AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Pomoćnik šefa kriminalističke policije – DILER KOKAINA

Vijest da je u akciji zadarske policije uhapšen Zlatko Androšević, pomoćnik šefa Krim-policije Brčko distrikta BiH, nakon što je u automobilu koji je vozio na autoputu Zagreb – Split pronađeno 1,1 kilogram čistog kokaina, prenerazila je javnost Bosne i Hercegovine, a stanovnici distrikta dobili su potvrdu dugogodišnjih kuloarskih priča o umješanosti šefova i pripadnika policije u različite oblike kriminala.

 

Kriminalističkim istraživanjem zadarske policije potvrđeno je da je uhapšeni pomoćnik šefa krim-policije Brčko distrikta BIH član istočno-balkanske grupe umiješane u poslove sa drogom, a koja je povezana sa kriminalnim miljeom na području Hrvatske. Zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, istražni sudija Županijskog suda u Zadru Androševiću je odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

O čemu se to, u pola glasa govori, u Brčko distriktu?

O tome da su pojedini pripadnici policije reketirali vlasnike diskoteka i ugostiteljskih objekata, da su svojevremeno nadzirali i prihode ubirali od prostitucije na Arizoni, zastrašivali uposlenike i vlasnike medija, do toga da su ti isti pojedinci ispleli mafijašku hobotnicu čiji pipci upravljaju političkim, privrednim i svakodnevnim životom građanja Brčko distrikta.

Da je ta nezajažljiva hobotnica svoje pipke instalirala i tamo gdje se najmanje nadaju građani distrikta postali su svijesni nakon smjene Admira Nukovića, sa mjesta direktora JP Komunalno Brčko. Nuković je, kako su pisali ovdašnji mediji, bio alfa i omega kriminalne hobotnice čiji su pipci izdašno milovali pojedince u tužilaštvu i policiji distrikta. Tako da gotovo i nije slučajnost, što je uhapšeni Androšević vozio automobil Nukovićeve desne ruke Srđana Vukadinovića, poznatijeg kao “vlasnika” kafića “Italija”, uposlenika rečenoJP “Komunalno” koji je, uzgred budi rečeno, za sedam godina tek desetak puta viđen u tom preduzeću. U Vukadinovićevom automobilu pronađeni su uređaji za zaštićenu komunikaciju, što ne iznenađuje kada se zna da je Vukadinović u kriminalnoj hobotnici zadužen za prljave poslove od najvećeg povjerenja. Poslovne veze Vukadinovićevog šefa sa šefom krim-policije Mustafom Aletom, kao da opravdavaju čaršijske priče, o upletenosti ovog dvojca i u mnoge druge prljave poslove.

Nedostatak elementarne odgovornosti

Šef brčanske policije suspendirao je Androševića. Logično bi bilo da je istu mjeru izrekao i njegeovom nadređenom.

Po šutnji najodgovornijih ljudi u vlasti Brčko distrikta čini se da će na priču o prljavom policajcu i njegovim mentorima pasti prašina zaborava. Naši su političari pravi maheri da fokus skrenu sa suštine problema. Opet će optužiti medije da kuju teorije zavjere, pišu neistine i ruše ugled vlastodržaca /policije, tužilaštva, političara/, vodeći se parolom da je napad najbolja odbrana jer su ih anahroni savjetnici za medije instruirali da je lakši način odbrane, onog ko ih pozove na odgovornost, predstaviti kao neprijatelja i nekog ko je zlonamjeran, nego opravdati svoje postupke i pokazati minimum demokratije, kulture i odgovornosti.

Čestiti policajci sve češće ostavljaju glave na ulicima bh gradova štiteći ono malo imovine svojih građana. Zbog toga je nužno iz zdravog tkiva ukloniti sve ono što bi ga moglo zatrovati.

TBT

Related posts

Leave a Comment