PRAVDA ZA “HEROJE” IZ TUŽILAŠTVA

„Još jednom molim građane da imaju povjerenja u svoje institucije, jer će tužilaštvo nakon što provede sve planirane radnje u ovoj istrazi donijeti konačnu odluku i o njoj obavijestiti javnost“.

 

Ovim riječima je glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir prije dva dana završio saopštenje za javnost u vezi sa misterioznom smrti Davida Dragičevića.

Lijepo sročeno gospodine Lepir, ali o kakvom povjerenju u institucije vi govorite?! U stvari o kakvim uopšte institucijama govorite?! O MUP-u RS?! Onom čiji pripadnici dilaju drogu i vrše drumska razbojništva!

Onom čiji čelnici su se bili namjerili da nabavkom radara iz džepova građana stotine miliona maraka presele na račune nekolicine tajkuna!

Onom koji uniforme i opremu za policiju nabavlja preko firme iz Federacije BiH, valjda zato što nijedna firma u Srpskoj nije u stanju da napravi ni kaiš ili cipele za policiju! Onom koji od građana oduzme 10 000 komada oružja i proda ko zna kome! Onom koji…

Tražite da građani imaju povjerenja u vaše ili bilo koje drugo tužilaštvo?! Na osnovu čega da imaju povjerenja?! Na osnovu toga što su do kraja dovedene istrage i procesuirani odgovorni za propast banaka u Srpskoj! Na osnovu toga što su iza rešetaka oni koji su napravili višemilionske minuse u javnim preduzećima, recimo u Elektroprivredi RS! Zato što su Litvanci zatvoreni prije nego što su preko Fabrike glinice „Birač“ isisali i iz RS odnijeli milijardu maraka?

Da li građani treba da vjeruju institucijama u kojima su klasični nepotizam i zapošljavanje po rodbinskoj i partijskoj liniji legalizovani, a javni konkursi obesmišljeni?! Zašto da vjeruju institucijama na čijem čelu se nalaze ljudi izabrani upravo po tim kriterijumima, a ne po stručnosti i znanju?! Zar da povjerenje poklanjaju ministrima koji Predstavništva RS ne mogu da nađu ni na internetu?!

Čime je Vlada RS zaslužila povjerenje? Redovnom isplatom plata i penzija?! Budiboksnama, pa zar to nije u opisu posla izvršne vlasti! Zašto da vjerujemo premijerki koja ne samo da se nije čestito oglasila o slučaju Davida Dragičevića, već čiji mišljenje niko i ne traži!

Zaista, kome je palo na pamet da je u nadležnosti predsjednice Vlade da pokrene pitanje odgovornosti i eventualne smjene ministra unutrašnjih poslova zbog svega što se desilo, što se dešava i što će se dešavati u vezi sa Davidovom smrti! Malo kome, jer se svi pitaju hoće li Dodik smijeniti Lukača, bez obzira što to nije u njegovoj nadležnosti.

Idemo dalje! Po čemu je to Narodna skupština RS zaslužila povjerenje? Po tome što po dvije godine krije svoje odluke, recimo onu o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH (čije postojanje, kao i mnogih drugih institucija na nivou BiH zaslužuje poseban i mnogo, mnogo opširniji tekst)?!

Po tome što više od decenije predstavlja protočni bojler za sve prijedloge i odluke Vlade RS, osim u rijetkim slučajevima kada se članice vladajuće koalicije unaprijed ne dogovore oko podjele plijena, čitaj Ljubije, pa odluka o prodaji ne dobije potrebnu većinu! Ili po tome što predsjednik RS dođe na jednu sjednicu i razbuca skupštinu kao da je bugarska?!

Previše je primjera, a premalo prostora da se nabroje svi slučajevi zbog kojih apel i molba Želimira Lepira da građani imaju povjerenje u institucije djeluje i naivno i bezobrazno i lakovjerno i bahato i iskreno i podlo?!

Na kraju krajeva, zar predsjednik RS Milorad Dodik u nekoliko navrata nije direktno priznao da institucije ne funkcionišu?! Zar formiranje Komisije za reviziju privatizacije, zatim formiranje Specijalnog tužilaštva, pa Fonda solidarnosti, pa nedavno uspostavljanje Fonda za liječenje djece u inostranstvu ne predstavljaju direktno priznanje da redovne institucije ne rade svoj posao kako treba. Da redovne institucije funkcionišu, zašto bi bilo potrebno formiranje nabrojanih ad hok institucija?!

Posljednji takav primjer je formiranje drugog ili posebnog istražnog tima MUP-a RS u predmetu David Dragičević! To je direktno priznanje svega onoga što više od mjesec dana tvrdi Davidov otac Davor uz podršku hiljada i desetina hiljada građana Banjaluke i Republike Srpske, a to je da MUP RS nije odgovorio zadatku ili konkretnije da građani nemaju povjerenja u policiju!

Nažalost, šta god da uradi posebni istražni tim, (pri čemu isključujem mogućnost da neće riješiti slučaj, jer bi to značilo samo, jedino i isključivo da neće i ne žele da ga riješe), dakle kakvi god budu rezultati, u javnosti će ostati bar zrno sumnje da „nije baš sve tako“. I to nepovjerenje ne treba da čudi, jer u zemljama u kojima se uspostavi, kreira i napravi sistem u kojem umjesto ustava, zakona i institucija o svemu odlučuje jedan čovjek, obično mora da bude tako.

Ali bilo bi dobro kada bi taj jedan čovjek (koji gaji odlične veze sa Rusijom) znao i šta piše na zgradi Vrhovnog suda SAD, kao institucije u koju svi građani SAD, od beskućnika do Trampa, imaju bespogovorno povjerenje. A piše „sprovođenje pravde je najčvršći stub dobre vladavine“! Je l jasno, Lepire jedan?!

Darko Momić

Related posts

Leave a Comment