AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Političari i tajkuni opljačkali stotine milijardi

“Griješimo kada mislimo da se sve to što se događalo, događalo posebno u svakoj državi. Posebno u Sloveniji… Hrvatskoj… Srbiji, i tako dalje. To je bio tranzicijski sistem, koji je funkcionirao umreženo”, analizirao je tranziciju u bivšoj Jugoslaviji…

 

“I onda kada smo mislili da nema šanse da i jedni i drugi surađuju oko neke priče: podjele novca i podjele interesa. Kako su novac i interesi iz društvenog pretvoreni i prebačeni pod kontrolu pojedinih oligarhijskih grupa?

Tko su stvarno balkanski oligarsi?

Ljudi misle da su se borili za neke svoje interese. A bili su samo pijuni u velikim igrama preraspodjele, kontrole nad novcem i nad interesima. Narodi su se podijelili i pobili. Oligarhija je ostala zajedno.”

“Mislio sam da kroz istragu tokova novca i podjele interesa, zapravo shvatimo suštinu rata i svega što se dogodilo na ovim prostorima poslednjih desetak godina. Da ljudima dođe do svijesti koliko je sve bilo besmisleno. I, naravno, da točno imenujemo moćne oligarhe koji na svemu profotirali. Pao sam upravo na tome, jer sam mislio da je to naša interna srpska priča. Pa ćemo je mi i istražit. A to je složena međunarodna igra na kojoj je izgrađen današnji međunarodni poredak moći.

Nisam niti znao u šta smo dirnuli. Maknuli su me da bi se sve zaustavilo. Uvjeren sam da su Zoranu Nijemci sugerirali da me udalji. BND je igrao ključnu ulogu u tome da me diskreditira i makne iz vlasti. A kada me već provuku kroz blato, ionako je svejedno više što govorim”, dodao je.

“Možda griješim, ali sve se na Balkanu vrtilo oko nekoliko stvari: podjela novca, podjela interesa, podjela imovine.

Taj dio su dobili naši u Jugoslaviji da razgrabe kao plijen. Dobili su plijen i vlast. Tako da im je i narod došao kao plijen na kraju.

Drugi dio paketa je bila podjela zona moći. A to je kontrola nad međunarodnim tokovima šverca droge, gdje Balkan ima strateški važnu ulogu, a pogotovo balkanske strukture u kriminalnom miljeu. Zatim kontrola nad međunarodnim ilegalnim tržištem nafte, u kojem se okreću milijarde bez ikakve kontrole, gdje Balkan opet ima stratešku ulogu i klanovi naših oligarha kontroliraju dijelove tog tržišta.

Treći paket su globalne strateške igre oko podjele interesa i moći u globalnom predgovoru. Pitanje je kako bi podjela energetskih interesa išla da je Jugoslavija opstala kao faktor koji je bio tampon zona između Zapada i strateških zemalja kao što su Irak, Libija, Sirija, i neke druge.

Oni su igrali monopol, a mi smo jedni drugima krali sličice i vikali: “Moje je! Moje je!”

Dok se svijet preslagivao preko naših leđa. I dok smo se trgali oko sličica, odnijeli su nam jedino što je bilo naše. Dobili su nas na blef.”

Related posts

Leave a Comment