AKTUELNOSTI REGION 

Postoje indicije da Dodik ima ogroman novac u SAD, što će se i pokazati

Potpuno je jasno da SAD žele BiH u NATO-u, jer je neko ranije rekao da mi želimo putem evroatlantskih integracija, odnosno da želimo EU i NATO…

 

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba dugogodišnji novinar i odgovorni urednik portala “Istinito” Željko Raljić, analizirajući poruke koje je uputio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matju Palmer tokom posjete Banjaluci.

“Potpuno je jasno šta je suština njegove poruke i šta je pravi razlog njegovog dolaska u BiH – to je da se donesu odgovarajuće političke odluke, odnosno da se nastavi putem političkih odluka koje su ranije usvojene”, kaže Raljić.

Šokantno saznanje - Postoje indicije da Dodik ima ogroman novac u SAD, što će se i pokazati

Raljić ocjenjuje da SAD neće biti zadovoljne samo pukim tehničkim potezima, koje bi, kako ističe, vjerovatno i sam lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učinio prećutno, odnosno da se aktivira MAP.

“Jasno je da se u javnosti ne mogu istovremeno odašiljati poruke kako BiH treba da bude neutralna, kako Republika Srpska ne može da bude u NATO-u, jer ni Srbija nije u ovom savezu, a da se pri tome govori o dobrim odnosima sa SAD-om ili da se kaže da su za Partnerstvo za mir, pa i za MAP, te da to ne predstavlja direktan ulazak u NATO, što nije tačno. Svima je poznato da aktivacija MAP-a znači ulazak u predvorje NATO-a, a ono što slijedi iza toga jeste ulazak u punopravno članstvo”, ističe Raljić, te dodaje:

“Taj ples na žici Dodiku neće uspjeti ovaj put, jer je potpuno jasno da SAD žele BiH u NATO-u”.

Osvrnuo se i na činjenicu da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Banjaluci potvrdio da na snazi ostaju sankcije za visoke zvaničnike SNSD-a Milorada Dodika i Nikolu Špirića.

“Malo ko u javnosti zna ko su najbogatiji ljudi u SNSD-u i malo ko zna koliko je bogat Nikola Špirić. Koliko je on zaista bogat i na koji način je stekao svoje bogatstvo, to je oblast za novinarsko istraživanje, ali za istragu kojom bi trebalo da se pozabave nadležni organi, policijski i svi drugi”, konstatuje Raljić.

Kada je u pitanju Milorad Dodik, Raljić navodi da postoje indicije da su mu blokirana izvjesna sredstva u SAD-u, ali da se o tome ne govori u javnosti.

“Dodikovo ponašanje i njegovo okretanje ka Rusiji, barem formalno, pokazuje da on čuva rezervni položaj. Međutim, imamo priliku da svjedočimo činjenici da po prvi put u Sankt-Petersburgu Dodik se nije susretao sa Putinom. To je odgovarajući znak”, mišljenja je Raljić.

Prema njegovim riječima, velike svjetske sile će se dogovoriti u igri po pitanju podjele interesnih sfera i zona uticaja i na Balkanu, te će štititi svoje ekonomske i političke interese, jer je to suština bavljenja međunarodnom politikom.

“Tako da neće ostati mnogo prostora za cinculiranje nikome, pa ni Miloradu Dodiku. To će biti vrlo brzo razriješeno u narednom periodu, možda do jeseni”, zaključuje Raljić…

Infomediabalkan

Related posts

Leave a Comment