AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

POSLOVI SAMO ZA DODIKA, ORTAKE I KUMOVE

Dodik tata javnih nabavki…

 

Gramzivost u kontekstu prisvajanja lične dobiti, osobina je vladajuću garnituru SNSD i priključaka od njihovog dolaska na vlast, a kad se malo zagrebe ispod površine, u svakom poslu sa dobrim parama sjedi – porodica Dodik.

Ugostiteljstvo, mediji, visokoobrazovne ustanove, samo su neke od sfera kojima iz sjenke konce povlače upravo Milorad Dodik, njegovi ustoličenici, kumovi, te uža i šira rodbina. Jedan od plodonosnijih biznisa porodice Dodik posljednjih godina svakako jeste otvaranje firme Prointer sa sjedištem u Banjaluci, kao produžene ruke postojeće firme koja na teritoriji Srbije posluje sa centralom u Beogradu.

Za one manje upućene, radi se o kompaniji iz oblasti informacionih tehnologija, koja se između ostalog bavi i pružanjem usluga održavanja informacionih sistema, bez čega je funkcionisanje javnog sektora gotovo nemoguće.

U svemu ovome ne bi bilo ništa čudno i upitno, da pomenta firma u kratkom roku svog postojanja na teritoriji Republike Srpske (od proljeća 2015.) nije pobrala većinu milionski teških poslova raspisanih tenderima od strane republičkih institucija, pritom bacivši na koljena firme sa višedecenijskim uspješnim  poslovanjem na polju informatike.

Naravno, sve to iz razloga što iza firme Prointer stoji upravo sin Milorada Dodika, Igor Dodik koji je zadužen i za ugovaranje poslova. Doduše, predsjednikov sin do sada je pokazao svestranost na mnogim biznis poljima („gdje me staviš, tu ću rasti“).

Tako je Milorad Dodik još davne 2008. godine svom tada 19-ogodišnjem nasljedniku obezbijedio kredit od tričavih tri miliona konvertibilnih maraka kod Investiciono – razvojne banke RS, za pokretanje agrarnog biznisa otvaranjem firme Fruit Eco.

Igor Dodik, sin Miloradov, i Gorica Dodik, kćerka, vlasnici su i firme Global Liberty koja se bavi trgovinom na veliko drvetom, građevinskim materijalom, te sanitarnom opremom.

No, vratimo se na poslovanje firme Prointer. U priloženoj tabeli sabrani su svi poslovi koje je pomenuta firma pograbila od početka poslovanja. Sumiranjem cijele situacije, primjetno je da su glavni konzumenti Prointerovih usluga: Univerzitetsko klinički centar, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Elektroprivreda RS, Poreska uprava RS, kao i sijaset sitnijih riba, kada je riječ o javnim preduzećima Republike Srpske, u čijim se direktorskim foteljama nalaze mahom funkcioneri SNSD-a.

Otud i preispitivanje činjenice da je Prointer za nešto malo više od 3 godine poslovanja, kroz čak 137 dobijenih tendera, ostvario profit od basnoslovna 22,427,016.51 konvertibilnih maraka (?!).

Jedan od u nizu posljednjih prenapuhanih tendera, tiče se nabavke Integrisanog informacionog sistema u, pogodićete, zdravstvu. Obzirom da se radi o obilnom poslu  koji za Prointer nije izvodiv, uobzirimo li kapacitete broja zaposlenih, došao je red  da i još po neka firma konačno dobije mogućnost ravnopravnog učešća na tenderu. Obim posla procijenjen (?!) je na nevjerovatnih 23 miliona konvertibilnih maraka.

Odgovor leži u činjenici da su na tenderu za ovaj posao prošle 3 firme, Lanaco d.o.o. iz Banjaluke, Ericsson Nikola Tesla d.d. Zagreb, ali i Prointer iz Banjaluke, jer i ptice na grani znaju ko je tata javnih nabavki, te bez koga ni jedan tender iz te sfere više ne prolazi. Važno je napomenuti kako zdravstveni sistem RS u već određenoj mjeri funkcioniše, kada je riječ o informacionim tehnologijama, te je gore pomenuta suma izdvojena za ovu uslugu bezobrazno velika, ali uzmemo li u obzir ko mora da uzme i treći dio kolača, rješenje rebusa samo se nameće.

Ostaje nam samo da se zapitamo kako Igor Dodik uspijeva da funkcioniše na raznim frontovima porodičnih biznisa, uzmemo li u obzir i da nerijetko svojoj sestri Gorici Dodik pomaže i u vođstvu ugostiteljske jedinice Agape, smještene u srcu Banjaluke, gdje ga je moguće sresti gotovo svakodnevno.

Na sve ovo je vjerovatno mislio Milorad Dodik kad je porodicu Dragičević nedavno uporedio sa svojom i svoju, za razliku od porodice čija smrt sina je već 140 dana misterija, zbog koje ne prestaju protesti na banjalučkom Trgu Krajine, svoju nazvao – sređenom.

“Ta porodica je, nažalost, odrasla u nekim uslovima, koji su malo neuobičajeni. Majka se udala za drugog čovjeka i odvela kćerku i ostavila toga pokojnika sa 12-13 godina. U najozbiljnijim godinama, najtežim godinama za odrastanje. Ja cijeli život sa svojom suprugom činim da se pobjegne od poroka, da ih formiram kao ozbiljne ljude. Moja kćerka danas ima četvoro djece, moj sin ima jedno i već čeka drugo. Ozbiljni su ljudi, bave se svojim poslovima”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

B1.info

Related posts

Leave a Comment