AKTUELNOSTI KRIMINAL POLITIKA REGION 

POTKIVANJA JE BILO I MNOGO RANIJE

Milan je i prije -potkivanja- morao dati ostavku zbog slučajeva -Dragičević- i -Memić…

 

Advokat Ifet Feraget smatra da je nerješavanje slučajeva ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića bio mnogo veći razlog za ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milana Tegeltije, nego što je objelodanjivanje detalja iz afere “potkivanje”.

Komentarišući za Insajder najnoviji skandal koji potresa domaće pravosuđe u vezi s navodnom umiješanošću u korupciju predsjednika VSTS-a, Feraget kaže da je priča o Tegeltijnom “potkivanju” bila samo kap koja je prelila čašu katastrofalnog stanja u kojem se, kako tvrdi, nalazi pravosuđe u BiH.

– Sad je postalo očigledno da za pravosuđe ne možemo samo reći da se nalazi u krizi, već je jasno da čitav sistem ne funkcioniše. Očigledno je da su potrebne korjenite promjene. Jasno je da Visoki sudski i tužilački savjet nije u stanju da obezbijedi nezavisno, profesionalno i nepristrasno pravosuđe, odnosno njegovo funkcionisanje – kaže Feraget.

Na naše pitanje da li postoje bilo kakvi pomaci u istragama o slučajevima “Dragičević” i Memić”, u kojima je on advokat porodica ubijenih mladića, Feraget odgovara odrečno.

– Ne postoje bilo kakvi pomaci, što i jeste šokantno. Ovdje imate dva ubistva i imate dvije istrage koje nisu djelotvorne ni odgovarajuće.

Umjesto da vode istrage, tužioci svojim postupcima kradu vrijeme i zataškavaju ta dva ubistva.

Zato i kažem da je to bio razlog za ostavku i Milana Tegeltije i kompletnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Na kraju krajeva, zbog čega je Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti formiralo predmet za slučaj “potkivanje”, a nije po službenoj dužnosti formiralo predmet za slučajeve ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića?

Pravo na život je najvažnije i Ustavom propisano pravo. Ovo što se dogodilo sa Tegeltijom svakako ima veliki značaj i, na kraju krajeva, on je već priznao da je stotinu puta kontaktirao sa strankama, a to je nešto što on sebi, makar iz moralnih razloga, ne bi trebalo da dozvoli. Postoje običaji i navike, ali postoje i zakoni. Nije normalno niti moralno da članovi VSTS-a primaju stranke i da sa njima razgovaraju o predmetima – zaključuje Feraget.

Insajder.in

Related posts

One Thought to “POTKIVANJA JE BILO I MNOGO RANIJE”

Leave a Comment