BiH u svojstvu Dopredsjednice VSTV-a BiH primili gospodina Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića i njegova zakonskog zastupnika gospodina Ifeta Ferageta, odvjetnika iz Sarajeva, povodom slučaja „Dženan Memić“, koji na domaćoj i svjetskoj sceni trese bh. pravosudne strukture. Nekoliko puta ste oštećenom Murizu Memiću i odvjetniku Ifetu Feragetu obećali, da ćete „u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima i ovlastima učiniti sve, da oštećeni Muriz Memić i njegova obitelj ostvare sva zakonom i Ustavom zagarantirana prava, da ćete, kao Dopredsjednica VSTV-a BiH učiniti sve, u cilju jačanja povjerenja javnosti u pravosudne strukture i afirmiranja toga povjerenja, a koje je nažalost, na predmetu Dženana Memića, očito svjesnim opstrukcijama pojedinih tužitelja i pripadnika MUP-a KS, takvo povjerenje suspendirano i narušeno“.

Dopredsjednice Jukić, iako nam je poznato, da nepravomoćnu oslobađajujuću presudu u predmetu „Dženan Memić“ ne smijete i ne možete javno komentirati, dok ista ne postane pravomoćna, ono što Vas želimo pitati, a to je, vjerujemo, da ste upućeni i da putem medija pratite mirne prosvjedne skupove „Pravda za Dženana Memića“, a koje organizira gosp. Muriz Memić. Do sada je bilo organizirano i održano 11 mirnih prosvjednih skupova. No, dana 29. 09. 2018. godine, gosp. Muriz Memić održao je prosvjedni skup ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na kojem se odazvalo tisuće građana. Gospodin Memić, na tom skupu u prisustvu mnogih medija je kazao, kako „više neće prijavljivati skupove, jer ga mnogo košta i vremena i živaca, te pozvao građane grada Sarajeva, da se pridruže novom nenajavljenom skupu „Pravda za Dženana Memića“ , koji će biti održan 05. 10. 2018. godine na Trgu djece, ispred BBI Centra“. Nenajavljeni skup je 05. 10. 2018. godine mirno i dostojanstveno, kao i svaki održan.

No, PU Centar Sarajevo podnijela je zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Muriza Memića “ jer je 5. listopada 2018. godine organizirao okupljanje građana, a prethodno nije podnio prijavu za njegovo održavanje.“ U zahtjevu koji je potpisao zapovjednik Policijske postaje Centar Vahid Bakija navodi se da je Memić navodno prekršio Zakon o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Kako komentirate ovakav stav i postupanje gosp. Muriza Memića i odnos, stav i način postupanja sarajavske policije prema Murizu Memiću u odnosu na zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Muriza Memića? Poštujući pozitivne važeće zakonske propise i uvažavajući Vas kao legalistu, ali zar nije malo, nakon svega drsko, da MUP KS, koji je toliko nepravde nanio Murizu Memiću i njegovoj obitelji, sada poseže za nekim prekršajnim prijavama?! Gdje se tu izgubila ona empatija, solidarnost i minimum poštovanja prema oštećenom, nakon svega što je prošao?

RUŽICA JUKIĆ: “Da, nevjerojatno je, kako pojedini uposlenici državnih organa u našoj državi nemaju empatiju prema oštećenim roditeljima, čiji sinovi su izgubili živote, a čiji životi su prekinuti očito nasilnim djelovanjem pojedinaca. Oni su samo uplakani roditelji, koji su dobili navodne dokaze, da su njhova djeca ubijena i to ne na način, kako je to prvobitno u postupku utvrđeno. Neshvatljivo mi je, da svi imaju empatiju prema ubojstvima, koja su se dogodila u ratu, a nemaju prema ovima, koja su po meni gora, jer se događaju u postdejtonskom mirnom razdoblju, kada je rat davno završio. Obzirom, da me pitate, da prokomentiram i podnošenje zahtjeva od PU Centar Sarajevo prema Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv gosp. Muriza Memića, ja nisam vidjela taj prekršajni nalog, niti želim, da komentiram ishod toga postupka, ali mogu kazati, da sam iznenađena podnošenjem prekršajnog naloga protiv gosp. Muriza Memića.Obzirom, da se na tim skupovima proziva i rad MUP-a KS, smatram, da je Policija trebala i morala biti oprezna, kada je u pitanju procesuiranje ovakvih roditelja, čiji su sinovi izgubili živote, jer građani smatraju, da MUP KS to čini iz osvete, da bi ih ušutkali, obzirom, da se na javnim skupovima određeni pripadnici MUP-a KS pred medijima prozivaju”.

DNEVNO.ba: Muriz Memić, kada je 29. 09. 2018. godine u prisustvu svih medija najavio, da će „05. 10. 2018. godine održati novi nenajavljeni mirni prosvjedni skup, pozvavši opet sve građane Kantona Sarajevo, da mu se pridruže“, slijedom čega je skup i održan, ono što želimo, da Vas pitamo, kao Dopredsjednicu VSTV-a BiH i iskusnu sutkinju, zar nije PU Centar Sarajevo prekršila zakonske procedure, odnosno, da li je PU Centar Sarajevo bila obavezna prije održavanja „nenajavljenog skupa održanog 05. 10. 2018. godine “ , najprije izdati rješenje o zabrani održavanja skupa i uručiti ga Memiću i pozvati, da legalno prijavi održavanje mirnog prosvjednog skupa?

RUŽICA JUKIĆ: “Naime, Muriz Memić je najavio na legalno prijavljenom javnom skupu 29. 09. 2018. godine, da će održati novi slijedeći nenajavljeni skup 05. 10. 2018. godine i istakao, da ga neće i ne želi više prijavljivati, zbog velike procedure. Smatram, da ga je policija najprije (prije podnošenja zahtjeva protiv gosp. Memića) trebala pozvati i istog upozoriti, da će zabraniti održavanje takvoga skupa, a ako se isti ne prijavi na način, kako je to propisano i utvrđeno odredbama Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo. Također, obzirom, da su policijski organi Kantona Sarajevo, već znali, da će biti održan novi nenajavljeni skup 05. 10. 2018. godine, obzirom, da ga je gosp. Memić pred medijima javno najavio nekoliko dana ranije, točnije 29. 09. 2018. godine i da nije podnesen zahtjev PU za održavanje skupa na dan 05. 10. 2018. godine, morali su najprije donijeti rješenje shodno članu 16. točka c) Zakona o javnom okupljanju, da se zabrani javno okupljanje, koje nije legalno prijavljeno, odnosno kako to utvrđuje Zakon o javnom okupljanju Kantona Sarajevo. Očito, da je policija zanemarila sve te odredbe i dozvolila da se održi skup, pa mi je zato i čudno, što su poslali prekršajni nalog prema gosp. Murizu Memiću. Nadam se, da je Policija podnijela i prekršajne prijave protiv onih, koji su taj dan, odnosno 05. 10. 2018. godine „divljali“ sa kombijem pored skupa, narušavajući na taj način javni red i mir prilikom održavanja prosvjeda, obzirom, da prolazak kombija, koji je i trubio pored skupa izazvao veliko zgražanje i osudu od javnosti i isprovocirao skup i građane prisutne na tome skupu”.

DNEVNO.ba: Dopredsjednice Jukić, pitamo Vas sada sa moralno-društvenog i pravnoga aspekta, zar nije prosvjed moralno prihvatljiv, ako nije praćen nasiljem sa moralno društvenog aspekta i ako se pokaže, kao neizbježno sredstvo za postizanje određenog cilja, ostvarivanje ljudskih prava ili koristi, imajući na umu, da su prethodno zakazale strukture, koje su bile nadležne i obavezne promicati vladavinu pravde i zakona i svojom vlašću štititi Ustavom i Europskom konvencijom zagarantirana prava sa pravnog aspekta?

RUŽICA JUKIĆ: “Zakoni su doneseni, da bi ih građani poštovali. No, postoje uvijek neki događaji, koji iako imaju obilježja kaznenog djela ili prekršaja se ne procesuiraju jer nema umišljaja ili je djelo maloga značaja. Što hoću da kažem, da bi se organi gonjenja trebali baviti stvarno ozbiljnim zločinima i prekršajima, jer nam država propada zbog kriminalnih radnji od moćnih pojedinaca, a ne od običnih građana. Najlakše je procesuirati obične građane. Prosvjed je dozvoljen zakonom. Prema tome, svatko ‘ko bi pokušao, da ga nelegalno spriječi učinio bi povredu zakona. Naime, čitatelji moraju znati, da sve što je moralno često nije po zakonu i obratno”.

DNEVNO.ba: Zajedno sa Vašim kolegama u VSTV-u BiH činite treći stup vlasti u državi – ipak onaj najvažniji – pravosudni. Znamo, da je definicija pravne države ona u kojoj vrhovništvo pripada zakonu, a ne samovolji pojedinaca, te da se pravosudna vlast mora oslanjati na „osjećaj odgovornosti – promicati vladavinu pravde i zakona, kao svijest i poruka drugima, da će počinitelji biti kažnjeni“.

Muriz Memić nije osjetio, niti doživio, niti iskusio taj „osjećaj odgovornosti“, nego čak štoviše, doživio je jednu neodgovornost, nepravdu i bol, koju mu je ovaj sistem nanio. Zar ne snosimo svi jednu veliku moralnu/društvenu i metafizičku odgovornost, neko aktivno, neko pasivno (šutnjom), kao društvo, zbog toga, što je sistem zakazao i pokazao sve svoje slabosti na predmetu „Dženan Memić“ i što jedan otac, kojemu je loza ubojstvom njegova sina prekinuta mora tražiti pravdu na ulici, a ne u sudnici?

RUŽICA JUKIĆ: “Želim najprije zamoliti tužiteljstva i policiju, da pokažu suosjećanje prema tim roditeljima, čija su djeca izgubila živote. Svi moramo imati onaj osjećaj odgovornosti, koji navodite u svome pitanju, a to je – procesuiranje počinitelja kaznenih djela. Svi se moramo složiti, da su ova dva slučaja (Memić i Dragičević) izazvala veliku osudu i buru u javnosti. Ja se iskreno nadam, da će se na kraju ipak sve dobro završiti i da će pravda biti zadovoljena u odnosu na mladiće, čiji su životi zauvijek prekinuti, kao i za njihove obitelji”.

DNEVNO.ba: Što građani BiH mogu očekivati od onih, koji su zaduženi da afirmiraju povjerenje javnosti u pravosudne strukture, a svojim ponašanjem i djelovanjem to pak ne čine, odnosno, zar nije paradoksalno, da oni, koji su zaduženi za sprovođenje pravde i zakona i koje ih zakonske norme na to obavezuju da čine, u stvari ne čine, već umjesto njih to moraju činiti i na to bivaju prisiljeni raznim mirnim putevima obični građani?

RUŽICA JUKIĆ: “Smatram, da određeni policajci i tužitelji dobro rade svoj posao i nikada ne treba generalno tvrditi, da su svi u policiji i pravosuđu korumpirani i da ne rade svoj posao kako treba. Postoji mnogo njih, koji sagorijevaju u svome poslu i zbog njih bi bilo nepošteno generalizirati sve. Svatko ‘ko ne radi svoj posao ima svoje ime i prezime. Smatram, da i građani mogu dosta pomoći u rasvjetljavanju počinjenih kaznenih djela, kao što smo to imali i u ranijem sistemu. Danas građani neće ili ne žele da svjedoče i nažalost puštaju krvnike na takav način na slobodu, ne znajući, da je slijedeća žrtva upravo njihovo dijete”.

DNEVNO.ba: Hoćete li se i dalje zalagati u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i mogućnostima, da ne samo Muriz Memić, već i svaki oštećeni/građanin ove države, dobije svoja Ustavom zagarantirana prava, koja vode izgradnji općeg društvenog dobra i afirmiranju povjerenja javnosti u bh. pravosudne strukture?

RUŽICA JUKIĆ: “Ja sam kao dopredsjednica VSTV-a BiH primila više puta Muriza Memića i njegova odvjetnika Ifeta Ferageta u svome Uredu. Bilo bi mu mnogo lakše, kada bi obavio razgovor. Isticao je, da želi istinu i samo istinu, ‘ko mu je i na koji način ubio sina Dženana Memića. Osjetila sam njegovu bol i suze, te sam vidjela, da se ne može smiriti i stati dok se to ne sazna, obzirom, da je od nekoga dobio i dokaze za svoje tvrdnje-da je njegov sin zaista na jedan podmukao način ubijen. Ja sam iskoristila svoja zakonska ovlaštenja, mada nisu velika, jer ne mogu pokrenuti ni disciplinski, niti kazneni postupak, no pomogla sam Murizu Memiću, kao što to radim i za druge građane, koji mi se obrate za pomoć, kao Dopredsjednici. Ja ću i u budućnosti pomagati zacijelo građanima u okviru svojih zakonskih nadležnosti”.

DNEVNO.ba: Pravednost prema ljudima upućuje, da se poštuju prava svakoga te se u ljudskim odnosima uspostavi sklad, koji promiče pravičnost glede osoba i općeg dobra – „dati svakome ono što mu pripada“. Ako se dogodi, da vlasti donose i primjenjuju nepravedne zakone ili poduzimaju mjere, koje se protive moralnom redu, te odredbe ne vežu u savjesti. Svaka korumpirana vlast posve se ruši i svršava u bezakonju. Pokazali ste, svojim riječima i djelima, da želite svojom funkcijom Dopredsjednice VSTV-a BiH uređeno i plodno društvo u kojem je prisutna zakonita pravosudna vlast, koja afirmira povjerenje javnosti u pravosudne strukture, osigurava red i pridonosi u dovoljnoj mjeri ostvarenju ljudskih prava, promicanje vladavine pravde i zakona na izgradnju općeg dobra. Hvala Vam na izdvojenom vremenu!

RUŽICA JUKIĆ: “Hvala Vama!”

Josip Šimić

Related posts

Leave a Comment